Muhabbit

İsrail Merkez Bankası, Dijital Şekel Projesi İle İlgili Yeni Çalışmasını Açıkladı!

Banka, dijital şekel ile ilgili yeni bir çalışma yapıldığını açıkladı.

israil bitcoin banka

israil bitcoin banka

İsrail Merkez Bankası, kullanıcı gizliliğini ve ödemelerde akıllı sözleşmelerin kullanımını inceleyen bir araştırmanın sonuçlarını yayımladı. Bu araştırma, Merkez Bankasının bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ile yaptığı ilk teknolojik deney olarak tanımlanıyor.

Çalışmanın ilk aşaması, platformun kurulmasını, dijital para biriminin basımı ve bir cüzdandan diğerine aktarılmasını (ödeme) kapsayarak temel eylemleri gerçekleştirme yeteneğinin incelenmesini içeriyor. Bunun yanında, çalışma, ödeme işlemlerine niceliksel kısıtlamalar getirme ve teslimata karşı ödeme işlemleri için “akıllı sözleşmeler” kullanma becerisini de inceledi. 

İlginizi çekebilir: CBDC: Merkez Bankası Dijital Para Birimleri Nedir?

Yapılan açıklamada çalışmanın önemli bir politika sorusunun altını çizdiği vurgulanıyor, o da akıllı sözleşmeyi hangi tarafın yapacağı. Aslında İsrail Merkez Bankasının belirli ödeme işlemleri için sözleşme yazması pek olası olmasa da, blok zincirinin kendisinde herhangi birinin akıllı bir sözleşme yazmasına izin verileceğini varsaymanın zor olduğu belirtiliyor. Çünkü bu durumun, banka için önemli bir risk oluşturabileceği belirtiliyor.

Çalışmanın ikinci aşamasının, dijital ödeme işlemlerinde gizlilik konusunu ele aldığı belirtiliyor. Bilindiği üzere mevcut ödeme sisteminde iki zıt durum söz konusudur. Nakit tamamen isimsizdir, herhangi bir dijital ödeme aracı (ödeme kartı, banka havalesi, ödeme uygulaması vb.) kullanılarak yapılan bir ödeme, ödeme aracını işleten finansal kuruluşlara işlemin tüm ayrıntılarıyla ilgili tam bilgi verir. 

Yeni teknolojiler, politika yapıcılara bu iki seçenek arasında çok çeşitli olanaklar sunmaktadır. Örneğin, çalışma, politika yapıcıların anonim olarak yapılabilecek dijital ödemeler için periyodik bir eşik belirlemesine olanak tanıyan ve bunun ötesinde ödemelerin sistemde belgelendiği, yakın zamanda piyasaya sürülen yenilikçi bir teknolojiyi inceledi.

Önemli Noktalara Değinildi

Sonuç olarak çalışmanın iki konuya dikkat çektiği belirtiliyor. Birincisi, dijital biçimde tutulan para miktarı. Banka aracılığının ortadan kaldırılmasını önlemek için geleneksel para biriminin büyük ölçüde geri çekilmesi ve bunların dijital forma dönüştürülmesi, akıllı sözleşmeye yazılabilecek günlük bir limit önerildi. 

İkinci olarak, akıllı sözleşmenin kendisiyle ilgiliydi. Akıllı sözleşmelerin kasıtlı veya kasıtsız olarak kötüye kullanılma olasılığını azaltmak için, blok zincirinde akıllı sözleşmeler yazma yeteneğinin ödeme hizmeti sağlayıcısıyla sınırlı olması önerildi, ancak bu durumda gereken denetimin kapsamı kararsız kaldı.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version