FTX’te Nasıl İşlem Yapılır?
Kısaca bahsedecek olursak FTX, bir kripto para borsasıdır. FTX’te kripto paralarla spot ve vadeli işlemler yapabilirsiniz. Ek olarak da hisse senetlerinin tokenize edilmiş versiyonları için işlem opsiyonu sunan borsa (Apple,Tesla vb.), farklı işlem seçenekleri ile öne çıkıyor.
FTX borsasına kayıt olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
FTX Borsasına Nasıl Para Aktarılır ?
FTX borsasına para aktarmanız için başka bir kripto para cüzdanınız olmalı, yani daha önce herhangi bir borsaya kayıt olup para yatırmadıysanız, Türk kripto para borsalarına para aktarıp oradan FTX’e bakiye gönderebilirsiniz.
Para Yatırma
FTX’e kayıt olduktan sonra sağ üst taraftan profil sekmesine gelip cüzdana tıklıyoruz.
Karşımıza işlem yapabileceğimiz dijital varlıklar (coinler ve tokenlar) geliyor. Tether’a (USDT) sahip olduğunuzu varsayarak, Tether’a gelip YATIRMA düğmesine basıyoruz.
Karşınıza bu liste çıkacak. USDT’lerinizi farklı ağlar üzerinden gönderebilirsiniz. Tabi bu noktada aynı ağı iki cüzdanın da desteklemesi gerekir.
TRC-20 ağı şu anda USDT transferleri için düşük işlem maliyeti sebebiyle en çok tercih edilen ağlardan biri olarak öne çıkıyor. ERC-20, Omni ve SPL ağları üzerinden de USDT yatırma işlemi kabul eden FTX, dört farklı yatırma opsiyonunu kullanıcılarına sunuyor.
TRC-20 adresinizi kopyaladıktan sonra, USDT’leri göndereceğiniz cüzdanınızdaki ilgili yere gelip adresinizi yapıştırıyorsunuz.
Piyasalar, Spot ve Vadeli İşlemler
Piyasalara tıkladığınızda karşınıza ilk olarak “vadeli işlemler” çıkıyor. Vadeli işlemlerin altında bazı tarihler, sürekli vadeli işlem ve “index” kategorileri bulunuyor.
Tarihler; süreli kontrat işlemlerinin ( vadeli işlemler) tarihlerini belirtmekte. Eğer kripto para piyasasında yeniyseniz süreli kontratlar ile ilgili detaylı bilgiye sahip olduktan sonra işlem yapmanız daha faydalı olacaktır.
Süresiz kontratlar ise (PERP) FTX’teki diğer bir işlem opsiyonu olarak öne çıkıyor. Burada işlem yapılan kontratların herhangi bir bitiş süresi bulunmuyor.
Bu sayede siz işleminizi kapatmadan herhangi bir sonlanma durumu bulunmuyor fakat saatlik olarak ödenen funding (fon ücreti) hakkında bilgilenmelisiniz.
Süresiz Kontratlarda Nasıl İşlem Yapılır ?
BTC-PERP sekmesine tıklıyoruz. Herhangi bir “coin”in yanında “-PERP” varsa bu süresiz kontrat üzerinden işlem yapabileceğiniz anlamına gelir.
“BTC-PERP”a tıkladıktan sonra karşınıza böyle bir ekran geliyor, sol tarafta grafik sağ tarafta ise kaldıraç ayarlarını görüyoruz.
Sol tarafta bulunan grafik üzerinde çizim yapabilir, farklı zaman dilimlerine bakabilir ve indikatör kullanabilirsiniz.
Sağ tarafta bulunan ekran üzerinden ise kaldıraç miktarınızı değiştirebilirsiniz. İsterseniz bu yerleşimi sağ üstte bulunan “ayarlar” sekmesinden kendinize göre şekillendirebilirsiniz.
Ekranın devamında sol tarafta emir defteri, sağ tarafta ise piyasa işlemleri ekranı karşınıza çıkıyor. Orta kısımda da alım-satım emirlerinizi girebileceğiniz bir bölüm bulunuyor.
Ortadaki mavi çizgiyi çekerek ya da miktar girerek ne kadarlık bir işleme gireceğinizi belirliyorsunuz. Ekrandaki kaldıraç miktarı 10x olduğu için bakiyenizin en fazla 10 katı kadar işlem açabilirsiniz.
Bu ekranda işlemin miktarını belirliyorsunuz. “Satın al BTC-PERP” kısmındaysanız “long“, “BTC-PERP Sat” kısmındaysanız “short” işlem açmış olursunuz.
Yukarıda gördüğünüz USD miktarı, belirlediğiniz kaldıraçla bakiyenizin çarpılmış halidir. Örnek olması için 100 USD’lik bir bakiye ile kaldıraçın nasıl bir etkisi olduğuna bakacağız.
İlk resimde kullandığınız kaldıraç 4x olduğu için 100×4=400 USD’lik işlem açmış olursunuz. İkinci resme göre ise kullandığınız kaldıraç miktarı 5x, 100×5=500 USD.
Maksimum kullanabileceğiniz kaldıraç ise 10x. Bu sınırlamanın sebebi ise bir önceki bölümde maksimum kaldıraç miktarını belirlemiş olmanız.
Örnek olması amacıyla bir işlem açtık. Gördüğünüz şekilde sırayla gidersek; “BTC-PERP” üzerinden işlem yapıyorsunuz ve işlem “long” şeklinde.
Pozisyon büyüklüğü hem BTC bazında hem de USD bazında görebilirsiniz. Açtığınız işleme ve cüzdanınızdaki bakiyeye göre bir likidasyon fiyatınız var.
Ekranda görünen likidasyon değeri 45,299$. Mark fiyatı, BTC-PERP paritesinin anlık işlem gördüğü fiyat. Ne kadar kar veya zarar ettiğinizi “kar/zarar” dan takip edebilirsiniz. Ortalama açılış fiyatı, işleme nerden girdiğinizi gösterir.
Likidasyon için ek bir açıklama yapmak gerekirse, eğer BTC fiyatı 58,000 $’dan 45,299 $’a düşerse bu bütün bakiyenizin sıfırlanması demektir.
Küçük kaldıraç kullanırsanız likidasyon fiyatı uzaklaşır ya da cüzdanınıza dışardan para eklerseniz likidasyonunuz aşağı çekilir.
Long işleminizi kapatmak için “BTC-PERP Sat” kısmına gelip aldığınız miktar kadar satmanız gerekir. Eğer long açtığınız işlem miktarından fazla BTC satarsanız, long pozisyonunuz kapanır ve fazla gelen miktarla short pozisyonu açar.
Bunu önlemek için “Sadece Azalan” seçeneğine tıklamanız gerekir. Sadece azalan seçeneğini açarsanız gerektiğinden fazla miktar satış yapsanız bile sadece long işleminizi kapatır ve short işlem açmaz.
Aynı zamanda “Pozisyonu Kapat” tuşuna tıklarsanız, hesaplayıcı otomatik olarak satışı, giriş yaptığınız miktar kadar ayarlar. Daha sonra “SAT“a bastıktan sonra pozisyonunuz kapatılır.
Stop-Loss Nasıl Kullanılır ?
“Emir Tipi” kısmından “stop limit” veya “stop market” seçeneğini kullanarak açtığınız long veya short işlemini belirlediğiniz fiyatta durdurabilirsiniz.
Bu da daha az zarar etmenizi sağlayabilir. Ayrıca “stop market”in komisyonu “stop limit”ten daha fazladır çünkü bu durumda taker, yani piyasa alıcı olarak işlem yapmış olursunuz.
Soldaki görüntü “stop market”e örnek bir kullanım. Gösterge fiyatı 56,000 $’a geldiğinde emir tahtasındaki en yakın alıcıya satış yapılır. Sağdaki görüntü ise “stop limit”e örnek bir kullanım. Emir tahtasında fiyat 56,000 $’a geldiğinde stop çalışmaya başlar.
“Limit emir”e, trigger (Tetikleyici Fiyat) fiyatınızın biraz altında bir miktar girmeniz daha sağlıklı olacaktır. 55.800 $ girmenizin sebebi sert satışlarda emir tahtası 56,000 $’ı görmeden o fiyatın altına inebilir veya başkasının stop emiri sizden önce çalışabilir, o yüzden stop emiriniz 55.800 e kadar çalışmaya devam eder eğer limit fiyatını trigger fiyatına çok yakın yazarsanız, “stop”unuz çalışmayabilir.
Girdiğiniz stop emirleri “Tetikleme Emirleri” kısmında gözükür buradan düzenleyebilir yada iptal edebilirsiniz.
Stop-loss özellikle büyük miktarlarla trade eden kişiler için çok önemlidir! Bu özelliği kullanmayı mutlaka öğrenmelisiniz.
Spot işlemden bir örnek verecek olursak; piyasalar sayfasından SPOT sekmesine tıklamanız gerekir. Karşınıza şöyle bir sayfa çıkacaktır.
Spot sekmesinin altında kutucuk şeklinde pariteleri görürsünüz. Hangi paritede işlem yapmak isterseniz onları seçmeniz yeterli olacaktır.
FTT/USD paritesine tıklayarak bakiyeniz kadar al-sat yapabilirsiniz. Aynı ekranı vadeli işlemlerde de görmüştünüz. Satın alırken izleyeceğiniz bütün adımlar aynı, sadece kaldıraç kullanmayacaksınız.
Görüntüde olduğu gibi 100 $ ile 2,4 miktarında FTX borsasının kendi tokeni olan $FTT’yi satın alma emri girebilirsiniz.
Girdiğiniz emir gerçekleşene kadar açık emirde gözükür. Hemen almak isterseniz emir tipini “market emir” olarak seçip alabilirsiniz. Stop koymak isterseniz de yine emir tipinden bu işlemi yapabilirsiniz.
Emiriniz gerçekleştikten sonra “Açık Emirler”in solundaki “Bakiyeler” kısmından aldığınız “coin”leri görüntüleyebilirsiniz.
Borsa haberleri için: Borsa Haberleri
Bu içerik sponsorludur.