Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021

Analiz 13/10/2021 15:34 Spectura Spectura  Twitter
Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021

Piyasalar toparlanmaya devam ederken Bitcoin yaşadığı güçlü yükselişin ardından bu hafta $53657 ile $56250 koridoru arasında fiyatlandı. Bu hafta Eylül ayındaki düşüşten sonra toparlanan piyasanın arkasındaki dinamikleri (zincir üstü aktivite) on chain verileri ile inceleyelim.

haftalikonchain 1023x600 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021
41. Hafta Bitcoin Fiyat Grafiği

Bu hafta LTH’ların sahip olduğu arzın güçlü yükselişi ve zincir üstündeki aktivitenin tavan yapmasıyla birlikte piyasanın sentimentinin pozitif kaldığını görüyoruz.

Ekim ayının ilk haftasında Bitcoin ağındaki hareketlilik artarken aktif piyasa katılımcısının 2021 Q4’üne girerken artmaya başladığını ve buna bağlı olarak arz-talep dengesinin talep kısmına yoğunlaştığını gözlemliyoruz.

haftalikonchain1 1065x600 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021
Bitcoin: Number of Active Entities Grafiği

Bu hafta itirbariyle aktif tüzel kişilik sayısı %19 artarak günlük 291k seviyesine gelmiş durumda.

Bu seviye 2020 yılının sonundaki büyük ralli öncesi gördüğümüz seviyelerdeyken, aktif kişilerin artması boğa piyasalarının başları zamanlarıyla ilişkilendirilir.

Piyasanın aktifliğinin artması ile birlikte aynı zamanda transfer başına düşen coin miktarının büyümesi de gerçekleşti.

Eylül ayı ortasından günümüze ortalama transfer büyüklüğü 1.3 $BTC’ye yükselirken bu seviye 1.8 $BTC ile zirve seviyesini görmüştü.

Ortalama transfer büyüklüğü en son 2020 Mart ayında yaşadığımız büyük düşüşte transfer başına 1.7 $BTC’yi görmüştü.

haftalikonchain2 1065x600 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021
Bitcoin: Entity-Adjusted BTC Per Transaction Grafiği

Transfer büyüklüğünün yükselmesi genelde fiyat hareketi ile korele olmak zorunda değildir fakat bize yüksek hacimli kişi/kuruluşların piyasada (zincir üstünde) varlığını ve aktifliğinin arttığını gösterir.

Bu durum genellikle ayı piyasası sonlarında “smart money” tabir edebileceğimiz kesimin akümülasyon yapması ile yorumlanır.

Bu süreçler genellikle düşük (ama artan) zincir üstü hareketler ve artan transfer büyüklükleri ile karakterize edilir.

Zincir üstünde taşınan değerin USD cinsinden ederi de bu hafta itibariyle artış göstermiş durumda.

Transfer hacminin USD cinsinden ederinin Realize edilmiş piyasa değerinin yüzdesi cinsinden baktığımızda bu veri bize networkteki USD cinsinden talep edilen hacmin coin arzının zincir üstündeki en son hareketinin değeri cinsinden oranını verir (realized cap).

haftalikonchain3 1065x600 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021
Bitcoin: Transfer Volume as % of Realized Cap Grafiği

Transfer Hacmi Realize edilmiş piyasa değerinin %3’ünden yüksek olması bize genellikle boğa piyasasının başlangıcı olduğunu ve ağın kullanımının artmaya başladığını gösterir.

Diğer tarafta Transfer Hacminin Realize edilmiş piyasa değerinin %3’ünden düşük olduğunda ise ayı piyasası koşullarının devrede ve ağın kullanımının ağın değerinin altında olduğunu bize gösterir.

Bu hafta itibariyle Transfer Hacmi Realize edilmiş piyasa değerinin %3’ünün üstüne çıkarak zincir üstü talebin artmaya başladığını görüyoruz.

Bu durum geçmişle karşılaştırdığımızda bir boğa dönüşü senaryosu gösterdiği için önümüzdeki günlerde takip etmemiz gereken önemli bir metrik olarak karşımıza çıkıyor.

Zincir üstündeki aktivitenin detayına baktığımızda ise bu hafta LTH’ların sahip olduğu arzın artmasının yavaşalamadığını, aksine kendi rekorunu tazeleyerek ve son 7 ayda 2.37M artarak 13.28M $BTC seviyesine geldiğini görüyoruz.

haftalikonchain4 1025x600 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021
Bitcoin: Total Supply Held by Long-Term Holders Grafiği

Aynı süre içerisinde madencilerin sadece 186k yeni $BTC mine ettiğini düşünürsek, LTH’ların yeni coin basımı hızına göre ne kadar hızlı akümülasyon yaptığını ölçebilmek için LTH arzının coin üretimine olan oranı değişimine bakabiliriz.

Şubat 2021’de LTH’ların çok yoğun bir biçimde satış yaptığını görürken (üretimin 26.4 katı), Haziran ayında ise akümülasyon oranları üretimin 27.7 katına çıkmış.

Hazirandan günümüze LTH akümülasyon oranı ve HODL eğiliminin bir hayli yüksek kaldığını ve bu hafta itibariyle 13.6 ile 15 kat arasında gezdiğini görüyoruz.

haftalikonchain5 1025x600 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021
Bitcoin: Long-Term Holder Supply to Issuance Ratio Grafiği

Arzın hareketinin daha da detayına indiğimizde 1 yıldan yaşlı coinlerin tekrar harekete geçtiğini ölçen metriğe baktığımızda piyasanın güncel durumunun hala akümülasyon bölgesi aralığında olduğunu görüyoruz.

Boğa piyasası koşullarında LTH’ların fiyat yükselişine istinaden satış yaptığını gözlemleriz ve onların satışları genelde makro veya yerel zirveler ile eşleşir.

haftalikonchain6 1025x600 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021
Bitcoin: Revived Supply Last Active 1+ Years Grafiği

Zirve seviyeler görültükten sonra LTH’lar harcamayı yavaşlatırlar ve fiyatların düşmesini beklerler.

Fiyatlar networkün gidişatına göre değersiz olduğu bölgelere geldiğinde akümülasyon başlar ve eski coinler hareketsiz kalıp yeni/genç coinler el değiştirmeye başlar.

Fiyatların yükselişiyle birlikte UTXO’ların (tam Türkçe çevirisi bulunmamakla birlikte Harcanmamış İşlem Çıktısı diyebiliriz) büyük bir kısmının kâra geçtiğini görüyoruz (%95.7).

haftalikonchain7 1025x600 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021
Bitcoin: Percent of UTXOs in Profit Grafiği

Bu seviye Eylül ayının yerel dip seviyesi olan %84.4’lerden %11.3 artarak bu hafta itibariyle güçlü bir yükseliş göstermesinin yanı sıra aynı zamanda aşırı derecede sarkmayarak (Ayı piyasalarında gördüğümüz %40-%60 seviyleri) aslında bir nevi piyasanın gidişatının aşırı kötü olmadığını da bize gösteriyor.

Burada dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise UTX’lar boğa piyasalarında uzun süreler %90 seviyesinin üstünde kalabilirler o yüzden takip etmekte fayda var.

Fiyatlarda yaşanan yükseliş piyasanın sentimentini pozitif etkilediği için bu hafta vadeli işlemlerde de bir artış görüyoruz.

Vadeli işlemlerde Açık Pozisyon sayısı Eylül ayının minimumundan bu hafta itibariyle %45 artarak $18B seviyesine yükseldi.

haftalikonchain8 1025x600 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021
Bitcoin: Futures Open Interest Grafiği

Bu seviye aynı zamanda Eylül öncesi seviyeleriyle aynı ve de Mayıs ayının seviyeleriyle de aynı olduğu için iki yükselişin de sonucu long pozisyonların silinmesiyle sonuçlandığı için (long squeeze) bu tarafta dikkatli olmakta fayda var.

haftalikonchain9 992x600 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021
Bitcoin: Futures Term Structure Grafiği

Artan fiyatlar vadeli kontratların fiyatlarına da olumlu yansıdığı için bu hafta itibariyle Huobi haricinde yıl sonu vadeli kontratlarda beklenti $58.5k civarında gezmekte.

Bu seviye günümüze oranla yıllandırılmış olarak %12.4 premium taşımakta.

3 ay ileri tarihli kontratların spot fiyat ile arasındaki farkı yıllandırıp grafiğine baktığımızda Ekim ayında güzel bir yükseliş ile bu hafta (yukarıda da gördüğümüz üzere) %12.4 seviyeleri gördük.

haftalikonchain10 1023x600 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021
Bitcoin: Futures Annualized Rolling Basis (3 Aylık) Grafiği

Mayıs-Temmuz ayları arasında vadeli işlemlerdeki kontratların %2-%5 aralığında fiyatlanmasından sonra Eylül sonu premiumunun tekrar %5’lere düşmesi piyasanın biraz bearish davranmasını bize gösterdi.

Fakat aynı zamanda piyasanın gelecek beklentisinin düşük olması ise ters yönlü bir rallinin (2020–2021 için) güçlü olabileceğinin de bir işareti oluyor.

Süresiz vadeli kontratlarda ise fonlama oranları yavaş yavaş yükselmeye başlıyor (%0.01 — %0.02).

haftalikonchain11 1025x600 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021
Bitcoin: Futures Perpetual Funding Rate Grafiği

Bu hafta itibariyle fonlama oranlarının bu koridorun alt seviyelerinde olması bize yatırımcıların pozitif fonlamada risk almaya başladığını ancak daha kontrollü ilerlediklerini bize gösteriyor.

Kısa vadede fonlama oranlarının çok hızlı yükselmesi long pozisyonların terste kalma olasılığını artıracağı için bu metriği ve buna bağlı olarak açık pozisyon miktarını yakından takip etmek vadeli işlemlerde pozisyon alacakların takip etmesi gereken veriler oluyor.

haftalikonchain12 1038x600 - Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 41, 2021
Bitcoin: Options Open Interest Grafiği

Opsiyon piyasasında ise Açık Pozisyon miktarı aynı şekilde Vadeli İşlemler tarafında gördüğümüz gibi yükselmesini sürdürüyorken bu Ekim ayında +%64’lük bir artış ile ($3.6B) $9.2B seviyesine gelmiş bulunmaktayız.

Henüz opsiyon piyasası işlem hacmi piyasanın geneline oranla büyük olmasa da bu tarafta gördüğümüz artış piyasanın artık olgunlaşmaya başladığını bize gösteriyor.

Türev piyasalarında açık pozisyonların artışını, vadeli işlemlerin pozitif premiumunu veya fiyat artışına istinaden pozitif fonlama oranları görmemiz pek olağan dışı şeyler değil ancak bu gibi durumlar terste kalmayı doğurabilecek (leverage squeeze) olaylar ve bu yüzden spot piyasaların on chain dinamiklerini gözardı etmeden düşünülüp karar verilmesi önemli olarak karşımıza çıkıyor.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

@Spectura

Twitter hesabımı takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

İngilizce orijinal kaynak için Glassnode ekibine teşekkür ederiz.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Cardano (ADA) 2,5 Yılın Zirvesine Ulaştı
Kripto para piyasasında heyecan devam ederken, Cardano’nun yerel tokeni ADA dikkatleri üzerine çekiyor. ADA son 24 saatte %10 artışla 90 cent seviyesine çıkarak Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haftalık %22 aylık %152 kazanç sağlayan ADA’nın piyasa değeri 30,85 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, ADA’yı dünyanın en büyük 10. kripto varlığı konumuna taşıdı. […]
1 gün önce Altcoin
Bitcoin ETF’leri 30 Milyar Dolar Eşiğini Aştı! Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
ABD’deki spot Bitcoin ETF’leri, toplam net girişlerini 30 milyar dolara çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Bu Bitcoin ETF’lerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Spot Bitcoin ETF’leri yatırımcılara Bitcoin’e doğrudan sahip olmadan, daha güvenli bir şekilde Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyor. Özellikle BlackRock’un IBIT fonu 608 milyon dolarlık girişle lider konumda bulunuyor. […]
1 gün önce Bitcoin
Vitalik Buterin’in ANON Alımı, Token Fiyatını yüzde 350 Artırdı!
Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin’in cüzdanında yaptığı bir işlem, ANON token fiyatında büyük bir yükselişe neden oldu. On-chain verilere göre, Buterin Çarşamba akşamı 0.082 ETH karşılığında 30,303 ANON token satın aldı. Bu işlem ANON’un piyasa değerini 36 milyon doların üzerine taşıdı ve token fiyatı bir noktada %350 artış gösterdi. ANON Token Nedir? ANON (Super Anon), […]
2 gün önce Altcoin
Sui Network’te Kesinti! Yeni Bloklar Üretilemiyor
Mysten Labs tarafından geliştirilen bir Layer 1 blockchain ağı olan Sui Network, son iki saattir ana ağında yeni blok üretmediği için etkin bir şekilde durmuş durumda. Sui Network’ün sayfası ise bir kesinti yaşandığını ve doğrulayıcıların çevrimdışı olduğunu doğruladı. Sui Ağı Blockchain ağları bu tür kesintiler sırasında genellikle işlem hatalarına ve ağda çalışan merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) […]
2 gün önce Altcoin
CME’deki Bitcoin Vadeli İşlemleri Açık Pozisyonu İlk Kez 215.000 BTC’yi Geçti!
Bitcoin, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından 30.000 dolar artarak 100.000 dolara yaklaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Bitcoin’in piyasa değeri ise 2 trilyon dolara ulaşmak üzere. Bu tarihi seviyeye ulaşması için 101.000 dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yükselişle birlikte Bitcoin’in CME (Chicago Mercantile Exchange) üzerindeki vadeli işlem açık faizi de rekor seviyelere çıktı. 218.000 BTC’ye (21.3 […]
2 gün önce Bitcoin
Güney Kore, Upbit Hack’inin Kuzey Kore Tarafından Gerçekleştirildiğini Doğruladı
Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2019’daki 50 milyon dolarlık Upbit hack’inin sorumlusu olduğunu doğruladı. Güney Koreli yetkililer, hack’in Lazarus ve Andariel adlı Kuzey Koreli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 2019’daki saldırıda çalınan 342.000 Ether (ETH), o dönemde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeydi. Ancak Ether’in son dönemdeki değer artışıyla birlikte çalınan miktar şu an 1 milyar doları […]
2 gün önce Blockchain