Etherscan Nedir? Nasıl Kullanılır?

Nedir 07/10/2021 19:00 Mete Balcı Mete Balcı  Twitter
Etherscan Nedir? Nasıl Kullanılır?

Günümüzde blok zinciri teknolojisi ve kripto para birimleri her gün popülerlik kazandıkça, herkesin belirli blok zincirlerini ve bunların genel özelliklerini doğru şekilde takip etmesi oldukça mümkün hale geliyor.

Blok zinciri explorerı (tarayıcısı), blok zincirindeki işlemleri tanımlamak, cüzdan adreslerini aramak gibi işlevler için kullanılır. Ethereum blok zinciri için Etherscan de aynı işlevi görür, ancak işlevselliği bununla da sınırlı değildir.

Etherscan Nedir?

Etherscan, diğer bir blok zincirilerinin explorerı ile temelde aynı işleve sahiptir. Etherscan sayesinde kullanıcılar, Ethereum blok zincirindeki işlemleri, cüzdan adreslerini, akıllı sözleşmeleri arayabilir ve bulabilir.

Ayrıca, tüm bu işlevlere ana sayfa üzerinde yer alan arama çubuğunu kullanarak veya üst menü seçeneklerinde gezinerek erişebilmek mümkün.

Bu özellikler sayesinde de kullanıcıların Ethereum blok zinciri hakkında öğrenmek istediği bütün bilgiler Etherscan’de kolayca bulunabilir hale geliyor.

Blok zinciri teknolojisi, şeffaflığı daha da ileriye taşıdığı için kullanıcıların bütün verileri sorgulaması için görsel bir arayüze ihtiyacı vardır.

İnternetteki arama motorları, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere erişim sağlayabilmesini kolaylaştırdığı için blok zinciri explorerları da bu role uygun hale geliyor. Ayrıca, blok zinciri explorerlarının işlevselliği de, kullanıcılara daha fazla hizmet sağlamak amacıyla sürekli olarak gelişme halinde.

Ayrıca, kullanıcılar, Ethereum blok zincirinin indekslenmesi ve işlemlerin aranabilir hale gelmesiyle beraber bu blok zinciri ekosistemine eksiksiz bir şekilde erişim sağlayabiliyor.

Ethereum Muhabbit 1 - Etherscan Nedir? Nasıl Kullanılır?

Kullanıcıların, Etherscan’deki işlevlerin hepsini kullanması ya da kullanmamasından bağımsız olarak Etherscan’de bir hesap oluşturabilme özgürlüğüne sahip.

Etherscan’in kullanıcılarına sunmuş olduğu API hizmetleri, zaman zaman geliştiriciler için merkezi olmayan uygulamaların tasarlanması veya veri beslemelerinin kontrolü için yardımcı olabiliyor.

Ancak Etherscan, kullanıcıların üyelik oluşturmalarını ve hesaplarını desteklemesine rağmen bir cüzdan servis sağlayıcısı özelliğini taşımıyor.

Kullanıcıların, mevcut cüzdanlarını (MetaMask, Ledger gibi) Etherscan aracılığıyla kullanması mümkün değil. Ancak kullanıcılar, Ethereum cüzdan adreslerini hesaplarına girip doğrulamalarını tamamlayarak işlemlerini takip edebilir.

Etherscan’de İşlemlerimi Nasıl Bulabilirim?

Etherscan aracılığıyla işlemlerinizi aramanın en kolay yolu txidnizi (işlem kimliği) kullanmaktır.

Ancak, işlem kimliğinize erişiminiz yoksa veya bu kimliği nerede bulacağınızı bilmiyorsanız, işlemi gerçekleştirmiş olduğunuz herhangi iki cüzdan adresinizden birini arama motoruna yazmak da işe yarayacaktır.

İşlem kimliği veya cüzdan adresi arama çubuğuna girildiğinde, Etherscan işlemler de bakiyeler dahil olmak üzere size bütün ayrıntıları gösterecektir.

Bir Ethereum cüzdan adresiyle ilgili kullanıcılara sağlanan bilgiler, cüzdandaki mevcut ETH bakiyesine ve buna karşılık gelen USD değerine bağlıdır. Bununla birlikte Etherscan, “Tokens” sekmesi altında bulunan Ethereum blok zincirindeki ERC-20 ve ERC-721 formatlı birçok tokenı da destekler.

Kullanıcılar, bir Ethereum cüzdanını veya işlem kimliğini ararken ihtiyaç duydukları tüm bilgileri görebilme şansına sahip.

Örneğin kullanıcılar, her işlemin işlem kimliği, blok numarası, işlemin gerçekleştiği zaman, gönderici ve alıcı cüzdan adresi, işlemin değeri ve işlemin ücreti gibi bilgilere ulaşabilir.

Etherscan’de İşlem Aramak

Etherscan’de bir işlemi aramanın en kolay yolu işlem kimliği bilgisini arama motoruna yazmaktır. İşlem kimliği, Ethereum blok zincirindeki bir işlemin durumunu izlemeye ve görüntülemeye yardımcı olur. İşlem kimliğinin Etherscan’e girilmesi, işlem ayrıntılarını çeşitli bilgilerle gösterir.

Ekran Resmi 2021 10 07 15.55.59 - Etherscan Nedir? Nasıl Kullanılır?
Etherscan’de bir işlemin detayları

Yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan 0x ile başlayan kod, “Transaction Hash” yani işlem kimliği olarak tanımlanır. “Status“, işlemin tamamlanıp tamamlanmadığını, başarısız olup olmadığını veya hala onay bekleyip beklemediğini gösterir.

Etherscan’de yer alan bu işlem başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. “Block“, blok yüksekliğini yani Ethereum blok zincirindeki madencilerin işlemi kaydettiği ağ blok tanımlayıcısıdır. “Timestamp“, işlemin gerçekleştiği tarih ve saati belirtir.

From” gönderici cüzdan adresini, “To” alıcı cüzdan adresini tanımlar. “Value” işlemin hem ETH değerini hem de USD değerini gösterir. “Transaction Fee” bu işlem için ödenmesi gereken işlem ücretini belirtirken, “Gas Price” bu işlemde gas ünitesi için harcanacak olan ETH miktarını belirtir.

Etherscan aracılığıyla ulaştığımız tüm bu bilgiler, Ethereum blok zincirinin, kullanıcılar için daha şeffaf ve erişilebilir olmasına yardımcı olur.

Etherscan’deki Gas Ücreti Takibi Ne İşe Yarar?

Ethereum blok zincirinde yer alan işlemlerin tamamlanması için ETH ile ödenen gas ücretleri kullanılır.

Gas ücreti teorik olarak farklı çalışsa da, Etheruem blok zincirindeki işlemlerin tamamlanması için gereklidir.

Blok zincirinde yer alan işlemlerin fazla sayıda olması ağ tıkanıklığına ve bunun da bu sayıyı oldukça hızlı bir şekilde artırabileceğinden dolayı gas ücretlerinde herhangi bir sınır yoktur.

Bu sebeple de daha yüksek bir gas ücreti, daha fazla bir işlem maliyetine eşit olur. Ayrıca, daha düşük gas ücretlerine sahip işlemlerin başarısız olması da zaman zaman söz konusu olabilir.

ethereum gaslimit muhabbit 1024x576 1 - Etherscan Nedir? Nasıl Kullanılır?

Kullanıcılar, Etherscan’in gas ücreti takibini kullanarak, işlemlerinin tamamlanması için uygun bir zaman olup olmadığını belirleyebilir.

Elbette ki daha düşük gas ücretleri tüm kullanıcıları daha fazla mutlu edecektir, ancak işlemin gerçekleşeceği anda blok zincirindeki yoğunluğa bağlı olarak düşük gas ücretiyle işlemi tamamlamak mümkün olmayabilir.

Bu gas ücretleri takibinin tahminleri sayesinde kullanıcılar MetaMask veya diğer cüzdanlarda gerçekleştirecekleri işlemlerin gas ücretlerini ayarlayarak, işlemlerinin daha hızlı tamamlanmasını ayarlayabilir.

Etherscan’in Diğer Özellikleri Nelerdir?

Etherscan’in kullanıcılara sunduğu özellikler sadece işlem detaylarını görüntülemek ve gas ücretinin takibini yapmakla sınırlı değildir.

Örneğin, kullanıcılar Ethereum piyasasına genel bir bakış atmak için tablolara ve istatistiklere bakabilir.

Bu tablolarda ve istatistiklerde yer alan günlük işlemler, adresler ve ortalama gas ücreti gibi veriler, Ethereum kullanıcılarına kıymetli bilgiler sağlayabilir. Ayrıca kullanıcılar, ilişkili adreslere ve akıllı sözleşmelere bakmak için Dapps’i de kullanabilir.

Ethereum, proof of stake (hisse kanıtı) ile beraber Ethereum 2.0 yolunda gelişmeye devam ederken, kullanıcılar ETH2.0 üzerindeki işlemleri beacon explorerda görüntüleyebilir.

Siz de Ethereum blok zincirinde işlem yaptıktan hemen sonra txidnizi Etherscan’de kontrol edenlerden misiniz?

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Daha fazla Nasıl kategorisindeki içeriklerimiz için: Nasıl?

Telegram kanalımıza katılın.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
2025’te Blockchain ve Web3 Ekosisteminde Neler Olacak?
2024’ün sonuna yaklaşırken, Ava Labs ekibi, Web3 ekosisteminde 2025 yılına yön verecek trendleri öne çıkaran tahminlerini paylaştı. İşte oyun, sermaye piyasaları, regülasyonlar, yapay zeka ve daha fazlasını kapsayan öngörüler: Blockchain Başlatmak Web Sitesi Kurmak Kadar Kolay Olacak Ava Labs Ürün Başkanı Nick Mussallem, düşük maliyetli ve kod gerektirmeyen Layer-1 blockchain’lerin dakikalar içinde başlatılabileceğini belirtiyor. Kullanıcılar […]
6 saat önce Blockchain
Avalanche’ın Yapay Zeka Hamlesi! InfraBuidl() Programı ile Blockchain Geleceği
Avalanche, blockchain dünyasında önemli bir rol oynamaya devam ederken, şimdi de yapay zeka (AI) teknolojisini ekosistemine entegre etmek için büyük bir adım atıyor. InfraBuidl() programının ikinci aşamasında yapay zeka kullanımına odaklanarak, blockchain ve AI teknolojilerinin birleşiminden doğan yeni fırsatlar yaratmayı hedefliyor. Bu program Avalanche topluluğundan seçilen uzmanlar tarafından denetleniyor. Ve AI odaklı projelere hibe desteği […]
10 saat önce Avalanche
Unichain’in Ana Ağı 2025’te Faaliyete Girecek! DeFi’de Yeni Bir Dönem Başlıyor
Uniswap tarafından geliştirilen Unichain, 2025’in başlarında, Ethereum’un Optimism (OP) Stack’i üzerinde inşa edilen yeni bir Layer 2 çözümü olarak ana ağ (mainnet) lansmanını yapmayı planlıyor. Bu ağ Ethereum’un sınırlamalarını aşarak merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamaları için daha hızlı ve güvenli bir platform sunmayı hedefliyor. Unichain, halihazırda Ethereum‘un Sepolia test ağı üzerinde başarılı bir test süreci yürütüyor. […]
13 saat önce DEFI
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, Üst Düzey Çalışanları İşten Çıkardı!
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, başta Genel Yayın Yönetmeni Kevin Reynolds olmak üzere üç üst düzey editoryal çalışanını işten çıkardı. Diğer isimler arasında Genel Yayın Yönetmen Yardımcıları Nick Baker ve Marc Hochstein var. Editoryal Bağımsızlık Tehlikede Mi? CoinDesk çalışanları tarafından Bullish CEO’su Tom Farley ve CoinDesk CEO’su Sara Stratoberdha’ya gönderilen bir belgede, Bullish’in editoryal kararlar üzerindeki […]
3 gün önce Blockchain
Metaplanet, Japonya’dan Bitcoin Alımlarını Hızlandırmak İçin 61 Milyon Dolar Sermaye Topladı
Japon yatırım şirketi Metaplanet Inc. Bitcoin alımlarını hızlandırmak amacıyla bu hafta gerçekleştirdiği iki tahvil ihracıyla toplamda 9.5 milyar yen (60.6 milyon dolar) topladı. Tokyo Borsası’nda işlem gören firma, 5 milyar yen (31.9 milyon dolar) tutarında beşinci sıradaki sıradan tahvilini ihraç etti. Bunlara ek olarak ise salı günü 4.5 milyar yen (28.7 milyon dolar) tutarında başka […]
4 gün önce Bitcoin
El Salvador, IMF ile Anlaşma Sağladı: 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,4 milyar dolarlık bir kredi paketi karşılığında ülke içindeki Bitcoin ile ilgili faaliyetleri sınırlama konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, ülkenin ekonomik reformları ve ödeme dengesi ihtiyaçlarını desteklemeyi amaçlıyor. 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi ve Şartları IMF’in 40 ay boyunca devam etmesi beklenen Genişletilmiş Fon Tesis Programı kapsamında, El […]
4 gün önce Bitcoin