Dijital Banka Çağı Başladı mı? 

Blockchain 05/09/2023 18:42 Serbest Kürsü
Dijital Banka Çağı Başladı mı? 

Dijital bankalar, finans dünyasında bir devrim yaratıyor. Sadece birkaç yıl içinde milyonlarca müşteriye ulaşan bu yükselen trend güçlenerek devam edecek gibi görünüyor. Küresel sahnede Monzo, Starling Bank ve Klarna gibi öncü markalar, neobank, challenger bank ve virtual bank etiketleriyle finansal hizmetlerin yeni yüzünü oluşturuyor. Türkiye’de de 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmelikle, dijital bankacılığın yasal çerçevesi netleşti. Hızla değişen bu sektörü, hukuki boyutuyla birlikte Av. Dr. Davut Gürses değerlendiriyor.

Fiziki şubelerin her geçen gün rolü azalırken, sadece elektronik hizmet kanallarından hizmet veren “dijital bankalar” gün geçtikçe daha da güçleniyor. Dijitalleşmenin getirdiği bu devrim, ilk olarak BankSimple gibi girişimlerle tohumlarını atmış ve zamanla hem alternatif bir finansal çözüm olmuş hem de müşteri sayısını katlayarak artırmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan projeksiyonlara göre 2022 yılı itibarıyla dijital bankalar nezdinde hesabı olan müşteri sayısı 23.7 milyon olup 2026 yılı itibarıyla bu sayının 34.7 milyona ulaşması bekleniyor.

(Kaynak: https://www.statista.com/statistics/1270406/neobank-account-holders-us/#statisticContainer)

Pacta Hukuk Kurucu Ortağı ve T.C. Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Av. Dr. Davut Gürses, dünyada mevcut dijital bankacılık lisansları konusunda önemli bilgiler veriyor. Gürses, bazı ülkelerde dijital banka kuruluşu için “virtual banking license” olarak adlandırılan kısıtlı lisans gerektiğini, bazı ülkelerde ise “tam bankacılık lisansı” alınmasının zorunlu olduğunu belirtiyor.

Lisans ve Düzenlemelere Küresel Bakış

Dünya genelinde, Hong Kong, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği gibi bölgelerde dijital bankalar tam veya kısıtlı lisans alarak hizmet vermektedir. Hong Kong’da ilk sanal bankacılık lisansı 2018’de verilirken, Birleşik Krallık’ta Starling Bank 2016’da lisans aldı. Farklı ülkelerdeki lisanslama durumları şöyle:

  • Hong Kong’da, Hong Kong Para Otoritesi’nin (HKMA) gözetiminde sanal bankalar faaliyet gösteriyor; ilk lisans 2018’de verildi.
  • Starling Bank, 2016 yılında kısıtlı da olsa Birleşik Krallık bankacılık lisansını aldı.
  • Monzo, Birleşik Krallık’ta yetkili otorite tarafından banka olarak yetkilendirildi.
  • Revolut, AB ülkelerinde tam lisanslı bir banka olarak hizmet veriyor.
  • Klarna, İsveç’te tam bankacılık lisansı ile yetkilendirildi.
  • N26, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Alman Federal Mali Denetleme Otoritesi (BaFin) tarafından lisanslandırıldı ve 2016’dan bu yana tam lisanslı bir banka olarak faaliyet gösteriyor.

“Bu bankalar, lisanslarının çizdiği sınırlar içerisinde kalmak kaydıyla; mevduat, kredi ve ödeme hizmetleri gibi ürünleri yalnızca dijital yollarla sunabiliyor.

Dijital bankalar yeniliklere ve değişimlere son derece açık olsa da birçok ülkede ayrı bir lisansa tabi olarak bankacılık faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Her ülke kendi hukuk düzeni kapsamında dijital bankalara uygun bir alan açmaya ve faaliyetlerini düzenlemeye çalışıyor. Yine de dijital bankaların diledikleri kadar özgür hareket etme imkânı olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.”

Dijital ve Geleneksel Bankacılık: Geleceğin Finans Haritasını Kim Çizecek?

Dijital dönüşüm, finans sektörünü derinden etkiliyor. Geleneksel ya da konvansiyonel bankacılık olarak adlandırılan işletmeler, temelde kredi, mevduat, saklama hizmetleri, fon transferi, kredi kartı, faktöring, sermaye piyasası araçları alım ve satımı gibi birçok hizmeti müşterilerine sunabiliyor.

Geleneksel bankalar bu hizmetlerden uygun olanları elektronik hizmet kanallarından sundukları gibi fiziki şubeleri üzerinden de sunuyor. Bankacılık hizmetlerinin elektronik hizmet kanalları üzerinden sunulması önemli bir yenilik olsa da şube bankacılığı hala geleneksel bankacılığın temel hizmet verme yöntemi. Şube bankacılığı her ne kadar son yıllarda güç kaybetmiş olsa da (Örneğin, 2017 yılının haziran ayında ülkemizde mevduat bankalarının toplam şube sayısı 10.987 iken, bu sayı 2023 yılı Ağustos ayında 9.567’ye düşmüştür) hala en büyük hizmet kanalı olarak varlığını sürdürüyor. Dijital bankalar ise geleneksel bankaların aksine tüm hizmetleri elektronik hizmet kanalları üzerinden sunuyor.

Buna ek olarak dijital bankaların müşteri deneyimi, kullanım kolaylığı, rekabetçi ürün ve ücret yelpazesi onları “unbanked” (bankasız) diye tabir edilen, bankaların ulaşmak ya da çalışmak istemediği kesime yaklaştırmakta. Böylece, hedef müşteri kitlesi bakımından da bir ayrım oluşmaktadır. Dijital bankaların tam olarak hedef müşteri kitlesi, bankaya erişimi olmayanlar veya bankaya erişimi tercih etmeyenler, gençler, küçük işletmeler (KOBİ) ve tüketiciler.

Av. Dr. Davut Gürses, son yapılan araştırmalara göre dijital bankaların, hacim ve müşteri sayısı açısından henüz geleneksel bankalarla rekabet edecek seviyede olmadığına işaret ediyor. Fakat sektördeki dinamikler ve yeni neslin finansal hizmetlere olan yaklaşımı, dijital bankaların yakın gelecekte güçlü bir konuma sahip olabilecekleri sinyalini veriyor. Dolayısıyla, finans sektörü dijital ve geleneksel bankacılık arasında değişen dinamik bir dengede bulunuyor. Bu dönüşüm, tüketiciler ve finansal hizmet sağlayıcılar için yeni fırsatlar ve zorlukları beraberinde getiriyor.

Türkiye ve Dijital Bankacılık: Yeni Mevzuat ve Sektöre Etkileri

Türkiye’de “Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik” 2022 yılında yürürlüğe girdi. Yönetmelik, dijital bankalara ilişkin temel hususları düzenlemektedir.

Bu Yönetmelik kapsamında dijital banka “bankacılık hizmetlerini fiziksel şubeler yerine elektronik bankacılık hizmetleri dağıtım kanalları aracılığıyla sunan kredi kuruluşu” olarak tanımlanmıştır.

Yönetmelik, dijital bankayı yeni bir banka türü olarak tanımlamaktan ziyade, mevduat veya katılım bankalarının bir alt türü olarak tanımlamaktadır.

“Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren BDDK tarafından birçok bankaya kuruluş ve faaliyet izni verilmiştir. Yakın gelecekte de finansal ekosistemde faaliyet gösteren pek çok oyuncunun faaliyette bulundukları sektörleri genişletmek ve avantajlarından faydalanmak için dijital banka kurmak amacıyla BDDK’ya başvuracağını öngörmekteyiz”.

Dijital Bankaların Faaliyetleri

Av. Dr. Davut Gürses, dijital bankacılık konusunda Türkiye’nin yasal düzenlemelerini ve bu bankaların faaliyetleri konusundaki düzenlemeleri 6 ana başlık altında özetliyor:

  1. Kredi Verme: Dijital bankalar, sadece finansal tüketiciler ile küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) kredi kullandırabilecektir. Yönetmeliğe göre bu kredi sınırlandırmasının da bazı istisnaları bulunmaktadır; dijital bankaların, bankalar arası piyasalarda ya da para ve sermaye piyasalarında faaliyet göstermek suretiyle Kanunun 48. maddesinde kredi olarak sayılan işlemler gerçekleştirmesi, diğer bankalara kredi kullandırması ve KOBİ boyutunu aşan işletmeler için döviz kredisi kullandırması söz konusu sınırlandırmanın istisnalarını oluşturmaktadır.
  2. Finansal Tüketicilere Kullandırılacak Kredilere İlişkin Sınırlama: Dijital bankalar, finansal tüketici olan müşterilere aylık ortalama net gelirlerinin dört katına kadar kredi verebilirler. Eğer aylık ortalama net gelir belirlenemiyorsa, en fazla 10.000 Türk Lirası kredi verilebilir. Ancak kredi kartları, kredili mevduat hesapları, teminat karşılığında verilen krediler ya da gayrinakdi krediler bu sınırlamanın dışında. Yani, bu tür kredilerde dijital bankalar müşteriye daha yüksek miktarlarda kredi verebilir. Ayrıca, kredi kartlarında uygulanan genel sınırlamalar, dijital bankalar için de geçerli. Son olarak, dijital bankalar teminat alarak sınırlamanın dışında nakdi kredi ya da gayrinakdi kredi kullandırabilir. Fakat bu teminatların ne olabileceği veya ne kadar olması gerektiği konusunda henüz bir düzenleme bulunmuyor. Bu konuda ek bir düzenlemeye ihtiyaç var. 
  3. Mevduat ve Katılım Fonu Toplama: Dijital bankalar, müşteri türüne göre mevduat veya katılım fonu toplamada sınırlama olmaksızın faaliyet gösterebilir.
  4. Saklama Hizmetleri: Dijital ortamda gerçekleştirilen saklama hizmetleri hariç kiralık kasa ve emanete alma hizmetlerinin dijital bankalar tarafından sunulması mümkün olmayacaktır.
  5. ATM Hizmetleri: Dijital bankalar ATM üzerinden de uygun olan hizmetleri sunabilir.
  6. Üye İşyerleri Üzerinden Hizmet: Dijital bankalar, sınırlı da olsa üye işyerleri üzerinden de hizmet sunabilir.

Av. Dr. Davut Gürses, bu faaliyet kısıtlamalarının kesin ve kalıcı olmadığına dikkat çekerek, Kurul’un bu faaliyet kısıtlamalarını belirli şartların yerine getirilmesi halinde tamamen veya uygun göreceği geçiş planı çerçevesinde kaldırmak için açık kapı bıraktığını belirtiyor. Gürses, “Dijitalleşmenin giderek arttığı bu dönemde, dijital bankaların pazar payını artıracağı ve geleneksel bankaların şube sayılarının azalacağı bir trendin devam etmesi olasıdır” şeklinde görüş bildiriyor.

Av. Dr. Davut Gürses Hakkında: 

Av. Dr. Davut GÜRSES, Pacta Hukuk’un Kurucu Ortağıdır. Finans Hukuku (Banka Hukuku-Finansal Teknoloji-Kripto Varlıklar-Kripto Para Borsaları-Masak Mevzuatı-Finansman Şirketler- Elektronik Para ve Ödeme Sistemleri) uzmanlığıyla tanınan Gürses, aynı zamanda Medeni Hukuk, Ceza Hukuku (Finansal Suçlar), Kişisel Verilerin Korunması Hukuku ve Ticaret Hukuku (Kıymetli Evrak ve Şirketler Hukuku) alanlarında derinlemesine bilgi ve deneyime sahiptir. Gürses, Pacta Hukuk bünyesinde Kurucu Ortak olarak görev yapmakta olup, profesyonel yolculuğuna 2007 yılında başlamıştır. Aynı zamanda prestijli T.C. Kadir Has Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi olarak da çalışmaktadır.

Daha önce, Finansbank Hukuk Müşavirliği Davalar Bölümü’nde Bölüm Müşaviri olarak görev alarak finansal hukuk alanındaki uzmanlığını pekiştirmiştir (2016-2018). Akademik katkıları arasında T.C. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda verdiği Pazarlama Mevzuatı dersi de yer almaktadır (2012/2018).

Gürses, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Gürses’in hukuki alanda profesyonel bir yayın geçmişi bulunmaktadır. Kitaplar, makaleler ve tebliğler gibi farklı formatlarda eserler üretmiş ve özellikle bankacılık kanunu, finansal suçlar ve ticaret hukuku gibi kritik alanlara odaklanmıştır. Bunun yanı sıra, sektördeki gelişmeleri takip etmek ve paylaşmak amacıyla çeşitli ulusal ve uluslararası eğitim programlarına da katkıda bulunmuştur. Kitapları arasında Hukuki Açıdan Dijital Bankalar ve Servis Modeli Bankacılığı (2023), Sorularla Fintek (Ortak Yazarlı, 2021), Bankacılık Kanunu’na Göre Zimmet Suçu (2018) ve Banka Genel Kredi Sözleşmesi (2016) yer almaktadır.

Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
Çin, PlusToken operasyonundan ele geçirilen 194 bin Bitcoin’i sattı
Blockchain analiz platformu CryptoQuant’ın CEO’su Ki Young Ju’ya göre Çin hükümeti, PlusToken Ponzi dolandırıcılığından ele geçirilen yaklaşık 20 milyar dolarlık Bitcoin’i sattı. Bu satış Bitcoin üzerinde önemli bir satış baskısı oluşturmuş olabilir. Bitcoin’ler Borsalara Aktarıldı 2019 yılında PlusToken operasyonunda ele geçirilen Bitcoin’ler CryptoQuant CEO’suna göre Huobi gibi kripto para borsalarına aktarılmış olabilir. Ju, yaptığı açıklamada […]
1 saat önce Bitcoin
SEC’nin Kripto Dünyasındaki Yeni Rolü!
Teknoloji ve inovasyona odaklanan bir girişim sermayesi şirketi olan Andreessen Horowitz (a16z) bugün ″A new (digital) age at the SEC″ başlıklı makalesinde yeni SEC yönetiminin kripto para düzenlemelerinde köklü değişiklikler yapabileceğini belirtti. Özellikle airdrop’lar, kitle fonlama/ICO ve broker-dealer düzenlemeleri gibi konular sektördeki sorunların çözümü için kritik önem taşıyor. Airdroplar ve Teşvik Dağıtımları Airdrop’lar, blockchain projelerinin […]
22 saat önce Blockchain
Goldman Sachs CEO’su: Bitcoin, ABD Doları İçin Bir Tehdit Değil
Goldman Sachs CEO’su David Solomon, Bitcoin’in ABD doları üzerindeki etkisine dair önemli açıklamalar yaptı. Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Solomon, Bitcoin’i spekülatif bir varlık olarak değerlendirirken ABD dolarının küresel gücünü vurguladı. Solomon, “Bitcoin ilginç bir yatırım aracı, ancak doların yerini alacak bir tehdit değil” dedi. Goldman Sachs’ın Kripto Stratejisi Goldman Sachs, düzenleyici kısıtlamalar nedeniyle Bitcoin’e doğrudan […]
1 gün önce Bitcoin
Justin Sun: “Ethereum benim yönetimimde olsaydı 10 bin dolar olurdu!”
Tron kurucusu Justin Sun X platformu üzerinde iddialı bir açıklamada bulundu. Sun yaptığı açıklamada Ethereum Foundation ve Ethereum’un kendi liderliğinde olması durumunda Ethereum’un 10.000 dolara ulaşabileceğini söyledi. Sun Yol Haritasını da Açıkladı! Sun açıklamasında gelecek planlamasını da paylaştı. Sun ilk olarak ETH satışlarını durduracağını bunun da ETH arzının bozulmadan kalmasını ve piyasa güvenini güçlendirmesini sağlayacağını […]
1 gün önce Blockchain
Texas’taki bir Bölge Mahkemesi, Tornado Cash’in üzerindeki yaptırımları kaldırdı!
Texas’taki bir mahkeme, Tornado Cash protokolü üzerindeki yaptırımları kaldırdı. Bu karar ise gizlilik odaklı kripto teknolojileri için büyük bir zafer olarak görüldü. Bildiğiniz üzere Tornado Cash, kripto para işlemlerini anonimleştiren bir platform olarak 2022 yılında Kuzey Kore’nin Lazarus Grubu’na yardım ederek 455 milyon dolardan fazla çalınan dijital varlıkları aklamakla suçlanmıştı. Bu nedenle ABD Hazine Bakanlığı, […]
1 gün önce Öne Çıkan
Mark Cuban, ABD Borcunu Azaltmak İçin Memecoin Fikriyle Gündemde
Biliyorsunuz memecoin’ler son yıllarda oldukça popüler oldu. Özellikle Dogecoin ve Shiba Inu gibi coin’ler sadece şaka amaçlı yaratılmış olmalarına rağmen büyük bir yatırımcı kitlesi oluşturdu. Ancak Mark Cuban söz konusu bu memecoin’leri biraz farklı bir amaç için kullanmayı önerdi: ABD borcunu azaltmak! Cuban’ın Memecoin Önerisi: Para Kazanırken ABD Borcuna Katkı Sağlayın Cuban 21 Ocak 2025’te […]
2 gün önce Öne Çıkan