Metaverse son dönemin en çok konuşulan kavramlarından biri. Peki metaverse hakkında ne biliyoruz? Devrim Danyal’a sorduk!
Son dönemin en çok konuşulan kavramlarından biri: metaverse. Peki metaverse hakkında ne biliyoruz? Metaverse’ün sınırı var mı? İstanbul neden kapış kapış gidiyor?
Devrim Danyal Teknoloji Akademi’den Fizik Mühendisi, Eğitimci Devrim Danyal ile bugünüyle yarınıyla metaverse alanını konuştuk. Metaverse’ün geleceğinden, sınırlarına kadar birçok konuyu irdelediğimiz röportajımız sizlerle!
Metaverse; farklı yaş aralıklarındaki, farklı bakış açısına sahip insanlara nasıl anlatılabilir sizce?
Bakış açısı farklı olunca genel bir hitabet gerekiyor. Mesela yatırım ile alakalı olanlar arsa alımına yöneliyor. Teknolojisi ile ilgilenenler ise bir proje yapmak için araştırma yapmaya başlıyor.
Metaverse’ün bu kadar hype alması, topluluğu etkilemesi de FOMO’dan dolayı oluyor. Şimdi almazsam bir daha alamam, yetişemem, fırsatı kaçırırım korkusu mevcut. FOMO etkisi aslında tamamen neden çok arsa alan bir millet olduğumuzu gösteriyor.
Arsa alımları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Nereden, hangi metaverse’ten? Öncelikle konumuz bu olmalı. Birçok metaverse var aslında bu konudan multiverse olarak bahsetmek lazım. İnsanlar sanıyor ki tek bir metaverse var ve oradaki tek Bebek Kafe arsasını o aldı. Sadece bir metaverse platformundaki Bebek Kafe onun.
Fenerbahçeli bir taraftar, Trabzonspor’un Akyazı Stadyumu’nun bulunduğu arsayı metaverse’ten satın almış. Bir de aldığı arsaya Fenerbahçe bayrağı dikmiş. Hani farklı olaylar da oluyor.
Nasıl değerlenecek sizce bu arsalar? İnsanlar nasıl ceplerini dolduracak?
Arsayı metaverse üzerinde satın alan kişi birinci kademe olacak, arsaya bina koyan kişi ikinci kademe olacak. Binanın içerisinde sanat galerisi açan kişi üçüncü kademe olacak. Sanat galerisinde duvarı kiralayıp NFT eserini sergileyen kişi dördüncü kademe olacak. NFT satıldığında arsayı alan kişi de gelir sağlamış olacak.
Az önce en çok arsayı Türkiyeli alıyor dediniz. Neden en çok arsa alan Türkiyeliler oluyor?
Çünkü biz yatırım bazlı düşünen bir milletiz. Değerden değer kazanmaya çalışıyoruz. Üretemiyoruz. Üretimimiz olmadığı için tüketime dayanıyoruz. Ayrıca yaşlandıklarında neden torunum için almadım duygusuna kapılmak istemiyorlar veya ”tüh değerlendi bu arsalar keşke zamanında alsaydım.” psikolojisine girmek istemiyorlar.
Bize göre daha çok üretmeyen ülkeler var? Neden Türkiye ilk sırada?
Evet! ”Biz dünyanın en üretmeyen ülkesiyiz bu yüzden en çok arsayı biz alıyoruz.” demiyorum aslında… Tabii ki üretmeyen onlarca ülke var ama su bulamıyor mesela gidip metaverse’ten arsa mı alacak?
Biz dünyada çok arada kalmış bir ülkeyiz, bir yandan az bile olsa alım gücümüz var. Bu yüzden en çok biz metaverse üzerinden arsa alıyoruz. Aşırı gelişmiş ülkelerin ise ”Keşke torunlarım için metaverse’ten bir arsa alsaydım.” kaygısı yok! Zaten iyi bir ekonomide yaşıyorlar!
Yatırım bazlı düşünen insanların üreten insanlardan çok daha fazla kazandığı bir noktadayız.
Metaverse’ün sınırı var mı?
Her türlü şey programlanabilir! Sınırı yok. Bir yağmur damlası, çaydanlık ve hatta kaşık bile olabilirsiniz. Hayal ettiğiniz şeyler, gerçek olacak şeyler. Tabii şu anda metaverse’te avatarlar hep fit! Hiç şişman görmedim henüz. (Gülüyor.)
Şu zamana dek bilim kurgu yapımlarının geleceğe yön verdiğine sürekli şahit olduk. İlerleyen zamanda Amazon Prime üzerinde yayınlanan “Upload” dizisinde olduğu gibi bilincimizi metaverse’e aktarma fikri, bir bilim kurgu ürünü olmaktan çıkabilir mi?
Tabii ki evet. Ancak buna ömrümüz yeter mi bilemiyorum.
İlginizi çekebilir: Metaverse’te Bizi Neler Bekliyor? Sonsuz Hayat Mümkün Olabilir mi?
Teknoloji metaverse hızına yetişebilecek mi? Giyilebilir teknolojiler ile metaverse, halka inebilecek mi? Yakın zamanda bunu öngörüyor musunuz?
Şu anda çip metaverse’ün toprağı. Intel’de de şimdilik çip sıkıntısı olduğu için aslında son kullanıcıya inecek olan donanım biraz zaman alabilir. Ancak zamanla talep artıkça, üretim artacak bu da fiyatın düşmesine yol açacak. Bu şekilde giyilebilir teknoloji halka inecek.
Metaverse’ün geleceği nasıl olacak?
Bitcoin’in ilk çıktığı yıllarda diğer kripto paraların sayısı iki elin parmaklarını geçmezdi. Şimdi ise 10 bine yakın kripto para mevcut. Metaverse de aynı durumda. Şimdi toplasak metaverse projelerinin sayısı 10’u geçmez. Ancak zaman geçtikçe onların da sayıları artacak. Çeşitlilik artacak.
Peki bu metaverse’lerden geçiş nasıl olacak?
Tıpkı köprü geçişi gibi, metaverse’den metaverse’e geçişte belirli bir ücret alınacak.
Meta gibi şirketlerin zamanla metaverse sektöründe tekelleşeceğini düşünüyor musunuz?
Bir sürü metaverse olacak. Nasıl şimdi birçok kripto para varsa aynı şekilde metaverse de çoğalacak. Ancak bunlardan “gel vatandaş gel, en iyi eğlence bende!” diyerek kendini en iyi pazarlayan metaverse, en çok rağbet gören olacak. Tıpkı şu anda birçok alternatifi olmasına rağmen en çok izlenen, en yaygın platformun Netflix olması gibi.
Geçtiğimiz günlerde (26 Ocak 2022) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “metaverse” konusundaki uzmanların çağrıldığı bir çalıştay düzenlenmesini istedi. Sizce metaverse düzenlemelere tabi olabilecek bir alan mı? Düzenleme yapılabilir mi?
Tek kelimeyle HAYIR! Metaverse alanında bir düzenleme yapılamaz.
Metaverse uzmanları deniliyor Devrim Hocam, gitmeyi düşünür müsünüz?
Daveti bekliyoruz evet. Daha önce Meclis’e de gittik. Yine gideceğiz.
Kısıtlı zamanınızda Muhabbit’e vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz Devrim Hocam!
Metaverse kavramını ele aldığımız bu röportajda bizlere yol gösteren, ufkumuzu açan Devrim Danyal’a teşekkürlerimizi sunarız.
Peki ya siz? Herhangi bir metaverse platformundan “arsa” satın aldınız mı? Herhangi bir metaverse platformuna giriş yaptınız mı?
Sizce bir gün bilincimizi metaverse’e yükleyebilecek miyiz? Görüşlerinizi bekliyoruz!
Sizler için hazırladığımız özel içerikleri okumak için lütfen tıklayınız: Muhabbit Özel
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar