Domain İsimleri Ethereum’daki Son NFT Çılgınlığının Başrolü Oldu

Ethereum 07/05/2022 23:00 Şeyma Nazlı Gürbüz
Domain İsimleri Ethereum’daki Son NFT Çılgınlığının Başrolü Oldu

Nisan 2022’nin son haftasında OpenSea üzerinden satılan Ethereum domain isimlerinin oranı neredeyse %2.300 oranında arttı.

Kullanıcıların, oldukça talep gören ve nadir bulunan 3-4 haneden oluşan isimlere yöneldiği satış çılgınlığının başrol oyuncusu Ethereum İsim Servisi (ENS) oldu. Ethereum Blockchain’in domain isim sağlayıcısı olarak dikkat çeken platform merkeziyetsiz, özerk bir organizasyon (DAO) tarafından idare ediliyor. Ethereum Vakfı ile yakın ilişkilere sahip platform 2017 senesinden beri faaliyet gösteriyor.

Son dönemde platformun her zamankinden daha çok ilgi görmesinin sebebi Ethereum kullanıcılarının 3-4 haneli ENS domain isimlerinin gelecekte çok fazla değer kazanabileceğine dair çeşitli spekülasyonlara kapılması oldu. Ortalama herhangi bir NFT gibi mint edilen ve satılan NFT formundaki bu isimlerin merkeziyetsiz, sansürlenemeyen Web3 web sitelerinin geleceği olduğu ifade ediliyor.

Günümüzde ise ENS domain isimlerinin en yaygın kullanıldığı alan 42 basamaklı 16 karakterden meydana gelen geleneksel Ethereum cüzdan adreslerine daha kolay okunabilir bir alternatif oluşturmaktan ibaret.

Ancak azımsanmayacak sayıda ünlü ismin ENS isimlerini şimdiden Twitter kullanıcı adı olarak kullandığını da belirtmek gerek. Örneğin Jimmy Fallon fallon.eth, Paris Hilton parishilton.eth ve Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin de vitalik.eth kullanıcı adlarıyla bu domain isimlerinin altında yatan potansiyele dikkat çekiyorlar.

Konuya belki de en hakim isim olan Buterin iki senedir 3 ve 4 haneli domain isimlerinin potansiyelinden bahsediyor. Bu isimlerin belirli bir arza sahip varlıklar olduğunun altını çizen Ethereum kurucusu, geleneksel domain adlarından farklı olarak .eth ile biten isimlerin çeşitli alanlarda, çeşitli amaçlarla kullanılabileceğini belirtiyor.

Ekran Resmi 2022 05 07 20.26.33 - Domain İsimleri Ethereum'daki Son NFT Çılgınlığının Başrolü Oldu
Jimmy Fallon Twitter Hesabı

3 ve 4 Haneli ENS Domain İsimleri Büyük İlgi Görüyor

İnternetin ilk çıktığı günlerde yaşanan domain çılgınlığına benzer olarak, ENS’lerde de daha az karaktere sahip olanlar daha kolay okunduğu, yazıldığı ve aratıldığı için büyük talep görüyor. Bir ENS ismi minimum 3 haneden oluşuyor.

Konuya dair Nisan 2022’nin son haftasında açıklama yapan ENS’nin Topluluk Başkanı alisha.eth, ENS’nin OpenSea’de gerçekleştirdiği ikincil satışlarda 446 Ethereum, yani 1.3 milyon dolar değerinde bir rakama ulaştığını belirtti.

Bir gözlemci olarak, ben gözümü açıp kapayıncaya kadar çoktan her şey yaşanıp bitti gibi hissediyorum.

ENS geliştiricisi nick.eth’nin paylaştığı verilere göre ENS 14-21 Nisan 2022 tarih aralığında 700.000 dolar civarında seyrederken, bu rakam 22-27 Nisan 2022 tarihleri arasında 3 milyon dolara yükseldi.

Bu süreçte ENS domain adı kayıtlarında %119 artış gözlendi. Aktif durumda olan toplam .eth isimlerinin sayısı ise %7 oranında arttı.

Özellikle seri numaralardan meydana gelen 123.eth, 645.eth, 981.eth gibi ENS isimlerinin her biri 6 ETH’ye, yani yaklaşık 17.000 dolara satıldı. Bazı numaralı ENS isimleri ise numaralarıyla eş değer rakamlara satıldı. Örneğin 887.eth 8.87 ETH’ye, 555.eth ise 55.5 ETH’ye satıldı.

ENS 901x600 - Domain İsimleri Ethereum'daki Son NFT Çılgınlığının Başrolü Oldu
ENS

NFT Koleksiyoncuları Domain İsimlerine Milyonlarca Dolar Ödüyor

Kimilerine göre George Orwell’den esinlenmiş distopya evreninde yaşadığımızın en büyük göstergesi olan bu çılgınlığın nedenleri söz konusu olduğunda NFT sektörünün önde gelen isimleri birkaç noktaya dikkat çekiyor.

tommygun.eth’ye göre örneğin profil resmi CryptoPunks NFT koleksiyonundan bir NFT olan kişiler, söz konusu NFT ile aynı numaraya sahip bir domain adı almak için yarışa giriyor. Bu nedenle, 10.000 parçadan oluşan CryptoPunks koleksiyonundaki 4000 numaralı esere sahip olan bir kişi, 4000.eth domain adını almak için gerekirse milyonlarca doları masaya koyabiliyor.

Benzer bir durum NFT profil resmi üreten pek çok koleksiyon için geçerli. Diğer bir deyişle, Bored Apes, Azuki, Clone X ve Moonbirds gibi koleksiyonlardan eserlere sahip kişiler de kendi eserleriyle aynı numaraya sahip ENS adları için kapışmaktan geri durmuyor.

Her bir Ethereum cüzdanına yalnızca bir ENS adı kaydediliyor. Ancak buna rağmen tommygun.eth de dahil olmak üzere pek çok kişi birden fazla 3 ve 4 haneli ENS domain adına sahip.

tommygun.eth kendisinin fazladan ENS adı almaktaki niyetinin bu isimlerin bir kısmını sonradan satışa çıkarmak olduğunu belirtiyor.

Pek çok kişi 2022 yazına ENS isimlerinin damga vurmasını bekliyor. Tıpkı 2020 senesinde DeFi’ın birden bire büyük bir yükseliş yaşaması gibi, ENS’nin de ana akım tarafından önümüzdeki aylarda benimsenmesi öngörülüyor.

Bazı NFT koleksiyoncuları şimdiden ENS subdomain’lerinin potansiyel değerinden bahsediyor. Yalnızca ana domain sahibi tarafından oluşturulabilen subdomain’lerin de yakın dönemde benzer bir NFT çılgınlığına sahne olma ihtimalinden söz ediliyor.

ENS satın alan kişiler ise şimdiden kendi topluluklarını oluşturmaya başladı bile. Örneğin, arzı yalnızca 10.000 adet yapılan dört haneli ENS isimlerine sahip olanlar 10k Club isimli bir platform etrafında bir araya geliyor.

Daha fazla Ethereum haberi için lütfen tıklayınız.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Binance kurucusu Changpeng Zhao: Meme coinler garip!
Binance’in kurucusu ve eski CEO’su Changpeng Zhao (CZ), meme coinlerin giderek popülerleşmesini eleştirdi. Zhao, meme coinlere yönelmek yerine blockchain teknolojisi üzerine inşa edilen gerçek dünya uygulamalarına ağırlık vermenin daha önemli olduğunu vurguladı. CZ, meme coin çılgınlığına tepki gösterdi CZ, meme coin ekosisteminin hızla büyümesini biraz garip olarak nitelendirdi. Meme coinlerin tamamen karşısında olmadığını belirten Binance’in […]
6 saat önce Altcoin
Bitcoin neden 100 bin dolar seviyesini kıramadı?
Bitcoin, son dönemde 100,000 dolar direnç seviyesini kıramasa da gelecekte daha yüksek seviyelere ulaşma potansiyelini koruyor. Cointelegraph’ın Glassnode verilerine dayanan analizi bu durumun arkasındaki nedenlere ışık tutuyor. Analize göre, Bitcoin’in bu kritik seviyeyi aşamamasının başlıca nedenleri arasında madenci satış baskısı ve uzun vadeli yatırımcıların kâr realizasyonu yer alıyor. Güncel verilere göre madenciler günlük olarak yaklaşık […]
7 saat önce Analiz
Binance, GFT, IRIS, KEY, OAX ve REN tokenlarını delist ediyor!
Binance, önemli bir duyuru yaparak Gifto (GFT), IRISnet (IRIS), SelfKey (KEY), OAX (OAX) ve Ren (REN) tokenlarını tüm işlem çiftlerinden kaldıracağını açıkladı. Bu duyuru sonrasında ilgili kripto paralarda %25 ila %40 arasında fiyat düşüşleri oldu. Binance’in listeden çıkardığı işlem çiftleri Binance, 26 Kasım’da yaptığı açıklamada, GFT, IRIS, KEY, OAX ve REN tokenlerinin işlemden kaldırılacağını duyurdu. […]
9 saat önce Altcoin
Fantom (FTM) 1 Dolar Direncini Aşabilir Mi?
Fantom (FTM) son dönemde 1 dolar seviyesinde güçlü bir dirençle karşılaştı. Bu da fiyatında %1.26’lık bir geri çekilmeye neden oldu. Buna rağmen ise 2023 yılı boyunca %100’den fazla bir artış gösterdi. Göreceli Güç Endeksi (RSI) aşırı alım bölgesinde bir düşüş sinyali verse de, genel eğilim çizgisi pozitif bir yükseliş gösteriyor. 50 günlük Üssel Hareketli Ortalama […]
15 saat önce Altcoin
CoinMarketCap’te Son 24 Saatte En Çok Aranan 10 Kripto Para
Kripto para piyasasında CoinMarketCap’teki popülerlik genellikle yatırımcıların ilgi gösterdiği projelerle doğru orantılıdır. Son 24 saat içinde en çok aranan ve dikkat çeken kripto paralar ise şu şekide. CoinMarketCap’te Gözde Kripto Paralar: Son 24 Saatin En Trend Coin’leri”
17 saat önce Altcoin
Binance, Düzenli Kazanç Sunan Yeni Varlığı BFUSD’yi Piyasaya Sürüyor
Binance yeni BFUSD ürününü tanıttı. Söz konusu bu ürün ise kullanıcıların pasif gelir elde etmelerini sağlayarak, düzenli kazanç fırsatları sunuyor. Binance, BFUSD’nin yıllık getirisinin (APY) ise asla sıfırın altına düşmeyeceğini garanti ediyor. BFUSD’nin Temel Özellikleri BFUSD stablecoin değildir. Sadece Binance platformunda marjin teminatı olarak kullanılabilir ve sonunda USDT‘ye dönüştürülebilir. Yatırımcılar İçin Avantajlar
17 saat önce Borsa