Muhabbit

Filecoin, Gezegenler Arası Merkeziyetsiz Dosya Sistemi Kuruyor!

Filecoin Foundation ve Lockheed Martin, merkeziyetsiz depolamayı uzaya taşıyor.

uzayda gezegenler arası merkeziyetsiz dosya sistemi

uzayda gezegenler arası merkeziyetsiz dosya sistemi

Filecoin Vakfı ve Amerikan havacılık teknolojisi firması Lockheed Martin, uzay endüstrisi için merkeziyetsiz depolama sistemi üzerine çalışma başlattıklarını açıkladı.

Açıklamada, yeni iş birliğinin, bilgi paylaşmak, iletişimi hızlandırmak ve dünya ile uzay arasındaki depolama maliyetlerini azaltmak için altyapı oluşturmayı amaçladığı belirtiliyor.  

Merkeziyetsiz depolama için kullanılacak ana aracın, birden fazla bilgisayar aynı dosyayı depolayabilen, böylece bir bilgisayarın çevrim dışı olsa bile, başka bir kullanıcının dosyayı ağdaki başka bir bilgisayardan alabilen “Gezegenler Arası Dosya Sistemi (IPFS)” olacağı belirtildi. IPFS, Filecoin protokolünün geliştirilmesine pilotluk yapan bir firma olan Protocol Labs tarafından geliştirilmiştir.

Bilindiği üzere IPFS, tüm bilgi işlem aygıtlarını birbirine bağlayan küresel bir alanındaki her dosyayı benzersiz şekilde tanımlamak için içerik adresleme kullanır. Bu nedenle, bu bilgisayarlar, GPS koordinasyonu veya çevresel izleme gibi daha hızlı dünya dışı iletişimi kolaylaştırmak için dünyanın dışında bir yere yerleştirilebilir.

Bu gibi özellikleri nedeniyle Web3 projeleri, Google veya Amazon gibi şirketlerin merkezi ve sınırlı depolama sistemlerinden vazgeçmek için yaygın olarak IPFS’yi kullanır. 

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Filecoin Vakfı başkanı Marta Belcher’in şu ifadelere yer veriyor:

“Günümüzün internetinde, bir şeye her tıkladığınızda, bu verilerin merkezi bir sunucudan alınması gerekir. Ancak Ay’daysanız, içerik Dünya’dan alındığından her tıklamada birkaç saniyelik bir gecikme olacaktır. IPFS’yi kullanarak, verilerin her tıklamayla Dünya’ya gidip gelmesi gerekmez. Bunun yerine, bir IPFS içerik kimliği girdiğinizde, bu içerik belirli bir yerdeki belirli bir sunucudan alınmak yerine en yakın yerden alınır.”

Sonuç olarak, IPFS’nin merkezi olmayan depolama modelinin, verilerin Dünya’ya iletilmesi ve uzaya geri dönmesi gereken süreyi en aza indirerek, uzayda daha verimli veri aktarımı ve iletişimi sağlayacağı belirtildi.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version