Geçtiğimiz ay a16z’nin Web3 teknolojisine odaklanacağını okumuştuk. Bunun ardından Web3 ile ilgili şirket tarafından bir rapor yayımlandı.
Kripto para ekosisteminin lider Venture Capital (Girişim Sermayesi) kuruluşu Andreessen Horowitz (a16z); kripto para endüstrisinin mevcut durumu ile son zamanların trendleri hakkında bir yıllık rapor yayımladı. Raporun sonuçları; a16z’nin Web3 teknolojisi konusunda “bullish” olduğunu gösteriyor.
Yayımlanan raporda, Web3 sektörünün uzun dönemli büyümesine dair tahminlerde bulunuldu ve Ethereum blok zincirine olan a16z güveni yineledi.
İlginizi çekebilir: Girişim Sermayesi Devi A16z, Web3 Teknolojisine Odaklanacak!
Girişim sermayesi devi a16z, son zamanlarda yaşanan kripto para piyasasındaki güç kaybını mevsimsel bir düşüş olarak nitelendirdi. Blok zinciri destekli Web3 teknolojisini ise; önümüzdeki 10 yılın en önemli fırsatı olarak değerlendiriyor.
Şirket Web3 teknolojisinin, Meta (eski adıyla Facebook) gibi şirketlerin kullandığı Web2 teknolojisinden daha adil bir ekonomik model sunduğunu savunuyor. Rapordaki 2021 yılına ait verilere göre; Ethereum tabanlı NFT’lerin birincil ve OpenSea gibi gibi ikincil marketlerde satışı sonrası ödenen telif hakları (3,9 milyar dolar), Meta’nın aynı yıl içerisinde içerik üreticilerine ödediği telif haklarından 4 kat daha fazla.
YouTube ve Spotify’a baktığımızda ise 2021 yılında ödenen telif haklarının toplamda sırasıyla 15 ve 7 milyar dolar olduğunu görüyoruz. a16z raporuna göre YouTube’daki her kanal için ortalama telif ücreti 636 dolar olurken, Spotify için bu rakam 2,47 dolarda kalmış. Web3 içerik üreticileri sayılarına (22 bin 400) ve elde ettikleri telif gelirlerine baktığımızda; her Web3 içerik üreticisi, kişi başı ortalama 174 bin dolar kazanmış.
Yayımlanan raporda DeFi sektörüne de değiniliyor. Geleneksel finansal sistemi a16z’ye göre bozguna uğratan en önemli blok zinciri projeleri Flowcarbon, Helium ve Spruce olarak belirlenmiş. Bu projelerin gizlilik, şeffaflık ve merkeziyetsizlik gibi özellikleri ile gerçek dünyanın ekonomik problemlerine çözüm üretildiği söyleniyor.
İlginizi çekebilir: A16z, 600 Milyon Dolarlık Yatırımla İlk Oyun Fonunu Başlattı!
Raporda üzerinde durulan bir diğer önemli konu ise Ethereum’un geçirdiği süreç olmuş. Rakip Layer1 blok zincirlerinin karşısında yaklaşık 4 bin geliştirici ile hala liderliğini koruyan Ethereum’un ardından; bin kişilik bir geliştirici ekibi olan Solana geliyor. Avalanche ve Fantom gibi rakipler de ekosistemlerini hızla büyütmeye devam ediyorlar.
Ethereum’un ölçeklendirme konusunda yaşadığı zorluklar, daha az işlem ücretlerine sahip ve daha fazla performans sağlayan rakip blok zincirlerinin güç kazanmasına sebep oldu.
İlginizi çekebilir: Ethereum’un Proof of Stake Birleşimi için Son Testnet Tarihi Belirlendi!
Raporda Web3 ile, kabaca 7 ila 50 milyon kullanıcıya sahip olan internetin ilk ticari yılları kıyaslanıyor:
“İnternet 2005 yılında 1 milyar kullanıcıya ulaştı. Bu esnada Web2 teknolojisi başladı ve Facebook ile YouTube gibi geleceğin devleri gelişmeye başladı.”
Blok zinciri teknolojisini; 90’lar ve 2000’lerdeki PC’ler ve son 10 yıldaki cep telefonlarına benzeten a16z, 2031 yılına kadar 1 milyar Web3 kullanıcısı olacağını öngörüyor. Şirkete göre ise bu süreçte birden çok kazanan olacak.
Daha fazla Web3 Haberleri için: Web3 Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar