IFO (Initial Farm Offering) Nedir?
IFO (Initial Farm Offering), DEX (Merkezi Olmayan Borsa) platformları tarafından popüler hale getirilen yeni bir tür token satış arzıdır. PancakeSwap, yaklaşan projeler için bu benzersiz fon toplama yöntemini kullanan, DEX platformları arasında en popüler olanıdır.
IFO’lar, IEO (Initial Exchange Offering – İlk Borsa Arzı) ve ICO (Initial Coin Offering – İlk Coin Arzı) ile hem farklılık hem de benzerlik gösterir. Her üç satış arzı da kripto para birimi projeleri için fon toplamanın bir yolu olarak hizmet eder. Bu arzlar, tipik olarak geleneksel bir borsada gerçekleştirilir, ancak bazen proje web siteleri veya diğer pre-sale (satış öncesi) yöntemler de kullanılır.
12 yıldan uzun bir süredir hayatımızda yer alan kripto para birimlerinin ortaya çıkışından bu yana, örneğin ICO’nun projeleri, yavaş bir süreç olan VC (risk sermayedarı) desteğine dayanmadan önce, kullanılan fon toplama etkinliklerinin türlerini önemli gelişmeler değiştirdi. ICO’nun popüler dönemi, VC desteğini elde etme sürecini kısaltarak, fon yaratma yönteminde devrim yarattı. VC’lerin desteğini almanın, blok zincir tabanlı projeler için uzun bir süreç olduğu kanıtlandı.
Bu uzun bir zaman alan problemi çözmek için borsalar, projelerin güvenli ve şeffaf bir şekilde fon toplamasına yardımcı olmak için IEO ile devreye girdi.
Son zamanlarda, kripto para piyasası DeFi’ye (Merkezi Olmayan Finans) doğru kayma eğilimindedir. Bu sebeple de kullanılan en belirgin dApp’ler (Merkezi Olmayan Uygulamalar), PancakeSwap gibi başka bir yenilikçi satış teklifi olan IFO sunan DEX platformlarıdır.
IFO Nedir?
Adından da anlaşılacağı gibi, Initial Farm Offering, katılan projelere fon oluşturmak için “farming”in işlevselliğini kullanan yepyeni bir fon yaratma yöntemidir.
Kullanıcılar, IFO’ların yardımıyla, ilgili borsalarda listelenmeden önce “token”ları satın almak için DEX’ler aracılığıyla gerçekleştirilen ön satışlara katılabilirler. Genel olarak DEX platformları, resmi IFO’lara ev sahipliği yapmadan önce projeleri kapsamlı bir şekilde inceler. IFO süreci, ev sahipliği yapan DEX platformuna, yeni projelere ve kullanıcılara fayda sağlar. Örneğin PancakeSwap’ta gerçekleştirilecek olan bir IFO, kullanıcıları için farming ödülleri dağıtırken, yeni projelere de PancakeSwap’ta teşvik edilmiş bir likidite havuzu sağlar. Bu sistem, PancakeSwap kullanıcıları için sürdürülebilir kazançların elde edilmesine izin verir ve ilgili token için başlangıç likiditesi yaratır. Bunun üzerine, eğer bir IFO satışı tamamlanırsa da toplanan fonların yarısı CAKE’te yakılır.
IFO’ya Nasıl Katılabilirim?
Kullanıcıların, bir IFO satışına katılmadan önce, IFO’da satışı gerçekleştirilecek olan “token”ı satın almak için kullanılan platformda kullanılan likiditeyi sağlamalıdır. PancakeSwap IFO‘larında, kullanıcılar TrustWallet ya da MetaMask gibi Binance Smart Chain’ destekleyen cüzdan kullanarak PancakeSwap üzerinde Cake-BNB likiditesi sağlamalıdır. Ancak, PancakeSwap’ta IFO’ya katılmak isteyen kullanıcıların öncelikle platform üzerinde profillerini aktifleştirmesi zorunludur.
PancakeSwap’ta IFO için Nasıl Likidite Ekleyebilirim?
Platforma likidite eklemek isteyen kullanıcıların öncelikle cüzdanlarını bağlamaları gerekir. PancakeSwap’ta “Add Liquidity” butonuyla kullanıcıların aynı miktarda CAKE ve BNB eklemesi gerekir. Bu işlemi açılan pencerede cüzdanlarında onaylayan kullanıcılar IFO’ya katılım için gerekli olan CAKE-BNB LP “token”ına sahip olur.
Likidite sağlandığında, IFO’da yer alan token, likidite eklendikten sonra oluşturulan Cake-BNB LP “token”ları kullanılarak satın alınır. PancakeSwap, projeyi toplanan BNB ile ödüllendiren bir sistem kullanır ve PancakeSwap, IFO satışı sonrasında kullanılan CAKE “token”larını yakar. Son olarak, IFO tamamlandıktan sonra kullanıcıların cüzdanlarına “token”lar ve IFO için harcanmayan fonlar gönderilir.
IFO’da Harcanmamış Fonlara Ne Olur?
Harcanmamış fonlar, IFO sonrasında kullanıcıların cüzdanlarına gönderilir. Bir IFO satışında yer alan kullanıcılar, toplanan fonların yüzdesi ve sağladıkları likiditeye dayalı olarak “token”lardaki orantılı miktarı alır. Örneğin, bir IFO’da $1 milyonluk bir fon toplandığını varsayalım. Bu durumda, kullanıcılar IFO satışından sonra toplam değer üzerinden “token”lardaki katkılarının eşdeğer miktarını alır ve harcanmamış fonlar kullanıcıların cüzdanlarına gönderilir.
Hedeflenen fon tutarının toplanamaması durumunda satışlar normal şekilde devam eder ve fonlar değerlendiril. Beklenen toplam fona ulaşılmazsa projenin geliştirmesi durmaz. Ancak, bu sadece daha az “token”ın dağıtıldığı anlamına gelir.
Sizce IFO, diğer satış yöntemlerine (IDO, IEO, ICO gibi) alternatif olabilir mi?
Yield Farming içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.
Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?