Muhabbit

Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 34, 2021

on-chain-34-muhabbit

Haftalık On-Chain Değerlendirmesi

Kripto piyasası yeşil bir hafta geçirirken piyasa fiyatı $43.998 ile $49.669 arasında gezen Bitcoin bu hafta tekrar Trilyon dolar piyasa değerine yaklaşmaya başladı. Bu hafta eski coinlerin hareketini gördüğümüz on-chain verilerini çeşitli metrikler ile yorumlayalım.

34. Hafta Bitcoin Fiyat Grafiği

Bu hafta türev piyasalarındaki işlemlerde hem vadeli hem de opsiyonlar için açık pozisyon sayısı tekrardan yükselişe geçmiş bulunuyor.

Mayıs ayındaki büyük düşüşten önce Nisan ayında $27.4B olan vadeli işlemlerdeki açık pozisyon büyüklüğü büyük düşüş ile $10.6B seviyesine geriledikten sonra bugün itibariyle Haziran ayından günümüze $6B artarak (%56) $16.6B seviyesine çıkmış durumda. Özellikle sadece bu hafta ise $1B artan açık pozisyon da bize gösteriyor ki yatırımcılar yavaş yavaş kaldıraç artırmaya başlıyor.

Vadeli İşlemler Açık Pozisyon Grafiği

Yatırımcıların piyasa hakkındaki genel yön tahminini görebileceğimiz fonlama oranlarına baktığımızda Temmuz sonundan itibaren pozitife çıkan bir grafik görüyoruz. Ancak buraya dikkat etmekte fayda var, güncel pozitif değerler 2021 yılının ilk yarısındaki büyük yükseliş trendindeki oranlara kıyasla hala çok küçük seviyede.

Buradan yapabileceğimiz çıkarım ise yatırımcıların henüz çok yüklü kaldıraçlı pozisyonlar almaktan kaçındığı ve buna bağlı olarak güncel yaşadığımız yukarı yönlü seyrin spot piyasadaki talep kaynaklı olduğu olabilir.

Vade Sonu Olmayan Vadeli İşlemler Fonlama Oranları Grafiği

Opsiyon piyasasında da benzer bir durum görülmekle birlikte, açık pozisyon sayısı Haziran ayındaki dip seviyeden ($3.9B) %105 artarak bu hafta $8B seviyesine yükselmiş bulunmakta.

Burada dikkat çekmek istediğim nokta ise, güncel seviye olan $8B seviyesi hem Mayıs ayındaki büyük düşüşte hem de 2021’in başında (Ocak-Şubat) görüldüğünde fiyatlar güncel fiyatlardan daha düşük olup Bitcoin yaklaşık $30k — $40k aralığındaydı.

Bu da bize gösteriyor ki toplam piyasa değerine oranla baktığımızda bu haftaki açık pozisyon sayısı sene başına göre düşük kalıyor.

Opsiyon Piyasası Açık Pozisyon Grafiği

Bu hafta eski coinlerin harekete geçmesi çok büyük miktarda olmasa da dikkat çekmeye başlıyor.

Borsaların Bitcoin bakiyelerine baktığımızda Nisan 2021’e kadar düşüş trendinde olan borsa bakiyeleri Mayıs ayındaki büyük düşüşle beraber tekrar artışa geçmiş ve 140 bin adet $BTC borsalara transfer edilip ardından Temmuz ayına kadar nispeten borsa envanterleri yatay seyretmişti.

Temmuz ayının sonuna doğru ise tekrardan bir çıkış başlamış olup (yaklaşık 110 bin $BTC) bu hafta itibariyle borsa bakiyeleri tekrar 2.5M adet $BTC ile (dolaşımdaki arzın yaklaşık %13’ü) yatay seyrini devam ediyor diyebiliriz.

Grafikteki yerel dip seviyenin de (siyah çizgili ikinci alan) bu hafta itibariyle eski coinler tarafından yukarıya taşındığını görebiliyoruz.

Borsaların Bitcoin Bakiyeleri Grafiği

Borsaların envanterinin Bitcoin akışını görmek için Borsaya giren ve Borsadan çıkan Bitcoin bakiyelerine bakabiliriz.

Bu hafta Exchange Netflow metriği bize borsalara girişlerin çıkışlardan daha büyük olduğu pozitif netflow bölgesinde olmamızla gösteriyor.

Buradan yatırımcıları yükselen fiyatlara istinaden kâr satışı yaptığı çıkarımını yapabilmekle birlikte üzerinde durmakta yararlı olan başka bir nokta ise borsalara giriş miktarının Aralık 2020 — Nisan 2021 arasındaki yükselişle nispeten aynı olup yatırımcıların bu yükselişe istinaden kâr satışı için coinlerini borsaya sokmalarını normal karşılayabiliriz.

Borsalara Yapılan Net Bitcoin Transfer Grafiği (Giren-Çıkan)

Zincir üstünde realize edilmiş kâr ve zararı ayrı ayrı incelediğimizde yatırımcıların genelinin kârda olan coinleri harcayıp kârlarını realize ettiklerini, zararda olanların ise nispeten hareketsiz kaldığı çıkarımını yapabiliyoruz.

Bir süredir realize edilmiş zararlardaki düşüş (grafikteki turuncu aşağı yönlü trend) yatırımcıların genelinin piyasanın kendini toparlayacağına inanmış veya fiyatların yükselmesine istinaden kâr zarar hesabında başabaş noktasına geldiklerinde pozisyonlarını kapatmalarından ötürü zincir üstü zarar yaşamamaları olabilir.

Realize Edilmiş Kâr ve Zarar Grafiği

Peki zincir üstündeki hareketlere baktığımızda kim coin harcıyor?

Bu soruyu cevaplayabilmek için Spent Output Age Bands metriğine bakabiliriz. Bu hafta SOAB bize eski coinlerde, özellikle de 6 aydan yaşlı coinlerde hareketlenme olduğunu gösteriyor.

Son yılda bu gruptaki coinlerin hareketliliği 2 durumda gerçekleşmişti:

1) Boğa piyasasındaki kâr alımları: 
Eski coin sahipleri piyasanın yükselişine istinaden kâr satışı yaparlar

2) Büyük düşüşlerdeki risk satışları: 
Eski coin sahipleri büyük düzeltmelerde risklerini azaltırlar

Spent Output Age Bands Grafiği

6 ay ile 5 yıl arasındaki Spent Outputlara baktığımızda da karşımıza benzer bir grafik çıkıyor.

Bu kesimdekiler tecrübeli yatırımcı olmakla birlikte güncel döngünün volatilitesini atlatmış bulunmaktalar. Bu yüzden bu gruptaki bu hafta itibariyle gördüğümüz yükseliş bize uzun süreli yatırımcıların yükselişe istinaden yükselen hacime kâr satışı yaptıklarını gösteriyor (grafiğin sağ tarafındaki yukarı yönlü mavi ok, older outputs spent this week).

6 Ay ile 5 Yıl Arası Spent Output Age Bands Grafiği

6 ile 5 yıl arasındaki yatırımcıların davranışları bu hafta sevgili TXMCtrades tarafından da ayrıca incelenmiş ve bu grubun harcamaları toplamın %5–7’si arasına geldiğini noktalar geçmişte yüksek volatilitenin yaşandığı noktalar olarak öne çıkıyor.

TXMCtrades’in kendi flood’unu doğrudan okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

6 Ay ile 5 Yıl Arası Coinlerin Toplama Olan Yüzde Oranı Grafiği

Eski coinlerin harcamaya başladığını görebileceğimiz bir başka metrik olan Average Spent Output Lifespan’e baktığımızda ise Temmuz ayından itibaren fiyatların yükselişinde yükelen bir trend görüyoruz. 

Bu aynı zamanda iki şeyi doğruluyor:

1) Eski coin sahipleri kâr realizasyonu yapmakta ve bu bizim önceki grafiklerdeki düşüncemizi doğruluyor 

2) Piyasa bu satışı absorbe etmiş / karşılayabilmiş ve böylelikle fiyatlar yükselmeye devam etmiş, bu da demektir ki yeterli miktarda alım talebi piyasada bulunmakta.

Average Spent Output Lifespan Grafiği

Bu fikrimizi doğrulayabileceğimiz son metrik olarak ise Realized Cap HODL Waves metriği. 

1 aydan genç coinlerin grafiğe baktığımızda Ağustos ayında yükselişe geçtiklerini görüyoruz, yani eski coinler el değiştirip (fiyat yükselişinde kâr satışıyla) genç coinlere evrilmiş ve hacimlerini artırmışlar. 

Aynı zamanda bu yükselişin bir önemi de var, geçmiş ile kıyasladığımızda (2020’de yaşanan akümülasyon dönemi, grafikteki mavi taralı kısım) hacimsel anlamda çok büyük bir transfer içermiyorlar, bunu da borsaların bakiyelerindeki hareketten anlayabiliyoruz.

Realized Cap HODL Waves Grafiği (1 Aydan Genç Coinler İçin)

Bu kadar fiyat hareketine rağmen zincir üstündeki aktiviteye baktığımızda henüz hala nispeten hareketsiziz diyebiliriz. 

On-chain transfer sayıları grafiğine baktığımızda güncel transfer sayıları hala günlük 175k-200k aralığında seyrediyorken bu seviye son 5 yılda 3 farklı tarihte görünmüş: 

1) 2016–2017 Boğa piyasasındaki düzeltmelerde, 

2) 2018–2019 Ayı piyasasındaki düşüşün bitişinde,

3) Günümüz Mayıs ayındaki %50’lik düşüş sonrası 2.5 ay konsolidasyon periyodu sonunda.

Bitcoin Transfer Miktarı Grafiği

Transfer hacimleri grafiğine baktığımızda da çok benzer bir tablo karşımıza çıkıyor, bu hafta itibariyle 2017 deki zirve seviye olan günlük $30B transfer hacminin yaklaşık %37 altıdayız ve aynı zamanda Mayıstaki büyük düşüşteki hacmin ise ($44.4B) yaklaşık %57 altındayız.

Ancak güncel transfer hacmini ($18.8B) 2020 ile karşılaştırdığımızda ise, nispeten sakin geçen 2020 ortalaması olan günlük ~$5B seviyesinin ise %276 üstündeyiz. (Tabii ki burada fiyat artışını da dikkate almakta fayda var $10k->$50k)

Bitcoin Transfer Hacmi Grafiği

Fiyatların yükselmesine rağmen on-chain aktivitesinin görece zayıf olmasının haricinde genel olarak arz dinamiklerine baktığımızda bu veriler makro seviyede hala bullish bir senaryo çiziyor diyebiliriz. 

Bu hafta itibariyle LTH’ların envanteri 12.69M $BTC ile Ekim 2020’deki eski rekoru kırarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2021’in ilk yarısında LTH’lar envanterlerinden 1.75M adet $BTC çıkartarak Bitcoin’de bir arz fazlası yarattılar ve böylelikle alım talebi ile birlikte yeni zirveler görmüş olduk. 

Buna istinaden harcamaların yavaşlaması ile birlikte 2020 sonu ve 2021 başındaki el değiştiren coinler artık LTH-STH geçişi olan 155 gün bariyerini aşarak tekrardan olgunlaşmaya başladılar. 

Bu grafikte ayrıca üzerinde durmamız gereken bir nokta ise LTH bakiyesinin dip seviyeden toparlanmasının çok kısa (100 gün) sürmüş olması. 

Bu da bize gösteriyor ki piyasanın genel yükselişin başlarında büyük hacimli akümülasyon gerçekleşmiş, ve böylelikle el değiştiren coinlerin olgunlaşması da devam edecektir. (LTH arz artışı)

Uzun Vadeli Yatırımcılar Tarafından Tutulan Arz Grafiği

Buradan da çıkarabileceğimiz yorum ise bu haftaki eski coinlerin satışının hacminin görece düşük olduğu ve komple pozisyonlarından çıkmak (exit) yerine stratejik olarak fiyatlar yükselirken risk azaltma yolunu tercih olmaları ağır basıyor.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

@Spectura

Geçtiğimiz haftanın On-Chain değerlendirmesi için; Hafta 33, 2021

Bu yazıyı Twitter üzerinden flood olarak okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Twitter hesabımı takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

İngilizce orijinal kaynak için Glassnode ekibine ve bu haftaki katkısından dolayı TXMCtrades’e teşekkür ederiz.

Son Yazılar

Exit mobile version