Kırgızistan, Kripto Paralar İle İlgili Yasa Taslağını Tamamladı!
Kırgızistan Merkez Bankası, ülkenin yükselen kripto para sektörünü düzenlemek için hazırladığı iki yasa taslağının tamamlandığını duyurdu.
Yayımlanan resmi bir duyuruya göre, Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bankası, “Kripto Para Birimlerinin İşlenmesi Üzerine ” ve “Sanal Varlıklar Alanındaki Yasama Kanunlarında Yapılan Değişiklikler Üzerine” başlıklı olmak üzere iki yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına açtı. Yapılan açıklamada banka, ilgili tarafların yasayla ilgili geri bildirimlerini 21 Şubat 2021 tarihine kadar iletmelerini istiyor.
Önerilen mevzuat, kripto para borsalarını tanımayı amaçlayarak, borsaların ülkenin merkez bankasında lisanslı tüzel kişiler tarafından işletilmesi gerektiğini vurguluyor. Tasarı ayrıca, kara para aklama ve terör finansmanı risklerini azaltmayı amaçlayan raporlama gerekliliklerini de içeriyor. Bunun yanında tasarıda tüketici hakları için korumalar ve sanal para birimleriyle çalışan dolandırıcılara karşı yaptırım hükümleri de yer alıyor.
Ayrı bir yasa tasarısında ise, “sanal varlıklar” kavramını Kırgız Cumhuriyeti’nin medeni kanununa dahil ederek kripto para varlıklarını bir medeni haklar nesnesi olarak tanımladığı görülüyor. Tasarı ayrıca kripto para borsaları tarafından sağlanan hizmetlerin vergilendirilmesini de zorunlu kılıyor.
Hatırlanacağı üzere 13 Kasım tarihinde yapılan bir duyuruya göre, Kırgız Cumhuriyeti Merkez Bankası, endüstri paydaşlarına danışarak kripto para birimi değişimlerini düzenleyecek bir yasa tasarısı geliştirdiğini açıklamıştı. Açıklamada banka, yasa tasarısının kripto para birimi dolandırıcılığı düzenlemeleri, mali suçlarla mücadele etmek, tüketici ve yatırımcı haklarını korumak amacıyla kripto para birimlerinin alım ve satımını düzenleyeceğini belirtmişti.
Kırgız Cumhuriyeti, daha önce de madenciler için bir vergi rejimi getirerek kripto para düzenlemesi getirmeye çalışmıştı. Ancak çalışmalar yeterli düzeyde faaliyete geçememişti. Daha sonra Kırgızistan parlamentosu, hükümetin koronavirüs salgınının ekonomik etkisini dengelemek için yeni gelir akışları arayışıyla Haziran 2020’de madencilik için yeni bir vergi rejimi tekrardan gündemine aldı. Fakat bu girişim de, yasa koyucuların, endüstriyel madencilik faaliyetlerinin ülkenin enerji arzı üzerindeki etkisine ve baskılara rağmen yasadışı madencilik faaliyetlerinin devamına ilişkin endişelerini dile getirmesi nedeniyle kabul edilmemişti.
Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri
Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.