Game Guild Nedir?
Uzun yıllardır hayatımızda yer alan bilgisayar oyunları, web tabanlı teknolojilerin gelişimine ayak uydurarak hemen her gün yeni bir görünümle karşımıza çıkıyorlar. Her ne kadar eski stil Super Mario ya da Pac-Man gibi oyunların kalbimizdeki yeri ayrı olsa da, biz oyun sevdalıları için sektördeki yeni gelişmeleri takip etmek kaçınılmaz.
Son yıllarda hemen hepimizi peşinden sürükleyen oyun sektöründeki en büyük gelişme ise şüphesiz ki GameFi’ın önlenemez yükselişi! Blockchain teknolojisi ile birlikte tanıştığımız GameFi, merkeziyetsiz oyun uygulamaları olarak sektördeki aktivitelerin %52’sini oluşturuyor. Son iki senedir GameFi’a yönelik gitgide artan yatırımlar, toplamda 10 milyar doları aştı ve bu veri, yeni oyun sektörünün kalıcı olduğunu ortaya koydu.
GameFi pek çok yeni konsepti de beraberinde getirdi. Bu yeni konseptlerin başında Game Guild geliyor. Bybit, DappRadar iş birliğinde “Game Guild Sektörünün Gelişim ve Sürdürülebilirlik Analizi” isimli bir rapor yayımlayarak sektördeki son gelişmeleri ortaya koydu.
Game Guild’leri bir nevi oyun grupları olarak tanımlamak mümkün. Game Guild’ler birbirini destekleyen, bilgi alışverişi yapan ve Facebook, Discord gibi platformlarda sosyalleşen oyun toplulukları olarak dikkat çekiyor. Geleneksel oyun meraklıları arasında da popüler olan Game Guild konseptinin GameFi’daki yansımasının temel amacı da GameFi katılımcıları arasında bir destek mekanizması kurmak olarak ön plana çıkıyor.
GameFi’da yer alan Game Guild’ler yatırımcılara, oyun meraklılarına ve sektördeki önde gelen yöneticilere ev sahipliği yapıyor. Bu topluluklar NFT formunda oyun içi satın almaların gerçekleşmesi sürecinde aracı gruplar olarak rol oynuyor. Oyun içi satın almaları gerçekleştiren grup, sonrasında bu kazançları binlerce oyuncuya oyna-kazan konseptinde “burs” olarak dağıtıyor. Gruplar böylece herhangi bir finansal sermayeye sahip olmayan kişilerin de GameFi dünyasına katılmasının önünü açıyor. Diğer bir deyişle, kendi sermayeleriyle piyasadaki oyna-kazan oyunlarına dahil olamayacak bireyler, Game Guild’ler sayesinde bu oyunlara katılarak kazanç elde edebiliyor.
Bybit analizi oyna-kazan sisteminin GameFi sektörü için önemini şu sözlerle ifade ediyor:
“Her ne kadar blok zinciri tabanlı oyunlar Huntercoin’in ilk zamanlarından bu yana hayatımızda olsa da “Play to Earn – P2E” (oyna-kazan) modeliyle bu alanda devrimi başlatan Axie Infinity oldu. Bu model üzerinde geliştirilen oyunlar, dünya çapında milyonlarca oyuncuya oyuna harcadığı zamanı paraya dönüştürme imkanı sundu. Bu trend özellikle Filipinler ve Venezuela gibi pandemi sonrası dönemin ekonomik zorluklarıyla mücadele eden ülkelerde geniş yankı uyandırdı. Kripto para, NFT, DeFi gibi unsurlara dayalı oyun ekonomisi, blok zinciri tabanlı oyun endüstrisinin gelişimine yol açtı.”
Game Guild Gelir Modeli: Burs Sistemi!
Game Guild’ler yaygın olarak “burs sistemi” ekonomik modeli ile hareket ediyor. Söz konusu sistem, oyuncuların aynı anda birden fazla oyunda yer almasına imkan tanıyor. Sermayeye sahip kişiler ise oyuna dahil olma ihtiyacı duymadan ellerindeki varlıkları oyunculara dağıtabiliyor. Bu düzende Game Guild’ler varlık sahipleri ile burs sistemi arasındaki iletişimi sağlayan aracı grup olarak ön plana çıkıyor.
İlginizi çekebilir: GameFi Nedir?
Bybit, burs sisteminin aktif uygulayıcılarından biri olarak Yield Guild Game’i örnek gösteriyor:
“Dizon ve Beryl Li tarafından geliştirilen Yield Guild Games (YGG) Axie kapsamında geliştirilen en önemli Game Guild’lerden biri oldu. Nisan 2022 itibarıyla dünya çapında 30 binden fazla kişiye burs sağlayan YGG bugün, aralarında Splinterlands, Thetan Arena, The Sandbox, Gods Unchained’in de bulunduğu 40’tan fazla oyun ile iş birliği içinde. YGG’nin yanı sıra Ready Player DAO, GuildFi, Unix ve Avocado DAO dünya çapında binlerce insanın burs sisteminden yararlanmasını sağlayan Game Guild’lerden bazıları.”
Burs sistemine ek olarak sektörün önde gelen şirketlerinden alınan yatırımlar da Game Guild’lerin gelir kapılarından biri olarak dikkat çekiyor. 2021 senesinden beri Game Guild’lere yapılan yatırımların 1,8 milyar dolara ulaştığı ifade ediliyor. Yatırım aldıkça büyüyen Game Guild’ler, kendileri de yatırımcı pozisyonunu üstlenerek sektördeki tanınırlıklarını artırıyor ve sektöre katkı sağlıyor.
DAO mantığı ile hareket ederek şeffaf bir topluluk kuran Game Guild’lerin, 2022 itibarıyla piyasa değerinin 263 milyon dolar civarında olduğu ve bu rakamın kripto para piyasasının %0,02’sine denk geldiği ifade ediliyor. En popüler Game Guild’ler arasında ise Yield Guild Game (YGG), Merit Circle, GuildFi, BlackPool ve UniX yer alıyor.
“Game Guild’lerin GameFi endüstrisi içinde hayati bir öneme sahip olduğunu söylemek mümkün. Bu oluşumların varlığı, isteyen herkesin GameFi ekosisteminde yer alabilmesine olanak tanıyarak pozitif etki yaratıyor. Bununla birlikte sektör büyüdükçe, oyun ekonomisi daha çok sayıda oyuncuyla genişliyor, yeni yatırımlarla sistemin sürekliliği sağlanıyor.”
Hâlâ ByBit hesabınız yoksa linkimizden kaydolup hem avantajlardan yararlanabilir hem de bize destek olabilirsiniz.
Daha Fazla DeFi Haberi için: DeFi Haberleri
Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.
Bu içerik sponsorludur.