FINMA, Daha Katı AML Kurallarıyla Geliyor!
İsviçre’nin Finansal Piyasalar Denetleme Kurumu FINMA, yapılan teklif doğrultusunda cuma günü gerçekleşecek olan görüşmeden sonra, kuralların daha da katılaşacağının sinyalini verdi.
Kripto para dünyası geliştikçe, kullanım alanları artıyor. Kullanım alanları arttıkça da kötü niyetli kullanımları da doğru orantılı olarak artıyor. Bu kötü niyetli kullanımların önüne geçmek için pek çok hükümet çeşitli düzenlemeler yapacak kurumlar veya kurullar oluşturuyor. İsviçre de bu kurum FINMA yani İsviçre Finansal Piyasalar Denetleme Kurumu.
FINMA, İsviçre’deki kripto para piyasasının çeşitli kurallar dahilinde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Sadece kripto para dünyası ile değil, ülke çapındaki tüm mali düzenlenmeleri ile ilgilenmektedir.
Cuma günü gerçekleşecek görüşmeye sebep olan teklife göre, daha önce 5.000 İsviçre frangı olan müşteri bilgileri isteyen baraj, 1.000 İsviçre frangına indirilecek. Yani 1.000 İsviçre frangından fazla olan işlemlerde müşteri bilgileri istenecek. Baraj farkının detayları Nisan ayında duyurulacak.
Yeni düzenlenmelerin sebebi olarak da kripto para dünyasında artmakta olan kara ekonomi olayları gösterildi. Kara para aklama riskinin arttığı ve yeni kara para aklama karşıtı kuralların, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF/Financial Action Task Force) haziran ayında yayınladığı ve 2019’un ortalarında kabul olan yönergesinin “Uluslararası standartlarına” uygun olduğu belirtildi.
Ayrıca uluslararası sahnede kara para aklama faaliyeti bekçisi olarak görev yapan Mali Eylem Görev Gücü, 1.000 doların üstündeki işlemler için müşteri bilgileri gereksinimini geçtiğimiz günlerde onaylamıştı.
Blockchain Kara Ekonomi İçin Çok Cazip
FINMA 2019 yılında yayınladığı 2 yıllık raporunda Blockchain ve kripto para piyasalarının avantajlarına da değinmişti. Ancak bu avantajların kara ekonomi için kullanılmalarını daha da olası yaptığını da vurgulamıştı.
Blockchain teknolojisi sayesinde işlemlerin hızlı ve sorunsuz yapılmasının bankacılık ve borsa sektörlerinde ne denli önemli olduğunun altının çizildiği raporda çeşitli AML (Kara Para Aklama) prosedürlerinden de bahsedilmişti.