Muhabbit

Dev Asya Bankaları CBDC Paktı Oluşturmak İçin Bir Araya Geliyor!

Ülkelerin CBDC çalışmaları hızla devam ediyor.

cbdc

23 Şubat tarihinde yayımlanan bir duyuruya göre, Asya’da bulunan birkaç büyük banka, sınır ötesi bir merkez bankası dijital para birimi oluşturmak için güçlerini birleştiriyor.

Çoklu Merkez Bankası Dijital Para Birimi Köprüsü (m-CBDC) olarak adlandırılan proje, Hong Kong Para Otoritesi, Tayland Bankası, Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ve Çin Halk Bankası Dijital Para Birimi Enstitüsü’nü, dağıtılmış defter teknolojisini kullanarak bir CBDC prototipi oluşturmak üzere birleştiriyor.

2019 yılında başlatılan “Inthanon-LionRock” araştırma projesine dayalı olarak, CBDC’lere yönelik araştırmanın en son aşaması, birden fazla ülkede gerçek zamanlı sınır ötesi döviz ödemesine karşı ödeme işlemlerini kolaylaştırmayı hedefleyecek.

Açıklayama göre projenin amacının, sınır ötesi transferlerin yürütülmesindeki sıkıntılı noktaları ele almak olduğu belirtiliyor. Sıkıntılı süreçlere ise, maliyet verimsizlikleri ve paranın bir ülkeden diğerine taşınmasına eşlik eden karmaşık düzenlemeler örnek olarak gösteriliyor.

Konu ile ilgili olarak daha önce Tayland Merkez Bankası başkan yardımcısı Mathee Supapongse’nin şu açıklamada bulunduğu biliniyor:

“Yeni oluşturulacak model, katılımcıların anında eşler arası temelde para transfer edebilecekleri bir sınır ötesi koridor ağı sunuyor. Projenin tasarımı ve temel bulguları, merkez bankası topluluklarının sınır ötesi fon transferi alanına ilişkin çalışmalarına yeni boyutlar ekleyecek.”

Projede yer alan merkez bankaları, daha fazla kurumu plana çekmeyi, bunun yanında Asya ve ötesinde CBDC‘lerin araştırılması için daha elverişli bir ortam yaratmayı hedefliyor.

Son yıllarda kripto para birimlerinin hızlı bir şekilde ortaya çıkışı, çok sayıda hükümetin ve merkez bankasını Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto paralar gibi merkezi olmayan paralara dijital bir alternatif oluşturmaya zorluyor.

Hükümetlerin kripto para birimlerinin akışını kontrol edememesi veya takip edememesi şüphesiz CBDC’lerin önümüzdeki yıllarda aktif olarak kullanılır hale geldiğini görecek.

Bu alanda en önde gelen ülkenin ise Çin olduğu biliniyor. CBDC oluşturma konusunda ciddi yol alan Çin, pilot çalışmaları sürdürmeye devam ediyor. Hatta kısa zaman önce dijital yuan için halihazırda biyometrik kimlik donanım cüzdanlarını test etmeye başladığı da duyurulmuştu.

Daha fazla CBDC Haberleri için: CBDC Haberleri

Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Son Yazılar

Exit mobile version