Güney Kore Karayolları Blockchain ile Ödeme Alacak!
Güney Kore‘nin en büyük ticari bankalarından biri olan KEB Hana Bank, devlet destekli karayolu işletmecisi olan Korea Expressway Corporation (KEC) ile ülkenin otoyollarına blockchain tabanlı geçiş ücreti ödeme sistemi getirmek için anlaşma yaptı.
D Daily’ye göre proje, yıl sonundan önce hayata geçecek. Sistem, KEB Hana’nın akıllı telefon bankacılığı uygulaması Hana One Q’yu bağlayarak sürücülerin otoyol ücretlerinin ayarlamaları, ertelemeleri ve hatta otoyol ücret iadelerini almak için kullanılacak.
Rapor, anlaşmaya dahil olan her iki tarafın da kısmen temassız çözümler sunmasına teşvik eden corona virüs salgını nedeniyle nakit bazlı ve kredi kartı ödemelerini azaltmayı amaçlayan blockchain çözümünü uygulamak için bir araya geldiğini belirtiyor.
Korea Expressway Corparation ve KEB Hana Bank, ödeme sistemi projesiyle sinerlilerini güçlendirecek. Birbirleri ile verilerini paylaşacak olan iki şirket, bunu blockchain teknolojisi ile yapmayı planlıyor.
Temassız Ödemeleri Benimseme
Korea Expressway Corparation’ın satış bloümü başkanı Kwang-Ho Lee konu hakkında şu yorumu yaptı.
Corona virüsten sonra küresel ekonomiye önderlik etmek için dijital anlaşma politikasının Kore versiyonunun bir parçası olan blockchain teknolojisini uygulayarak, özelleştirilmiş temassız hizmetleri geliştirmeye devam edeceğiz.
Bilim ve ICT Bakanlığı ile Kore İnternet ve Güvenlik Dairesi anlaşmayı onayladı. KEB Hana ayrıca geçen yıl aynı devlet dairelerinden blockchain mail elektronik doğrulama programı için onay aldı.
Son zamanlarda Güney Kore hükümeti, 2025 yılına kadar endüstri 4.0 projelerine 48 milyar $ yatırım yapma niyetini açıkladı. Ülkenin amacı, pandemi sonrası dönemde tüm endüstrilerin dijitalleşmesini teşvik etmek gibi görünüyor.
Güney Kore’nin Gyeongbuk eyaletindeki Andong şehri, 7 Temmuz’da endüstriyel kenevir üretimi için işletme izni almıştı.
Görünüşe göre, corona virüs pandemisi ile birlikte nakit paranın arzı azalacak gibi. Bununla birlikte dijital para kullanımı ve temassız ödemeler gibi nispeten yeni nesil sayılabilecek teknolojiler gittikçe popüler bir hale geldi. Bu popülerlik ile birlikte gelişmiş ülkeler kendi kripto para birimlerini geliştirmeye başladı. Bu durum ile birlikte kripto paraların kullanım alanlar gittikçe artacak gibi görünüyor.
Sizce ülkemizde de bu tür girişimleri görebilecek miyiz?