Ethereum, Yeni Engellenemez URL Standardı ERC-4808 Tanıttı!
İnternet sitelerinde gördüğümüz URL terimi Ethereum’un ERC-4808 standardı ile yeni bir seviyeye taşınıyor. Bu yeni standart sayesinde kullanıcılar Ethereum uygulamalarına ve NFT’lere merkezi bir sistemden gelebilecek sansürlemeden korkmadan erişebilecek.
“Web3 URL to EVM Call Message Translation” isimli yeni Ethereum standardı ilk olarak 14 Şubat 2022 tarihinde teklif edildi. Standart, ETH Depolama Kurucusu Qi Zhou, Ethereum araştırmacısı Sam Wilson ve Chao Pi tarafından ortaklaşa yazıldı.
14 Şubat 2022 tarihindeki teklifte standart, merkezi olmayan uygulamalar (dAPP) ve NFT’ler gibi zincirdeki Web3 içeriğine doğrudan ulaşmak için HTTP tarzı bir URL olarak tanımlandı. Tekliften 1 yıl sonra onaylanan ERC-4804 standardı onaylandı ve 1 Mart 2023 tarihinde son haliyle mainnet’e eklendi.
Katman-2 depolama protokolü ETHstorage’in sözcüsü Anthurine Xiang, blok zincirindeki birçok “merkezi olmayan” uygulamaya erişmek için hala merkezi web sunucularının kullanıldığını açıkladı. Konu hakkında açıklama yapan Xiang şunları söyledi:
“Şu anda Uniswap gibi DApp’lerin hepsi merkeziyetsiz bir uygulama olduğunu savunuyor. Ancak, internet tarayıcısına nasıl giriyoruz? Bunun için DNS kullanıyoruz. Yani öncelikle GoDaddy’e erişmemiz gerekiyor ve bunların merkezi serverlar olduğunu unutmamak lazım.”
Bugün birçok kişi internete bağlanmak için “Hypertext Transfer Protocol” yani daha çok bilinen adıyla HTTP”yi kullanıyor. Bir internet kullanıcısı internet sitesine girmek istediğinde bilgisayar HTTP’yi kullanarak başka bir bilgisayara internet sitesi veya resimleri getirmesini soruyor.
Yeni Ethereum Standardı ERC-4808 Nasıl Çalışıyor
ERC-4808 standardı ile internet kullanıcıları tarayıcılarına DApp veya NFT’lere giriş yapmak için artık HTTP (“http://”) yerine “web3://” kullanabilecek. Standart, kullanıcıların direkt olarak Ethereum Virtual Machine (EVM) üzerinden sorgulama yapasına izin veriyor.
Buradaki teoriye göre, içerikleri Ethereum blok zincirinde veya uyumlu bir katman-2 protokolünde sakdığı sürece tüm internet sitelerine bu yolla erişilebilir. Ancak, Qi Zhou’ya göre bunu yapmanın maliyetleri hala çok yüksek ve bu işlemlerin yapılmasına engel olabilir.
Zhou, ETHDenver’da yaptığı bir sunumda buradaki en önemli sorunun Ethereum mainnet’indeki depolama maliyetlerinin aşırı derecede yüksek olması. Bunun hakkında örnek veren Zhou şunları söyledi:
“Örnek vermem gerekirse, zincir içinde 1 Gigabyte veri tutmanın maliyeti kabaca 10 milyon dolar civarında. Birçok Web2 uygulaması ve hatta birçok NFT için bu kabul edilemez bir miktar. Katman-2 çözümlerinden bazılarıyla belki bu maliyetlerin bir kısmı azaltılabilir.”
Xiang, yeni URL standardı yüksek maliyetlerinin sadece belirli uygulamalar için mantıklı olacağını söyleyerek sözlerine şunları ekledi:
“Her şeyin merkezsizleşmesine gerek yok. Oldukça iyi bir Web2 işletmesi işletiyorsanız ve merkezi sansür konusunda çok fazla endişelenmenize gerek yoksa yeni standarda ihtiyacınız yok.”
Ancak, DApps ve Tornado Cash gibi sansürlenme riski yüksek olan internet siteleri için yeni standart çok kullanışlı olabilir.
Xiang, yeni standardın iyi amaçlar için çıkarıldığının ancak Bitcoin kullanarak kötü işler yapan suçlular gibi bu standardın da kötü amaçlarla kullanılabileceğini belirtti. Xiang, yeni Ethereum standardının blok zinciri için bir ilk olduğunu ancak merkeziyetsiz internet barındırma çözümü olarak ilk olmadığını belirtti.
Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom
Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri