Filecoin (FIL) Nedir?

Nedir 13/08/2021 10:04 BullTrader BullTrader  Twitter
Filecoin (FIL) Nedir?

Filecoin, kullanıcıların yedek depolama alanı kiralamasını sağlayan merkezi olmayan bir protokoldür. Bilgisayar mühendisi Juan Benet’in yönettiği Protocol Labs tarafından oluşturulan Filecoin protokolünde, herkes ağ üzerinde depolama alanı satın alabilir.

Filecoin Güvenilir mi?

Normal şartlar altında kişisel belgelerin başka bir bilgisayara kaydedilmesi oldukça risklidir. Ancak Filecoin, verileri parçalara bölerek sakladığı için, bu bilgilere ulaşmak mümkün değildir. Bu veriler sadece Filecoin tarafından yeniden bir araya getirilebilir ve istendiğinde yeniden düzenlenebilir.

Kurucu Juan Benet, Filecoin’in oldukça faydalı bir girişim olduğunu belirterek şu ifadelere yer veriyor:

“Dünyada kullanılmayan tonlarca depolama alanı var. Airbnb gibi düşünün. Kullanılmayan odaları olan insanlar vardı; Airbnb onlar için bir pazar yeri inşa etti.”

Böylece, başka bir kötü niyetli kişi saklanılan herhangi bir belgeyi kolayca hackleyemez ve kullanıcının dosyalarına erişemez. Saldırgan bilgi çalmak için sisteme girmeye çalışsa bile anlamsız veri akışından başka bir şey elde edemez.

Filecoin’in Olumsuz Yanları

Filecoin, her ne kadar kullanıcı faydasına yönelik işlemler gerçekleştirse de bazı olası sorunları da bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bir sunucuya erişmek yerine, gerektiğinde belgelerin bir araya getirilmesi için birden çok sunucuya erişilmesi gerekmektedir. Bu da, sunucuların çevrim içi olmasına ve internet hızlarına bağlıdır. Dolayısı ile zaman zaman aksaklıklar meydana gelebilir.
  • Filecoin kripto para birimini kullanarak işlemleri gerçekleştirdiğinden, birinin hizmeti kullanmak için başka bir kripto para satın alması ve değiştirmesi gerektiğinden, bu durum giriş için bir engel oluşturur.

Filecoin’in Rakipleri

Filecoin, sunmuş olduğu hizmette yani merkezi olmayan dosya depolama işi ile uğraşan tek şirket değil. Sektörde bu gibi hizmetleri sunan başka projeler de bulunuyor. Örneğin Siacoin, halihâzırda 2,3 petabayt (2.340 terabayt) kapasiteli 360’tan fazla depolama sağlayıcısına sahiptir. Aynı Filecoin gibi Siacoin de şu anda kripto para borsalarında işlem görmektedir. Başka bir örnek olarak Storj, merkezi olmayan bulut depolama hizmetini mart 2020’de başlatan ve Ekim 2020 itibariyle ağ genelinde 80 petabayt depolama kapasitesine ulaşan platform başka bir rakip olarak karşımıza çıkıyor.

FIL Nereden Alınır?

Filecoin ana ağını Ekim 2020’de başlattığından bu yana, FIL tokenı çeşitli önde gelen kripto para borsalarında listeli halde bulunuyor. Halihazırda bunlar içinde en çok işlem yapılanları arasında Coinbase, Huobi Global, Binance, OKEx, Upbit ve DigiFinex gibi borsalar bulunuyor.

Filecoin’in Geleceği

Bulut depolama sağlayıcıları son dönemlerde oldukça popüler hale geldi ve gelir açısından da hatrı sayılır miktarlarda kazanç elde etmeye başladı. Bunlar arasından en büyük olanlarının ise Amazon ve Google gibi bulut depolama sağlayıcıları olduğu biliniyor. Bu da pazarda bu özelliğe oldukça büyük bir talep olduğu anlamına geliyor.

Merkezi olmayan hizmetlere olan güven arttıkça, hem sektörün hem de kişilerin gelişmesi artmaya devam edecek. Ayrıca verilerin her yerden ulaşılabilir olması sürdürülebilirlik ve gelir kaybı yaşanmaması açısından önem kazanmaya devam edecek.

Daha fazla Nedir?Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Cardano (ADA) 2,5 Yılın Zirvesine Ulaştı
Kripto para piyasasında heyecan devam ederken, Cardano’nun yerel tokeni ADA dikkatleri üzerine çekiyor. ADA son 24 saatte %10 artışla 90 cent seviyesine çıkarak Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haftalık %22 aylık %152 kazanç sağlayan ADA’nın piyasa değeri 30,85 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, ADA’yı dünyanın en büyük 10. kripto varlığı konumuna taşıdı. […]
2 gün önce Altcoin
Bitcoin ETF’leri 30 Milyar Dolar Eşiğini Aştı! Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
ABD’deki spot Bitcoin ETF’leri, toplam net girişlerini 30 milyar dolara çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Bu Bitcoin ETF’lerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Spot Bitcoin ETF’leri yatırımcılara Bitcoin’e doğrudan sahip olmadan, daha güvenli bir şekilde Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyor. Özellikle BlackRock’un IBIT fonu 608 milyon dolarlık girişle lider konumda bulunuyor. […]
2 gün önce Bitcoin
Vitalik Buterin’in ANON Alımı, Token Fiyatını yüzde 350 Artırdı!
Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin’in cüzdanında yaptığı bir işlem, ANON token fiyatında büyük bir yükselişe neden oldu. On-chain verilere göre, Buterin Çarşamba akşamı 0.082 ETH karşılığında 30,303 ANON token satın aldı. Bu işlem ANON’un piyasa değerini 36 milyon doların üzerine taşıdı ve token fiyatı bir noktada %350 artış gösterdi. ANON Token Nedir? ANON (Super Anon), […]
3 gün önce Altcoin
Sui Network’te Kesinti! Yeni Bloklar Üretilemiyor
Mysten Labs tarafından geliştirilen bir Layer 1 blockchain ağı olan Sui Network, son iki saattir ana ağında yeni blok üretmediği için etkin bir şekilde durmuş durumda. Sui Network’ün sayfası ise bir kesinti yaşandığını ve doğrulayıcıların çevrimdışı olduğunu doğruladı. Sui Ağı Blockchain ağları bu tür kesintiler sırasında genellikle işlem hatalarına ve ağda çalışan merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) […]
3 gün önce Altcoin
CME’deki Bitcoin Vadeli İşlemleri Açık Pozisyonu İlk Kez 215.000 BTC’yi Geçti!
Bitcoin, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından 30.000 dolar artarak 100.000 dolara yaklaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Bitcoin’in piyasa değeri ise 2 trilyon dolara ulaşmak üzere. Bu tarihi seviyeye ulaşması için 101.000 dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yükselişle birlikte Bitcoin’in CME (Chicago Mercantile Exchange) üzerindeki vadeli işlem açık faizi de rekor seviyelere çıktı. 218.000 BTC’ye (21.3 […]
3 gün önce Bitcoin
Güney Kore, Upbit Hack’inin Kuzey Kore Tarafından Gerçekleştirildiğini Doğruladı
Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2019’daki 50 milyon dolarlık Upbit hack’inin sorumlusu olduğunu doğruladı. Güney Koreli yetkililer, hack’in Lazarus ve Andariel adlı Kuzey Koreli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 2019’daki saldırıda çalınan 342.000 Ether (ETH), o dönemde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeydi. Ancak Ether’in son dönemdeki değer artışıyla birlikte çalınan miktar şu an 1 milyar doları […]
3 gün önce Blockchain