Muhabbit

İran, Ev Elektriği İle Kripto Para Madenciliği Yapanlara Para Cezası Kesecek!

Ev elektriği kullanılarak yapılan madenciliğin elektrik kesintilerine neden olduğu belirtiliyor.

İran

İran hükûmeti, ev elektriğini kullanarak madencilik yaptığı ortaya çıkan herkesin ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalacağını açıkladı.

Habere göre, para cezası herhangi bir hane halkı kripto para madencisinin karşılaşacağı tek ceza değil. Ayrıca elektrik şebekesine verilen hasar için tazminat ödemeleri de isteneceği belirtiliyor.

Olayın özünde, yetkisiz kripto para madenciliğinin, yerel elektrik şebekesine ve transformatörlere verdiği zarar ve bu nedenle elektrik kaynağı sorunlarının ortaya çıkması yer alıyor. Çünkü bu alanda yapılan çalışmalardan ortaya çıkan raporlar, madencilik faaliyetlerinin mevcut oranda devam etmesi durumunda, ortaya çıkan hasarın elektrik kesintilerine ve diğer kesintilere yol açabileceğini gösteriyor.

Bilindiği üzere İran hükümeti, kripto para birimi madenciliğini ilk olarak 2019’da endüstriyel bir faaliyet olarak onayladı. Bunu, İran’ın düşük maliyetli elektriğinden yararlanarak ülkedeki kripto para madencilerinin sayısında bir artış izledi. Ayrıca hükümetin kararının ardından, ülkedeki elektrik santralleri gelir artışı için bir fırsat yakaladı. Bununla beraber, elektrik endüstrisinin bu durum karşısında fazla elektrik enerjisini özellikle kripto para madencilerine sunmaya başladı.

Bu duruma da el atan Hükümet, Temmuz 2020’de elektrik santrallerine kendi başlarına kripto para madenciliği yapma iznini de verdi. 

Madencilik İçin Farklı Enerji Kaynakları

Kripto para madenciliği merkezi olan Çin’deki bazı bölgeler gibi hidroelektriğe yönelirken, Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkeler madencilik faaliyetleri için doğal gaz kullanmaya başladı.

Bu kapsamda, EZ Blockchain’in Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzlerce bilgisayarın kripto para madenciliği yaptığı nakliye konteynırlarına sahip olduğu bildiriliyor. Hepsi doğal gazla çalışıyor. Ancak rapor, doğal gaz kullanımının zararlı karbon emisyonlarını tamamen ortadan kaldırmadığını da ortaya koyuyor.

Verilere göre, kripto para madenciliği, yaklaşık 37 milyon ton karbon emisyonu gibi büyük bir yıllık karbon salınımına neden oluyor. Bu nedenle şirketler, madencilik faaliyetlerini çevre dostu tutmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeye çalışıyorlar. Hatta bu alanda en son adım atan iki büyük ortak girişim Argo Blockchain PLC ve DMG Blockchain Solutions arasındaki anlaşma ile ortaya çıktı. Bu şirketler, bunun başarılı olması durumunda temiz enerji ile çalışan ilk Bitcoin (BTC) madencilik havuzu olacağını ilan ettiler.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version