DLT Nedir

Nedir 15/09/2021 21:12 Mete Balcı Mete Balcı  Twitter
DLT Nedir

Günümüzde dijital hizmetler çoğunlukla merkezileştirilmiştir. Bu, hizmetler için kontrol ve güvenlikle ilgili sorunlara yol açmıştır. Gelecekte, blok zinciri gibi teknolojiler sayesinde, hizmetler merkezi olmayacak, daha güvenli hale gelecek ve gücü sahiplerin değil kullanıcıların kontrolüne bırakacaktır.

Merkezi veritabanları günlük hayatımızda önemli bir yer edindi. İster Spotify’da en sevdiğiniz şarkıyı dinleyin, ister günlük olarak Gmail’de e-postanızı kontrol edin, Starbucks’ta içmekten en çok zevk aldığınız bir kahve için temassız kartınızı kullanarak ödeme yapın veya WhatsApp aracılığıyla sevdiklerinize bir mesaj gönderin, hepimiz her gün hayatımızın her anında merkezi veritabanlarını kullanıyoruz.

Ancak, merkezi veritabanları tamamiyle kusursuz değildir. Merkezileştirilmiş veritabanı sistemleri herhangi bir siber saldırıya uğrarsa, tüm verilerin tek bir seferde açığa çıkmasına neden olabilir. Son zamanlarda sıklıkla karşılaştığımız bu olay sebebiyle veritabanları saldırganların eline geçmekte ve bu da güvenlik sorunlarına yol açmaktadır. Ayrıca, bir şirketin sistemlerinin sorunsuz çalışması için dijital kapasitelerini tam olarak sağlaması gerekir. Bu tam kapasite olan dijital merkezi sistemler ise genellikle maliyet açısından şirketler için bir yüktür. Merkezi sistemlerde verilerinizin kullanılmasına izin verdiğiniz için artık verileriniz sizin verileriniz değildir. Bu da verilerinizin kim tarafından nasıl ve ne için kullanıldığı sorularını da beraberinde getirir.

DLT (Distributed Ledger Technology – Dağıtılmış Defter Teknolojisi), yukarıdaki güvenlik, maliyet ve şeffaflık gibi merkezi sistemlerin yol açtığı sorunlara alternatif bir çözüm getirmeyi amaçlar.

Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) Nedir?

DLT, Dağıtılmış Defter Teknolojisi anlamına gelir. Temelde, dağıtılmış bir defter, verilerin ve işlemlerin çevrim içi bir kaydıdır.

DLT, verilerin aynı anda birden çok yerde saklanması dışında, içeriğimizin giriş kısmında belirttiğimiz veritabanlarına benzer. DLT, bu tür bir veritabanı sistemi kullanan herhangi bir teknolojiye verilen ortak isimdir. DLT’nin en iyi bilinen ve sıklıkla karşımıza çıkan örnekleri aşağıdaki gibidir.

DLT, Bitcoin veya Ethereum gibi kripto para birimleri için kullanılır. DLT’nin bugün gördüğümüz en büyük kullanımlarından biri, kripto para birimleri işlemlerinin kaydını tutmaktır.

DLT ayrıca, blok zincirindeki işlemleri kaydetmek için merkezi olmayan bir sistem olarak da kullanılır. Blok zinciri, ilk olarak Bitcoin ağındaki işlemleri depolamak için kullanılmıştır. Blok zinciri, muhtemelen en yaygın olarak bilinen bir DLT örneğidir. Ancak, başka örnekleri de vardır.

Git, dağıtılmış kaynak kontrol yazılımıdır. Geliştirici olan herkes, yazdıkları kodun farklı sürümlerini yönetmek için Git’i kullanabilir. Git, ilk olarak Linux çekirdeğinin geliştirilmesi için kullanılmıştır.

Merkezi, Merkezi Olmayan ve Dağıtılmış Kavramları

Bu anahtar kelimeler, bu alanda sıklıkla karıştırılan üç kavramdır.

Merkezi, tek bir merkezi konumda depolanan, bir noktada veya varlıkta tutulan veriler için kullanılır. Merkezi olmayan kavramı ise birden fazla noktada depolanan veriler için kullanılır. Dağıtılmış kavramı, iletişim ve bilgi işlemde olduğu gibi, cihazların birbirine bağlı olduğu bir ağı tanımlar.

Merkezi ve merkezi olmayan sözcükler zıt anlamlı olsa da merkezi olmayan ve dağıtılmış sözcükleri birbirleriyle bağlantılı olmasına rağmen aynı anlama sahip değildir. Örneğin, DropBox gibi merkezi ve dağıtılmış bir sisteme, FileCoin gibi merkezi olmayan ve dağıtılmış bir sisteme sahip olabilirsiniz.

Ancak, DLT çoğunlukla merkezi olmayan ve dağıtılmış kavramlar için kullanılır.

Dağıtılmış Defter Teknolojisinin Geleceği

DLT, hem merkezi olmayan hem de dağıtılmış bir internet teknolojisi yaratır. Bu internet teknolojisi de Amazon, Google, Apple veya Airbnb gibi büyük bir kurumsal şirketin devasa bir veritabanına sahip olması ve bunu saklaması yerine, bağlı olan birden fazla cihazda aynı anda yeni bir kayıt türüne sahip olması ve bunu saklayabileceği anlamına gelir. Merkezi olmayan bir modelde, değerler ve faydalar kullanıcı ağları arasında paylaşılır.

Eğer bir DLT başarıyla oluşturulduysa, bu başarının altında daha fazla erişilebilirlik, daha fazla şeffaflık, daha yüksek verimlilik, daha yüksek miktarda kullanıcı ödülü ve yeni olanaklar gibi farklı nedenler yatar.

Günümüz dünyasında DLT’nin başarabileceklerinin neredeyse başında sayılırız. Tıpkı internet kullanımının ilk günlerindeki gibi DLT de özellikle ölçeklendirme konusunda bir takım zorluklarla karşılaşmıştır.

DLT uygulamalarının birçoğu henüz günümüzde keşfedilmemiştir. Ancak, DLT alanı inanılmaz bir derecede sürekli olarak kendini geliştiriyor ve DLT geliştiricileri her zaman yeni çözümler üretiyor.

Sizce de gelecek DLT’de mi?

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Telegram kanalımıza katılın.

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
Beyaz Saray’dan Kripto Açıklaması: Bitcoin Rezervi Gündemde!
ABD’nin kripto ve yapay zeka politikalarından sorumlu ismi David Sacks, Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. ABD’nin dijital varlıklara yönelik yaklaşımını değerlendiren Sacks, Bitcoin rezervi oluşturma fikrinin hâlâ masada olduğunu ve yönetimin bu konuyu öncelikli olarak ele alacağını söyledi. ABD Kripto Regülasyonlarını Hızlandırıyor Beyaz Saray, kripto ekosisteminin ABD sınırları içinde gelişmesini istiyor. […]
9 saat önce Bitcoin
ABD ve Meksika Trump Tarifelerini Erteledi, Kripto Piyasası Toparlandı
ABD ve Meksika, Donald Trump’ın Meksika mallarına uygulamayı planladığı yeni gümrük tarifelerini bir ay erteleme kararı aldı. Bu gelişme ABD Başkanı Donald Trump ile Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum arasında gerçekleşen görüşmenin ardından duyuruldu. Anlaşmanın bir parçası olarak, Meksika 10.000 askerini kuzey sınırına konuşlandırarak uyuşturucu kaçakçılığına karşı mücadeleyi güçlendirecek. Küresel piyasalarda bu gelişmeye yönelik farklı […]
1 gün önce Blockchain
Trump’ın Yeni Gümrük Tarifeleri Piyasaları Salladı!
Son dönemde ABD Başkanı Donald Trump, ticaret savaşında bir adım daha attı. Kanada, Meksika ve Çin’e yeni gümrük tarifeleri uygulamaya karar verdi. Bu haberle birlikte ABD borsa endeksleri ciddi bir düşüş yaşadı. Nasdaq 100, S&P 500 ve Russell 2000 gibi endekslerin vadeli işlemleri Trump’ın yeni tarifeleriyle birlikte %2 ile %3 arasında değer kaybetti. Trump’ın yeni […]
2 gün önce Blockchain
Uniswap V4, Ethereum, Avalanche ve birçok ağda kullanıma girdi!
Merkeziyetsiz borsa Uniswap, yeni nesil V4 protokolünü Ethereum, Avalanche, BNB Chain ve diğer ağlarda resmi olarak yayına aldı. Uniswap V4’de likidite havuzlarının maliyetlerini düşürmek ve geliştiricilere yeni fırsatlar sağlamak gibi önemli yenilikler var. Uniswap V4 ile Gelen Yenilikler Uniswap V4, önceki sürümlerden farklı olarak geliştiricilere daha fazla esneklik ve maliyet avantajı sağlıyor. Yeni özellikler arasında […]
4 gün önce Blockchain
Ross Ulbricht’e Bağlı Kripto Cüzdanları, 12 Milyon Dolar Kaybetti!
Silk Road’un yaratıcılarından Ross Ulbricht’e ait kripto cüzdanları, yanlış fiyatla listeledikleri token’lar yüzünden büyük bir kayıpla karşılaştı. Blockchain analiz firması Arkham Intelligence’a göre Ulbricht’e ait kripto cüzdanları memecoin ticaretinde yaptıkları bir hata nedeniyle 12 milyon dolar kaybetti. Bu token’lar düşük fiyattan işlem görmeye sunuldu. Ve bunu fark eden bir MEV (Maximal Extractable Value) botu hemen […]
5 gün önce Ne Oldu
SEC Eski Başkanı Gary Gensler MIT’de Yeni Bir Döneme Başlıyor
Eski Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, SEC’deki görevinden ayrıldıktan sonra Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne (MIT) geri döndü. Gensler MIT Sloan İşletme Okulu’nda Küresel Ekonomi ve Yönetim Grubu ile Finans Grubu’nda “Uygulama Profesörü” olarak görev alacak. Aynı zamanda MIT’nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) bünyesinde finans alanında yapay zeka (AI) teknolojileri, […]
7 gün önce Blockchain