Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021

Analiz 05/10/2021 22:11 Spectura Spectura  Twitter
Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021

Bitcoin sıkıcı geçen Eylül ayından sonra uzun süredir bulunduğu aralıktan sonunda güçlü bir şekilde yukarı yönlü çıktı. $BTC bu hafta $40931-$49044 aralığında fiyatlanırken, piyasanın kârlılığının geçmiş döngülere göre nasıl değiştiğine on chain verileri ile birlikte bakalım.

0*8YeDbIgdliiPk08h - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021
40. Hafta Bitcoin Fiyat Grafiği

On chain analizi yaparken genelde harcanan coinlerin el değiştirdiğini ve (önceden) elinde tutanların satıcı, alanların ise yeni sahip olduğunu düşünerek hareket ederiz.

Fiyatlar belirli bir aralıkta uzun süre bulunduğunda ve yüksek hacim bu aralıkta gerçekleştiğinde bu aralığa akümülasyon bölgesi deriz.

Böylelikle bir çok alım yapan yatırımcı için bu bölge “maliyet bölgesi” olur.

Bu hafta itibariyle uzun süredir akümülasyonun yapıldığı bölgeden yukarıya çıkmamızla beraber dolaşımdaki arzın %10.3’ü realize edilmemiş kâr sahibi oldu.

0*H1sdl6RvsQOue0ib - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021
Bitcoin: Percent Supply in Profit Grafiği

Böylelikle Mayıs-Temmuz arası olan $29k-$40k bölgesi ile birlikte yakın zamanda gördüğümüz $40k-$41k bölgesi yatırımcılar için bir taban fiyat bölgesi oluşturdu.

Bu hafta itibariyle ise dolaşımdaki Bitcoin’in %86.6’sı realize edilmemiş kâr taşıyor.

Bu kârlılığı kısa ve uzun vadeli yatırımcılar açısından incelersek Kısa Vadeli Yatırımcıların (STH) bu hafta yaşadığımız yükselişten en kârlı çıkanlar olduğu sonucuna varabiliriz.

0*13k9qZ82Tlp0KXny - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021
Bitcoin: Long and Short Term Holder Supply in Profit/Loss Grafiği

STH’ların %15.6’sı bu hafta itibariyle realize edilmemiş kâr pozisyonuna geçtiler.

Uzun Vadeli Yatırımcılar tarafındaki kârlılık %73.4’te kalırken kalan %11 zarar ise Kısa ve Uzun vadeli yatırımcılar arasında 31:69 oranında paylaşıldığı için orana vurduğumuzda bu yükselişte piyasanın büyük kısmı kâra geçiyorken piyasa, eski yatırımcılar için kâr alım açısından adeta bir teşvik oluşturuyor.

Realize Edilmemiş Kâr miktarının geldiği nokta ise bu hafta itibariyle 0.5’seviyesini görüp geri yükselmeye başladı.

Bu önemli bir seviye zira NUPL’un 0.5 olması piyasanın market cap açısından %50 kâra sahip olduğunu, yani $450B realize edilmemiş kâr olduğunu, ve aynı zamanda ise bu trendin devam etmesi durumunda hem 2013 hem de 2017’deki duruma benzer bir senaryo çizebileceğimizi gösteriyor.

0*PsRuddbiZ3e8dikv - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021
Bitcoin: Net Unrealized Profit/Loss (NUPL) Grafiği

Önceki iki döngüde de 0.5 NUPL değeri önemli bir destek noktası olarak görev görmüş ve bu seviye retest edildikten sonra piyasa geri yükselmişti. (Grafikte mor işaretli oklar)

Tam tersi durumda ise 0.5’in üstündeki kârlılığın düştüğü senaryoda ise realize edilmemiş kârların kaybolmaması adına ardı ardına satışın geldiği bir senaryo da görmemiz olasılıklar dahilinde.

Piyasalar yükseliyorken zincir üstünde hareket eden coinlerin kimler tarafından hareket ettirildiğine yani harcama davranışlarına daha da detaylı bakabiliriz.

Bu hafta zarardaki coin sahiplerinin dolar cinsinden değeri azalarak günlük $175M seviyesine kadar geriledi.

0*Q9W1qxnozPjnGICY - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021
Bitcoin: Realized Profit and Loss

Diğer tarafta ise realize edilen kârlar ise günlük $996M seviyesine kadar çıktı.

Bu durumun sebepleri ise:

– Daha fazla coin kâra geçiyor.
– Yakın zamandaki düşüşte alanlar kâr alımı gerçekleştiriyor.
– Yükselen fiyatlar, Mart-Mayıs arası zirvede alanların maliyetine yaklaşınca zarar seviyesi azalıyor.

Bu hafta geneliyle piyasa kârı elinde tuttuğu/tutabildiği için piyasalara yaklaşık $1.75B miktar para girişi olmuş (satış baskısı absorbe edilebildiği için) diyebiliriz.

Bu hafta eski coinlerin harcama hacimlerindeki düşüş trendinin de devam ettiğini gözlemliyoruz.

0*pZHZTEJygZrrhow7 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021
Bitcoin: Spent Volume Age Bands (SVAB) Grafiği

Bu hafta itibariyle %2 ile 2019–2020 boğa öncesi döneminin taban seviyesi olan %4’ün de altına gerileyen Spent Volume Age Bands (SVAB), 2020 sonu ve 2021 başındaki yükselişten itibaren istikrarlı bir şekilde (Ağustos hariç olmak üzere ama genel trendi bozmuyor) düşüşe devam ediyor.

Eski coinlerin dominansı bu kadar düşük seviyedeyken piyasada iki dinamik dikkati çekiyor:

1) Eski yatırımcıların ileriye dönük fiyat beklentileri güncel piyasadan yüksek ve böylelikle henüz satmıyorlar

2) Yeni/Genç coin sahibi yatırımcıların dominansı zirve seviyelerde bu da bize likit dolaşan arzın yeni alıcılar arasında el değiştirdiğini gösteriyor. (Ve aynı zamanda bunu da piyasaya yeni giren para ile teyit ediyoruz.)

On chain transferleri hacim kategorisine göre bölüp incelediğimizde ise $10M+ fazla transferlerin başı çektiğini görüyoruz.

Entity-Adjusted hacimlerin $13.6B ile $16.8B arasında gezerek tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştığı, bize Bitcoin’in artık bir makro ölçekte araç olduğunu ve kurumsalların, otc masalarının ve yüksek hacimli yatırımcıların ilgisini çektiğini gösteriyor.

0*jJxu8gRsvO5n3NPq - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021
Bitcoin: Total Transfer Volume Breakdown by Size Grafiği

Uzun Vadeli Yatırımcıların (LTH) özelinde harcama davranışlarına baktığımızda kârlılığın görece düşük seviyelere gerilediğini görüyoruz.

LTH-SOPR bu hafta itibariyle 2.0 seviyesine gerileyerek LTH’ların %200 kâr ile güncel fiyatların yarısında bir maliyete sahip olduklarını gösteriyor.

Döngüsel olarak geçmişe baktığımızda LTH-SOPR genelde bu aralığa ayı piyasası sonu veya boğa piyasası başlarında gelmiş.

0*vLspehBMl8 5qgU  - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021
Bitcoin: Long Term Holder SOPR Grafiği

Güncel durumun sebebi ise uzun süre boyunca Uzun Vadeli Yatırımcılar (LTH) için bile yatay fiyat hareketinden dolayı kârlılığın baskılanması olarak karşımıza çıkıyor.

Kısa Vadeli Yatırımcılar (STH) özelinde baktığımızda kârlılığın arttığını görüyoruz. (STH-SOPR yükselişi)

Boğa piyasalarında STH-SOPR’nin 1 seviyesine geri dönüşü bize genelde şu fikirleri verir:

– STH’lar kâr almayı bırakmışlardır çünkü aksi halde metrik (STH-SOPR) yükselirdi.

– Bazı STH’lar panik satışı ile zarar realizasyonu yapmaktalar ve böylelikle STH-SOPR’yi 1’in altına çekerler.

0*FMeRlwFa5zKvc FG - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021
Bitcoin: Short Term Holder SOPR Grafiği

Özetle SOPR’nin 1 seviyesi etrafında gezmesi o alanın bize destek bölgesi olduğunu gösterir. (Ki güncel piyasada öyle olduğunu görüyoruz)

Kârlılık bölgesine geçiş ve pozitifte kalmamız sonucunda piyasanın alım baskısını absorbe edebildiğini ve yukarıda yaptığımız analizin doğruluğunu bize gösterir.

Bitcoin madenciliğinin tarihindeki en dramatik olaylardan birini yaşadığımız “Büyük Göç” sonrası %50 düşen hashrate, bu hafta da toparlanmaya devam etti.

0*3Ei 40WxF PqJKU6 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021
Bitcoin: Mining Difficulty Grafiği

Temmuz ayında dip seviyeyi gören zorluk geçtiğimiz hafta itibariyle %39 geri yükselirken bu hafta ise yine +%3.9’luk bir yükseliş bekleniyor.

Bu hafta itibariyle geldiğimiz zorluk ise 2020 sonu seviyeleri fiyatın sert yükselişlerinin başladığı zamanların hemen öncesi.

Difficulty Ribbon tarafında ise zorluk yükselişi ile birlikte güncel senaryo 2018 deki büyük düşüşte ($6k-> $3k %50 düşüş) yaşanan zorluk değişimini andırıyor.

0*gLNRzBTC7nH4n7rq - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021
Bitcoin: Difficulty Ribbon

2018–2019’daki madenciliğin toparlanması yaklaşık 164 gün sürmüştü ve günümüzdeki toparlanma bu hafta itibariyle 120 gün ve devam etmekte.

En son olarak ise madenci gelirlerine baktığımızda Mayıs 2020 deki blok ödülünün %50 düşüşüne rağmen (12.5 -> 6.25) USD bazındaki getiriler artmaya devam ediyor.

0*TN61pytrmTr1niL1 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021
Bitcoin: Total Miner Revenue from Block Rewards Grafiği

Madencilerin operasyonel giderlerinin fiat para cinsinden olduğunu düşündüğümüzde güncel tutar olan günlük $40M madenci gelirlerinin yarılanma öncesi ile karşılaştırdığımızda:

1) +%275 artış (günlük ortalama $14M-$18M)

2) +%630 artış (yarılanmanın hemen sonrası günlük ortalama $6M-$8M) olarak karşımıza çıkıyor.

Madencilik piyasasındaki oynaklıklara ve $BTC fiyatındaki dalgalanmalara rağmen blok ödülünün değerinin artması piyasanın toparlanması hakkında olumlu sinyaller vermeye devam ediyor.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

@Spectura

Twitter hesabımı takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

İngilizce orijinal kaynak için Glassnode ekibine teşekkür ederiz.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Cardano (ADA) 2,5 Yılın Zirvesine Ulaştı
Kripto para piyasasında heyecan devam ederken, Cardano’nun yerel tokeni ADA dikkatleri üzerine çekiyor. ADA son 24 saatte %10 artışla 90 cent seviyesine çıkarak Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haftalık %22 aylık %152 kazanç sağlayan ADA’nın piyasa değeri 30,85 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, ADA’yı dünyanın en büyük 10. kripto varlığı konumuna taşıdı. […]
2 gün önce Altcoin
Bitcoin ETF’leri 30 Milyar Dolar Eşiğini Aştı! Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
ABD’deki spot Bitcoin ETF’leri, toplam net girişlerini 30 milyar dolara çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Bu Bitcoin ETF’lerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Spot Bitcoin ETF’leri yatırımcılara Bitcoin’e doğrudan sahip olmadan, daha güvenli bir şekilde Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyor. Özellikle BlackRock’un IBIT fonu 608 milyon dolarlık girişle lider konumda bulunuyor. […]
2 gün önce Bitcoin
Vitalik Buterin’in ANON Alımı, Token Fiyatını yüzde 350 Artırdı!
Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin’in cüzdanında yaptığı bir işlem, ANON token fiyatında büyük bir yükselişe neden oldu. On-chain verilere göre, Buterin Çarşamba akşamı 0.082 ETH karşılığında 30,303 ANON token satın aldı. Bu işlem ANON’un piyasa değerini 36 milyon doların üzerine taşıdı ve token fiyatı bir noktada %350 artış gösterdi. ANON Token Nedir? ANON (Super Anon), […]
2 gün önce Altcoin
Sui Network’te Kesinti! Yeni Bloklar Üretilemiyor
Mysten Labs tarafından geliştirilen bir Layer 1 blockchain ağı olan Sui Network, son iki saattir ana ağında yeni blok üretmediği için etkin bir şekilde durmuş durumda. Sui Network’ün sayfası ise bir kesinti yaşandığını ve doğrulayıcıların çevrimdışı olduğunu doğruladı. Sui Ağı Blockchain ağları bu tür kesintiler sırasında genellikle işlem hatalarına ve ağda çalışan merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) […]
3 gün önce Altcoin
CME’deki Bitcoin Vadeli İşlemleri Açık Pozisyonu İlk Kez 215.000 BTC’yi Geçti!
Bitcoin, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından 30.000 dolar artarak 100.000 dolara yaklaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Bitcoin’in piyasa değeri ise 2 trilyon dolara ulaşmak üzere. Bu tarihi seviyeye ulaşması için 101.000 dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yükselişle birlikte Bitcoin’in CME (Chicago Mercantile Exchange) üzerindeki vadeli işlem açık faizi de rekor seviyelere çıktı. 218.000 BTC’ye (21.3 […]
3 gün önce Bitcoin
Güney Kore, Upbit Hack’inin Kuzey Kore Tarafından Gerçekleştirildiğini Doğruladı
Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2019’daki 50 milyon dolarlık Upbit hack’inin sorumlusu olduğunu doğruladı. Güney Koreli yetkililer, hack’in Lazarus ve Andariel adlı Kuzey Koreli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 2019’daki saldırıda çalınan 342.000 Ether (ETH), o dönemde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeydi. Ancak Ether’in son dönemdeki değer artışıyla birlikte çalınan miktar şu an 1 milyar doları […]
3 gün önce Blockchain