İngiliz’lerden Uyarı: NFT’ler Kara Para Aklamada Kullanılabilir!
Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI) olarak bilinen İngiliz Savunma Düşünce Kuruluşu, geçtiğimiz gün bir rapor yayımladı. Raporunda NFT’lerin risklerinden bahseden RUSI, olası kara para aklama senaryolarına dikkat çekti. Peki böyle bir olasılık gerçekten var mı? Kuruluşa ait raporu daha detaylı inceleyelim.
NFT’lerle Kara Para Aklanabilir mi?
2 Aralık 2021 tarihinde kendi web sitelerinden kapsamlı bir rapor yayımlayan İngiliz Savunma Düşünce Kuruluşu, NFT’lerin kara para aklama işlemlerinde kullanılabileceğini dile getirerek bunun önüne geçilebilmesi için “Müşteri İzleme Sistemleri” geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Finansal suçlar ve kara para aklama perspektifinden NFT’lere baktığımızda, önemli bir tehdit ile karşı karşıya olduğumuz çok açık.
Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI), 1831 yılında kurulan dünyanın en eski Savunma Düşünce Kuruluşu olarak biliniyor.
Non-fungible-token (NFT) olarak bilinen varlıklar, blockchain teknolojisinin daha çok insan tarafından anlaşılması ve kullanılması ile epey yaygınlaşmış durumda. Bu yaygınlaşma ile birlikte, şüphesiz ki her yenilikte olduğu gibi NFT’lerde de olumsuz getirilerin yaşanıp yaşanmayacağı tartışma konusu oluyor.
İlginizi çekebilir: NFT Nedir?
RUSI araştırmacıları, yayımladıkları raporda NFT’lerin kara para aklama işlemlerinde kullanılma ihtimalinden ötürü kaygılarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.
Her şeyden önce, NFT’ler kripto paralar kullanılarak tedarik edilmektedir. Kripto paraların izlenebilmesi her ne kadar şeffaflıkla yapılabiliyor olsa da, suç örgütleri kripto paraları bir kalkan olarak kullanmaya çalışıyorlar.
NFT’lerin kara para aklama için yeni bir yöntem olup olmadığını sorgulayan RUSI, olası senaryoya karşı çözüm önerisi olarak “İzlenebilir” bir sistem geliştirilmesi gerektiğine inanıyor.
Geleneksel sanat alanında da kara para aklama işlemlerinin yıllardır yapıldığını ifade eden RUSI, raporunda NFT’ler için başka olası tehditlerden de bahsediyor.
Dijital Sanat Hırsızlığı
Bilgisayar korsanları tarafından kullanıcıların kripto para cüzdanlarının ele geçirilebileceği ve sanat değeri taşıyan NFT’lerin çalınabileceğini vurgulayan raporda, bu hırsızlığın takibinin geleneksel hırsızlıklara oranla daha zor olacağı dile getiriliyor.
Her ne kadar iki faktörlü kimlik doğrulama sistemleri (2FA) uygulansa da, olası saldırılardan korunmak için yeni önlemler alınmalı.
RUSI raporunda; iki faktörlü kimlik doğrulama sistemlerine ek olarak farklı bir çözüm önerisi getirerek, sanat eserlerinin dijital kopyalarının üretilebileceğini söylüyor.
“Sanat değeri taşıyan NFT’lerin çok benzeri olan kopyalarını yapalım. Olası hırsızlık vakalarında, korsanların çaldıkları orjinal NFT’ler değil, onları taklit eden kopyaları olsun.”
RUSI tarafından önerilen bu çözüm önerisi gerçekten çok güzel görünmekle beraber, “Bu mümkün mü?” sorusu akıllara geliyor. Bunun cevabını ise, blockchain ekosisteminde çalışmalarına devam eden yazılımcılar verecek.
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.