Muhabbit

BLOCKCHAIN

Kripto Para Sektörü ve Korona Virüs Etkisi

Clock
Paylaş
Kripto Para Sektörü ve Korona Virüs Etkisi

Kripto para ve korona virüs etkisi. Bu makale dünyanın gündemini meşgul eden korona virüs ve blockchain & kripto para sektörüne yansıyan etkilerini konu alır.

Dünyanın gündemine oturan korona virüs neredeyse bütün sektörleri etkiledi. Virüsün duyulmasının ve etkisinin artmasının hemen ardından ulus üstü Apple, Amazon ve Microsoft gibi şirketler evden çalışma sistemine geçtiler. Sadece teknoloji şirketleri değil neredeyse evden çalışma için uygun olan bütün iş kolları artık evden çalışma sistemine dahil oldular ve altyapılarını buna göre tekrar oluşturdular.

Blockchain ’de bu sektörlerden birisi. Sanırım evden çalışma sistemine en uygun olan sektörde bu sayılabilir. Daha önce yapılan salon toplantıları, ulusal konferanslar, dünyanın her yerinden gelen konuşmacılar bir bilgisayar penceresine kısılıp kaldı.

Artık toplantılar, organizasyonlar Zoom, Skype benzeri uygulamalar üzerinden gerçekleşiyor. Korona virüs süreci içinde en çok zarar gören şirketler blockchain sektörü için toplantılar ve organizasyonlar düzenleyen şirketler olabilir. Organizasyonların büyük çoğunluğunu üstlenen bu firmaların yerini artık Zoom uygulaması aldı. Blockchain ekipleri, toplulukları bu uygulama üzerinden sohbet odaları kurarak istedikleri etkileşimleri sağlıyor.

Daha önce bin bir zahmet ile hazırlanan organizasyonlar artık bir tık kadar uzağımızda sayılır. Bir e-posta daveti ile istediğimiz toplantıya katılıyor ve iş planları yapabiliyoruz. Bu katılımcılar açısından harika bir şey gibi görünüyor. Bir gün içinde sadece bir organizasyona katılabiliyorken Webinarların artması sayesinde bir gün içerisinde birçok organizasyonda bulunabiliyoruz.

Neredeyse tüm kripto para şirketleri bu webinar toplantılarına alışmış durumda. Her gün yeni bir davetiye alıyoruz. Hangisine katılacağımız seçmekte zorlanıyoruz.

Webinarlar Ne Kadar Fayda Sağlıyor

Webinarlar sanal toplantıları her ne kadar kolaylık sağlıyor gibi görünse de kaliteyi biraz düşürmüş gibi görünüyor. Düşünsenize 2 aylık bir organizasyonu 3-4 gün içerisinde organize ediyorsunuz, bu şekilde hızlı hazırlanan toplantılarında doğal olarak kalitesi düşüyor. Özetle gerçek bir insan teması olmadığı için tam olarak verim alınamıyor.

Bundan Sonrası

Katılımcılar ve kripto para şirketleri bu sisteme alışmış görünüyor. Peki bundan sonrada yani virüs bittikten yada aşısı bulunduktan sonrada bu webinarlara devam edecek miyiz? Bunun çok olası olacağını düşünmüyorum. Belki senede birkaç webinar düzenlenebilir ama bunun büyük çoğunluğu salon toplantıları olarak devam edecektir. Bunun sebebi gerçek insan etkileşiminin büyük rol oynaması. Nasıl ki sanal flörtler gerçek ve yüz yüze flörtlerin yerini tutmuyorsa bu durum içinde aynı şey geçerli. Yüz yüze yapılan toplantılar daha etkili ve etkileşim oranı daha yüksek. Özetle gelecek aylarda ve senelerde düzenlenecek organizasyonların büyük bölümü salon toplantıları olacaktır.

Hazır blockchain sistemi ve kripto paraların virüs ile olan ilişkisinden bahsederken bir konuya daha değinmek istiyorum. Kripto para piyasası için korona virüs bir can suyu vermiş olabilir. Bunun birinci sebebi korona virüs sebebiyle genel kabul gören borsaların hızla düşüş yaşaması. New York borsası 33 yılın en kötü zamanlarını yaşadı ve toplanması da uzun sürecek gibi görünüyor.

İkinci sebebi ise Bitcoin Halving fırtınası sayılabilir. Neredeyse Bitcoin ve diğer altcoinlerden bir haber olan yatırımcılar bile Halving gündeminden nasibini aldı ve medya baskısına dayanamayarak portföylerin bir kısmına kripto paraları etkiledi. Korona virüs her ne kadar diğer borsaları ve iş alanlarını kötü yönde etkilemiş gibi görünse de kripto paralar bu krizi fırsata çevirmiş durumda. Ama bunu tam olarak analiz etmek için birkaç sene sonraya bakmamız gerekecek. Bakalım tarihte korona virüsün teğet geçtiği sektörler hangisi olacak. Bunu zamanla göreceğiz.

Daha önce Corona Virüs’ün Etkilemediği BTC başlıklı bir analiz paylaşmıştık. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş

İlgili Başlıklar

Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar