Haftalık On-Chain Değerlendirmesi
Bitcoin’deki yükseliş bu hafta da devam etti ve $42.924 ile $47.831 arasında gezen fiyat bize Temmuz ayındaki sert düşüşten itibaren ($29.7k) güçlü bir spot talebin devam ettiğini gösteriyor. Çeşitli on-chain metrikleri ile piyasanın bu hafta gidişatına birlikte bakalım.
Daha önceden de bahsettiğim “Büyük Madenci Göçü” yüzünden madencilerin Çin dışına çıkması devam ediyorken Temmuz ayında yaklaşık %50 düşen hashrate (180EH/s -> 90EH/s) Ağustos ayında gördüğü dip noktadan yaklaşık %25 artarak bu hafta tekrar 112.5EH/s seviyesine geldi. Bu da bize gösteriyor ki Büyük Madenci göçünde toplam hashrate’in yarısını oluşturan gücün, göç sonrası şimdilik sadece %12.5 kadarı tekrar devreye girmiş durumda.
Büyük Madenci Göçü hakkında daha detaylı bilgi için bu flood’u okuyabilirsiniz.
Bu durumla beraber ekosisteme madenciler açısından stresin (gelir kaybı) gidip girmediğini gösteren bir metrik olan Hash Ribbon ise pozitif bir sinyal verdi. Hash Ribbon, hashrate’in 30 ve 60 günlük hareketli ortalamalarının birbirini kesmesi ile sinyal verir ve bize iki çeşit bilgi sunar:
1) Hashrate’in 30 günlük hareketli ortalaması 60 günlük hareketli ortalamasının altına düşmesi genelde madenci gelirlerinin hashrate’in hızlıca düşmesi sonucu sekteye uğrayacağını gösterir. Bu durum sonucunda ise madencilerin zorunlu giderleri (CAPEX ve OPEX) karşılamak doğal satış baskısı yapma durumları ortaya çıkar.
CAPEX ve OPEX nedir için bu flood’u okuyabilirsiniz.
2) Tersi durumda ise (hashrate’in 30DMA > 60DMA olması) genelde ekosistemdeki hashrate’in normalde dönmesi ve toparlama sinyali vermesi olarak yorumlanır. Bu durumda ise madenciler hash başına daha fazla $BTC getiri elde edecek ve zorunlu satış baskısı azalabilecektir.
Bu durumu madenci gelirlerini ($BTC cinsinden) hashrate’e oranlayarak da görebiliriz.
Mayıs 2020’deki halvingden sonra madenci getirileri Exahash başına 9.5 BTC’den Mayısta 5.6 BTC’ye kadar geriledi. Büyük Göç sonrası zorluk ayarlamasından sonra ise bu sayı toparlanarak yaklaşık %57’lik bir artış ile 8.8 BTC’ye yükseldi.
Bu durum sonucunda ise madencilerin bakiyesini gösteren Miner Net Position Change metriğinde son 2 aydır artan bir bakiye akümülasyonu gördük ve bu hafta itibariyle madencilerin cüzdanındaki net bakiye toplamda aylık +5k Bitcoin oldu.
Bu durum da doğal olarak madenciler tarafından gerçekleşmesi beklenen satış baskısının azalmasında büyük bir etkendir.
Bitcoin için en önemli on-chain metriklerinden biri diyebileceğimiz olan Realized Cap, zincir üstünde hareket eden coinlerin en son iki hareketi arasındaki fiyat farkını hesaplayarak zincirin genelinin bir maliyet hesabını çıkarır.
Realized Cap’teki yukarı yönlü hareketler bize ucuz fiyattan alınan coinlerin satışının yapıldığını ve piyasanın bu satış baskısını absorbe etmesi gerektiğini gösterir.
Realized Cap’teki düşüşler ise bize el değiştiren coinlerin yüksek fiyattan alındığını ve zararına satıldığını gösterir. Bu durum ayı piyasaları için tipiktir.
Realized Cap Temmuz sonuna doğru tekrar yukarı yönlü harekete başlamış ve bu hafta $379 milyar dolar ile rekor kırmış.
Vadeli taraftaki sessizlik ve hacimlerin düşmesi ile birlikte spot tarafta Bitcoin fiyatının yükselmesi de bize gösteriyor ki piyasaya taze para girişi oluyor ve piyasa Realized Cap yükselişinde gördüğümüz satış tarafındaki baskıyı bu para ile absorbe ediyor.
On-Chain olarak gerçekleşen net zararı ve kârı gösteren metrik olan Net Realized Profit/Loss metriği ise bize $29k düşüşünden bu yana piyasanın günde $0.5B ile $1.5B USD kâr realize ettiğini gösteriyor (grafikte kırmızı kapitülasyon bölgesinden sonraki yeşil kısım).
Piyasadaki alış iştahı güncel koşullarda kârda olan coinlerin satışını absorbe ediyorken bu durum fiyatların yükselmeye başladığı boğa başlangıcı öncesi Kasım-Aralık 2020 ayındaki hareketine çok benziyor. Güncel koşullarda piyasaya yeni para hız kesmeden girmeye devam ederse piyasanın gidişatı hakkında olumlu düşünmeye devam edebiliriz.
Borsaya giren veya çıkan transferlerin ortalama değerlerine baktığımızda alış ve satış tarafı hareketleri hakkında yaklaşık bir fikir elde edebiliriz.
Mayıs ayındaki satış öncesinde borsalara hem girişler hem de çıkışlar yaklaşık aynı değerdeydi (~$35k). Bu sayı aynı zamanda borsalar için 2021 yılının ilk iki çeyreğindeki ortalama transfer hacim değeridir.
Mayıs ayındaki düşüşten sonra hem girişler hem de çıkışlar sırasıyla $14k ve $20k’ya düşüş gösterdi. Küçük transfer miktarları da bize gösteriyor ki küçük yatırımcılar zarar ederken diğer küçük yatırımcılar ise yerel dip fiyatlardan alım için içeriye para eklemeye çalışmış.
Düşüş bittikten sonra ise ortalama çıkış transferlerinin değeri, giriş transferlerinin değeri $24k iken $35k seviyelerine çıkmış ve bu da bize gösteriyor ki küçük hacimli traderlar satış yapıyorken büyük hacimli alıcılar akümülasyon gerçekleştiriyor.
Bu durumu görebileceğimiz başka bir metrik ise borsaların net bakiyelerini gösteren Exchange Net Position Change metriği.
Borsalardan çıkışlar Temmuz ayından itibaren net bir şekilde görünüyorken (grafikte mavi aşağı yönlü ok) bu hafta itibariyle çıkışlar aylık 50k $BTC ile 100k $BTC arasında değişiyor. Bu seviye ise borsalara girişlerin yaklaşık olarak karşılaştırdığımızda tam tersi büyüklükte, böylelikle içeriye olan transferlerden doğan satış baskısının büyük ölçüde kalktığı sonucunu çıkartabiliriz.
Fiyatlar yükselmeye devam ettikçe dolaşımdaki arzın büyük çoğunluğunun da kâra geçtiğini görüyoruz. Bu bilgi bize coinlerin on-chain olarak hareket ettiği fiyatları görmemizi ve böylece hangi fiyat aralıklarında akümülasyonun gerçekleştiği ve elde edilen kârdan dolayı kâr satışının gerçekleşebileceğini tahmin etmemize olan tanır.
Temmuzda $29.7k seviyesini gördüğümüzden günümüze dolaşımdaki arzın %19.2’si tekrar kâra geçmiş görünüyor bu da demek ki yaklaşık 3.6M $BTC bu fiyat aralığında el değiştirdi. Bu miktarı fiyatların aynı aralıkta olduğu ($30k — $40k) Ocak ayı ile karşılaştırdığımızda %12 olan (2.2M $BTC) kâra geçen arz miktarı bugün gördüğümüz artışla beraber (%19.2–3.6M $BTC) yaklaşık 1.4M $BTC fazladan bu aralıkta değerlenmiş oldu.
Piyasanın realize edilmemiş tarafına baktığımızda ise Net Unrealized Profit/Loss metriği bize realize edilmemiş kâr/zarar oranının toplam piyasa değeri cinsinden değerini gösterir.
NUPL bu hafta itibariyle 0.5 değerini yukarı yönlü kırdı ve bu da demek oluyor ki dolaşımdaki coinlerin geneli, piyasa değerinin şu anda realize edilmemiş olarak %50’sini elinde tutuyor.
Geçmişe baktığımızda NUPL değerinin 0.5 seviyesini görmesi güçlü iki düzeltme sonrası gerçekleşmiş.
1) Ayı piyasalarındaki düzeltme rallileri: 2014, 2018 ve 2019 sonundaki mini boğa zamanı coin sahipleri piyasanın küçük de olsa yükselişini görüp bu yükselişte ellerindeki kârda olan coinleri piyasaya satıp fiyatların tekrar düşmeye devam etmesine sebep olmuşlar.
2) Boğa piyasalarındaki düzeltme rallileri Bu kısımdaki NUPL’nin 0.5’e gelmesi genelde sonrasında boğa koşusunun devam etmesi ile birlikte görülmüş ve harcama davranışları ayı piyasasındaki düzeltme rallileri ile benzerken aradaki fark ise piyasa 0.5 geçişi sonrasında ekstra bir FOMO yaratarak yukarı yönlü hareketine devam etmiş.
Son olarak ise kısa dönem coin tutanların (<155 gün) realize edilmemiş kâr/zarar grafiğine bakarsak (STH-NUPL) tekrar kâr ettikleri bölgeye geldiklerini görüyoruz (STH-NUPL>0).
Normal NUPL grafiğinde de olduğu üzere 0 geçişleri nadir görülür ancak sonrasında genelde sert fiyat hareketleri ile boğa veya ayı piyasasına girişler görülür. (2013 Double Pump, 2014–15 Ayı geçişi, 2016 Boğasının Başlangıcı, 2018 Ayı geçişi, 2019 Mini Boğa, 2020 Mart ve 2020 Boğa başlangıcı)
Bu hafta elimizdeki veriler ile birlikte madencilerin tekrar toparlanması, borsalardan yüklü çıkışlar ve akümülasyonlar ile birlikte göstergeler piyasa koşullarının Boğa piyasasındaki düzeltme rallisi olduğu yönünde ağır basıyor.
Geçtiğimiz haftanın On-Chain değerlendirmesi için; Hafta 32, 2021
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
@Spectura
Daha fazla analiz için; Analiz Haberleri
Twitter hesabımı takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.
İngilizce orijinal kaynak için Glassnode ekibine teşekkür ederiz.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar