Filecoin (FIL) Nedir?
Filecoin, kullanıcıların yedek depolama alanı kiralamasını sağlayan merkezi olmayan bir protokoldür. Bilgisayar mühendisi Juan Benet’in yönettiği Protocol Labs tarafından oluşturulan Filecoin protokolünde, herkes ağ üzerinde depolama alanı satın alabilir.
Filecoin Güvenilir mi?
Normal şartlar altında kişisel belgelerin başka bir bilgisayara kaydedilmesi oldukça risklidir. Ancak Filecoin, verileri parçalara bölerek sakladığı için, bu bilgilere ulaşmak mümkün değildir. Bu veriler sadece Filecoin tarafından yeniden bir araya getirilebilir ve istendiğinde yeniden düzenlenebilir.
Kurucu Juan Benet, Filecoin’in oldukça faydalı bir girişim olduğunu belirterek şu ifadelere yer veriyor:
“Dünyada kullanılmayan tonlarca depolama alanı var. Airbnb gibi düşünün. Kullanılmayan odaları olan insanlar vardı; Airbnb onlar için bir pazar yeri inşa etti.”
Böylece, başka bir kötü niyetli kişi saklanılan herhangi bir belgeyi kolayca hackleyemez ve kullanıcının dosyalarına erişemez. Saldırgan bilgi çalmak için sisteme girmeye çalışsa bile anlamsız veri akışından başka bir şey elde edemez.
Filecoin’in Olumsuz Yanları
Filecoin, her ne kadar kullanıcı faydasına yönelik işlemler gerçekleştirse de bazı olası sorunları da bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bir sunucuya erişmek yerine, gerektiğinde belgelerin bir araya getirilmesi için birden çok sunucuya erişilmesi gerekmektedir. Bu da, sunucuların çevrim içi olmasına ve internet hızlarına bağlıdır. Dolayısı ile zaman zaman aksaklıklar meydana gelebilir.
- Filecoin kripto para birimini kullanarak işlemleri gerçekleştirdiğinden, birinin hizmeti kullanmak için başka bir kripto para satın alması ve değiştirmesi gerektiğinden, bu durum giriş için bir engel oluşturur.
Filecoin’in Rakipleri
Filecoin, sunmuş olduğu hizmette yani merkezi olmayan dosya depolama işi ile uğraşan tek şirket değil. Sektörde bu gibi hizmetleri sunan başka projeler de bulunuyor. Örneğin Siacoin, halihâzırda 2,3 petabayt (2.340 terabayt) kapasiteli 360’tan fazla depolama sağlayıcısına sahiptir. Aynı Filecoin gibi Siacoin de şu anda kripto para borsalarında işlem görmektedir. Başka bir örnek olarak Storj, merkezi olmayan bulut depolama hizmetini mart 2020’de başlatan ve Ekim 2020 itibariyle ağ genelinde 80 petabayt depolama kapasitesine ulaşan platform başka bir rakip olarak karşımıza çıkıyor.
FIL Nereden Alınır?
Filecoin ana ağını Ekim 2020’de başlattığından bu yana, FIL tokenı çeşitli önde gelen kripto para borsalarında listeli halde bulunuyor. Halihazırda bunlar içinde en çok işlem yapılanları arasında Coinbase, Huobi Global, Binance, OKEx, Upbit ve DigiFinex gibi borsalar bulunuyor.
Filecoin’in Geleceği
Bulut depolama sağlayıcıları son dönemlerde oldukça popüler hale geldi ve gelir açısından da hatrı sayılır miktarlarda kazanç elde etmeye başladı. Bunlar arasından en büyük olanlarının ise Amazon ve Google gibi bulut depolama sağlayıcıları olduğu biliniyor. Bu da pazarda bu özelliğe oldukça büyük bir talep olduğu anlamına geliyor.
Merkezi olmayan hizmetlere olan güven arttıkça, hem sektörün hem de kişilerin gelişmesi artmaya devam edecek. Ayrıca verilerin her yerden ulaşılabilir olması sürdürülebilirlik ve gelir kaybı yaşanmaması açısından önem kazanmaya devam edecek.
Daha fazla Nedir?, Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.