Muhabbit

Kanada’da Kripto Para Yatırımlarına Engel Geliyor!

Tüketicilerin korunması adı altında Kanada’nın Ontario eyaletinde yatırımcılara satın alma limitleri getirildi.

Kanada merkezli kripto para borsaları Bitbuy ve Newton; Ontario’da ikamet eden kullanıcılarına regülasyonlar kapsamında satın alma limiti getirdi. Bundan böyle kullanıcılar, “kısıtlanmış kripto paralara” yıllık 30 bin Kanada dolarından fazla yatırım yapamayacak. Bu uygulamanın amacı, tüketicileri korumak.

İlginizi çekebilir: Kanadalı Düzenleyici Kurum, Dev Borsalara Ceza Yağdırdı!

Newton, Ontario’nun Kurallarına Uyacak

Toronto merkezli kripto para borsası Newton, Ontario Menkul Kıymetler Komisyonu’na ve Kanada’nın diğer müdürlüklerine kayıt başvurusunda bulunduktan sonra çeşitli yaptırımlara maruz kaldı. Bu süreç sonrası salı günü (16.08.2022), kripto para borsasından açıklama geldi:

Bu değişiklikler, kripto para yatırımcılarını korumak için yapılmaktadır. Yaptırımların hedefi, her yatırımcının yatırım yapmadan önce kripto paraların olası risklerini bilmesini sağlamaktır.

Yeni değişiklikler ile birlikte, Ontario’da ikamet eden kripto para trader’ları, Newton ve diğer Kanada merkezli kripto para platformlarında yıllık 30 bin Kanada dolarını geçecek şekilde işlem yapamayacaklar. Bu limit, bazı kripto paralar için ise geçerli değil. Bunlar sırasıyla Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum (ETH) ve Litecoin (LTC).

Newton, uygulamanın detaylarından da bahsetti. Eğer bir yatırımcı, bir kripto parayı satın alır ve 1 yıl içerisinde bir kısmını satarsa, satış tutarı satın alım tutarından düşülecek. Her 12 ayın sonunda, yatırımcıya ait satın alım tutarları sıfırlanacak.

Bu uygulamanın başlaması, Newton’ın Ontario Menkul Kıymetler Komisyonu’na kayıt olmasından sonra gerçekleşti. Kayıt itibarıyla Newton, Ontario’da “kayıtlı satıcı” ünvanını aldı ve bu sebeple o bölgenin kurallarına uymak durumunda.

Tüketicilerin de Yapması Gerekenler Var

Uygulamada tüketiciler için başka zorunluluklar da bulunuyor. Bunlardan biri de “trading questionnaire”. Kripto para borsaları; kullanıcıların kripto para yatırımı konusunda geçmiş bilgi ve deneyimlerini, finansal durumlarını ve risk toleranslarını bir anket yaparak edecek. Bu anketi cevaplamayan kullanıcılar hesaplarına erişemeyecek ve platform üzerinde işlem yapamayacaklar.

Bunlara ek olarak kullanıcılar, ankette cevapladıkları “huzursuz olacakları rakam” kadar kayıp yaşadıklarında kripto para borsası tarafından uyarı mesajı alacaklar.

Bir diğer Kanada merkezli borsa Bitbuy, benzer satın alma limitleri uygulayacağını bu yılın (2022) başlarında açıklamıştı. Kanada’nın Manitoba, New Brunswick, Newfoundland, Labrador, Nova Scotia, Prince Edward Island, Northwest Territories, Nunavut ve Yukon yerleşkelerinde de yatırımcılar için benzer yaptırımlar geliyor.

Bitbuy da Newton benzeri bir anketi; kullanıcıların yatırımcılıklarını ölçmekte kullanacak. Kullanıcının yatırımcı tipi belirlendikten sonra kullanıcılara 30 bin veya 50 bin dolarlık limitler konulacak. Anket sonuçlarına göre profesyonel yatırımcı olduğu tespit edilenlere ise bir limit belirlenmeyecek.

Newton borsası, kullanıcılar için bir takip ekranı da üretti. Kullanıcılar, limitlerinin ne kadarını doldurduklarını uyarı ekranları üzerinden takip edebilecekler.

Kanada için Ontario’nun Önemi

Ontario, Kanada nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ına sahip ve Toronto ile birlikte ülkenin en büyük iki şehrinden biri.

Kanada’nın her bölgesi ve yerleşkesinde, o bölgeye özel güvenlik önlemleri ve yaptırımlar uygulanıyor. Tüm bunların birliği ise Canadian Securities Administrators (Kanada Menkul Kıymetler Yöneticileri) kurumunu oluşturuyor.

Tüketicilerin korunması, yalnız Kanada düzenleyicilerine özel bir uygulama da değil. Nisan 2021’de Kanada Federal Hükümeti, merkez bankasına ait bir dijital para biriminin (CBDC) üretilmesinin ve kripto para sektörünün incelemelere tabi tutulmasının planlandığını açıklamıştı.

İlginizi çekebilir: Kanadalı Başbakan Adayı Bitcoin’in Para Birimi Olarak Kullanılmasını Destekliyor

2018 yılında kurulan Newton kripto para borsasına baktığımızda, kendisini “Kanada’nın güvenli ve düşük maliyetli ticaret platformu” olarak tanımladığını görüyoruz. Borsa şu an Kanada’nın en popüler platformlarından biri ve 2021 yılının şubat ayında 100 bin kullanıcıyı aştı.

Daha fazla Kanada haberi için buraya bakabilirsiniz.

Daha fazla Borsa haberi için: Borsa Haberleri

Daha fazla Kripto Para haberi için: Kripto Para Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version