Kripto Para Ekosisteminin Gelişimi İçin MENA Bölgesinde, Yeni Bir Birlik Oluşturuldu!
Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya bölgelerinde kripto para ekosisteminin gelişimini ilerletmek üzere, Abu Dabi’nin serbest ekonomik bölgesinde yeni bir birlik başlatıldı.
Kısa adı “MEAACBA” olan birlik kısa süre önce yayımladığı bir açıklamada, kendi sivil ve ticari kurallarını oluşturduğunu ve buna göre hareket edeceğini belirtiyor. Açıklamada ayrıca, yeni oluşturulan birliğin, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) fintech şirketlerinin büyümesini ilerletmek için tasarlandığı belirtiliyor.
Birlik, kripto para alanında düzenleyici çözümler üretmeyi ve endüstrinin büyümesini desteklemek için eğitime yatırım yapmayı hedefleyeceğini belirtiyor. Yeni kurulun başkanlığını ise merkezi Dubai’de bulunan uluslararası bir danışmanlık firmasının kurucusu olan Jehanzeb Awan’ın yürüteceği belirtildi.
Yeni oluşturulan birlik içerisinde, ekosistemin önde gelen şirketlerin yöneticilerinin de yer alacağı belirtildi. Bu yöneticiler arasında, Binance’in Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölge başkanı Richard Teng, Crypto.com’un Orta Doğu ve Afrika genel müdürü Stuart Isted ve BitOasis’in CEO’su Ola Doudin yer alıyor.
Birliğin başkanı Awan, yeni organizasyonun MENA bölgesinde yapacağı faaliyetler ile endüstrinin büyümesine katkı sağlayacağını belirterek şu açıklamayı yaptı:
“Birlik, kripto para ekosisteminin büyümesi için topluluk temelli bir yaklaşım getirecek. Bu yaklaşımın son derece dinamik ve heyecan verici alan için geniş kapsamlı faydalar yaratmasını umuyorum.”
Oluşturulan bu yeni birliğin ayrıca, bir köprü görevi göreceği belirtiliyor. Çünkü, birliğin, düzenleyiciler, devlet kurumları, bankalar, hukuk, vergi ve danışmanlık firmaları arasında bir koordinasyon mekanizması görevini üstleneceği belirtiliyor. Böylece de sektörün, “MEAACBA” dan yararlanabileceği dile getiriliyor.
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan ADGM başkanı Ahmed Jasim Al Zaabi, MEAACBA’nın bölgede “ilerici bir finans sektörüne” katkıda bulunacağını belirtti.
MEAACBA’nın ortaya çıkması ADGM’nin mali düzenleyicisi olan Finansal Hizmetler Düzenleme Kurumu’nun (FSRA) kısa süre önce kripto paralar ile ilgili yayımladığı “Yol Gösterici İlke” başlıklı raporundan sonra gelmiş oldu. FSRA tarafından yayımlanan bu ilkelerin, Birleşmiş Milletler tarafından Kara Para Aklamayla Mücadele (AML) ve Terörle Mücadele Finansmanı (CFT) ile ilgili standartlarla uyumlu olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda da kripto para dostu bir yaklaşım benimsendiği de belirtiliyor.
MENA Bölgesi Kripto Para Alanında Büyüyor
MENA bölgesini baz alarak yapılan bir araştırmaya göre, bölgenin dünyanın en hızlı büyüyen kripto para piyasasına sahip olduğu belirtildi. Konu hakkında hazırlanan raporda Temmuz 2021 ve Haziran 2022 arasındaki süreçte, MENA’daki işlem hacminin, bir önceki döneme göre %48 artışla 566 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.
Bu bölgede gerçekleşen devasa işlem hacminin aslında istikrarsız ekonomilerde, enflasyonun etkilerine karşı koymak için havale ödemeleri şeklinde olduğu belirtiliyor. Bilindiği üzere özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşanan ve enflasyondan kaçmak isteyen kişiler, genellikle kripto paralara yönelmeye başladı. Böylece de kripto paralar vergi yükünden ve yaptırımlardan kaçınmanın bir yolu olarak aktif bir şekilde kullanılmaya başlamış oldu.
Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom
Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.