Ünlü Kriptopara Hukukçusu Dr. Raşit Tavus’tan Kullanıcılara Tavsiyeler

Blockchain 16/01/2025 18:31 Betül Özde.Balcı Betül Özde.Balcı  Twitter
Ünlü Kriptopara Hukukçusu Dr. Raşit Tavus’tan Kullanıcılara Tavsiyeler

Raşit bey Muhabbit’e hoşgeldiniz, söyleşiye başlamadan önce sizi bir tanıyalım mı?

Merhabalar, yaklaşık 10 yıldır kripto piyasalarında alt sat yapıyorum. Doktora tezimi “Blokzincir Sistemlerinde Mağdurun Tespiti” konusuyla bu alanda yazdım, tezimi yazarken Kriptopara hukuku ve Blokzincir hukukuna Amerikan yaklaşımını daha yakından gözlemleyebilmek için ABD’de de araştırmalar yaptım. Halen blokzincirde hukuki sorunlara dair hizmet ve danışmanlık sağlayan bir şirketim bulunmaktadır.

Türk kullanıcılar açısından en önemli gördüğünüz hukuki riskler nelerdir?

Türk kullanıcılar özelinde bence en ciddi hukuki sorumluluk, kriptopara alım satımlarını sadece lisanslı kriptopara borsalarından yapmaları zorunluluğundadır. OTC veya merdiven altı yerlerden veya bireysel olarak bir başkasından kriptopara alımı yapmak, kara paranın aklanmasıyla mücadele kapsamında çok ciddi bir cezai sorumluluğa yol açabilir.

Peki bu konuya ilişkin başka ne tavsiyeniz var?

Kullanıcı işlemlerinin arşivlenmesi önemli, kriptopara alım satımına dair işlem detaylarının 8 yıl boyunca saklanması bir yasal zorunluluk. Bu sebeple lisanslı borsalardan alım satım yapmak hukuki olarak en mantıklı ve sorunsuz olanı.

Global açıdan en önemli gördüğünüz riskler neler?

Son dönemde blokzincir ve kriptoparalara yönelik siber saldırıların kurumsal organizasyonlardan ziyade bireysel kullanıcılara yöneldiğini gözlemlemekteyiz. Bu sebeple kullanıcıların soğuk cüzdanların özel anahtarlarını muhafaza ederken çok dikkatli olması gerekmektedir.

Donanım odaklı soğuk cüzdan mı tavsiye edersiniz?

Türkiye özelinde ben donanım odaklı soğuk cüzdana çok sıcak bakmıyorum. Çünkü deprem ülkesiyiz, dijital varlıkların fiziki muhafazası bizim ülkemizin karşı karşıya olduğu doğal afetler gözetildiğinde mantıklı gelmiyor bana.

Çok ilginç, ilk defa böyle bir yorumla karşılaşıyoruz, pekiyi o zaman sizin tavsiyeniz neler?

Siber saldırılara dirençli, Apple gibi firmaların kapalı devre olarak kendi geliştirdikleri işletim sistemlerini kullanan cihazların kullanılması daha mantıklı. Mesela bir iphone’u satın alıp fabrika çıkışında sadece cüzdan uygulaması indirerek telefonu mobil cüzdan olarak kullanmak, kullanıcıların siber saldırıya maruz kalma riski %99 oranında azaltacaktır. Bu oranı daha da yukarıya çıkartmak mümkün.

Türkiye özelinde bir tavsiyeniz var mı oranı yükseltmekte?

Bizim ülkemizdeki ciddi güvenlik açıklarından biri internet hızından verimlilik alabilmek için sabit IP kullanmaktır, diğeri ise internet servis sağlayıcının verdiği modemi kullanmaktır. Sabit IP adresleri IP adresleri üzerinden gerçekleştirilmesi muhtemel saldırılar için çok ciddi güvenlik zafiyet oluşturmaktadır. Dolayısıyla kullanıcının soğuk cüzdana her bağlanmadan önce modemi yeniden başlatarak yeni bir dinamik IP almasında fayda vardır.

Modemin servis sağlayıcı tarafından verilmesinde ise soğuk cüzdanın özel anahtarının şifrelenmeden servis sağlayıcıya paket olarak gönderilme riski mevcuttur. Bu ise hem servis sağlayıcı üzerinden gerçekleştirilecek bir siber saldırı hem de servis sağlayıcının kötü niyetli bir çalışanının özel anahtarı ele geçirme ihtimalini mümkün kılar. Kişinin kendi modemini kendi alıp kullanması şiddetle tavsiye olunur.

Konuyu biraz da Türkiye’den çıkacak yeni girişimlere çevirelim, bu konuda da ciddi tecrübeniz olduğunu biliyoruz, ne tavsiye edersiniz?

Türkiye’de blokzincir veya kriptopara ile alakalı bir girişim geliştirmek belli kurallara bağlı, en büyük sorun kriptoparaların ödemelerde kullanma yasağı. Halbuki bir blokzincir şirketi özellikle globalde iş yapmak veya hizmet sunmak istiyorsa, kriptopara ile ödeme alabilmeli ve bunu fatura ve defterlerine işleyebilmelidir. Ne yazık ki mevcutta bu durum mümkün değil.

Ben blokzincir ve kriptoparaın kullanıcı tarafında çok başarılı olsak da proje geliştirme konusunda emsal ülkelere göre (Örneğin Fransa) sınıfta kaldığımızı düşünüyorum. Allah’tan Avalanche var, nispeten Türk kripto girişimlerini lokomotif olarak taşıyor, o da olmasa durumumuz çok vahimdi.

Raşit bey, çok teşekkür ederim. Çok ilginç ve güzel bilgiler paylaştınız. Umarım ki kullanıcılarımıza da fayda sağlayacaktır.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Nasdaq, Litecoin ETF Onayı İçin İlk Adımı Attı!
Nasdaq, Canary Capital adına ‘Canary Litecoin ETF’ için 19b-4 formunu ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sundu. Bu başvuru spot Litecoin ETF’sinin onaylanması için gereken önemli aşamalardan biri olarak değerlendiriliyor. Daha önce Canary Capital, S-1 formunu güncelleyerek SEC’ye iletmişti. Başvuruya göre, ETF’nin nakit varlıklarının saklanmasından U.S. Bank N.A. sorumlu olacak. Litecoin varlıkları ise Coinbase […]
1 saat önce Altcoin
Ünlü Kriptopara Hukukçusu Dr. Raşit Tavus’tan Kullanıcılara Tavsiyeler
Raşit bey Muhabbit’e hoşgeldiniz, söyleşiye başlamadan önce sizi bir tanıyalım mı? Merhabalar, yaklaşık 10 yıldır kripto piyasalarında alt sat yapıyorum. Doktora tezimi “Blokzincir Sistemlerinde Mağdurun Tespiti” konusuyla bu alanda yazdım, tezimi yazarken Kriptopara hukuku ve Blokzincir hukukuna Amerikan yaklaşımını daha yakından gözlemleyebilmek için ABD’de de araştırmalar yaptım. Halen blokzincirde hukuki sorunlara dair hizmet ve danışmanlık […]
4 saat önce Blockchain
XRP fiyatı 3 dolar seviyesini aştı!
XRP, 2018’den bu yana ilk kez 3 dolar seviyesini aştı. Yatırımcıların ilgisi artarken, fiyatın bu yükselişini sürdürüp sürdüremeyeceği merak ediliyor. XRP’deki bu yükseliş, topluluktaki olumlu hava ve güçlü teknik verilerle destekleniyor. Ünlü analistlerden gelen iyimser yorumlar ve sosyal medyada artan pozitif paylaşımlar, XRP’nin yukarı yönlü ivmesini güçlendirdi. Bu durum piyasada daha fazla yatırımcının dikkatini çekerek […]
1 gün önce Blockchain
XLM’de yüzde 30 yükseliş ihtimali: Fırsatlar ve Riskler
XLM, son günlerde yaşadığı hızlı yükselişle yatırımcıların dikkatini çekiyor. Eğer $0.45 seviyesinin üzerinde kalmayı başarırsa analistlere göre %30’luk bir artışla $0.65 seviyesine ulaşabilir. Yükselişi Tetikleyen Gelişmeler Son 24 saatte XLM fiyatında %16 oranında artış oldu. Bu yükselişin temel nedenlerinden biri, piyasadaki genel boğa havası. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve XRP gibi büyük kripto varlıkların değer […]
1 gün önce Altcoin
ABD Hükümeti, 2016 Bitfinex Saldırısında Çalınan Bitcoin’lerin Bitfinex’e İade Edilmesini İstiyor
ABD hükümeti, 2016 yılında Bitfinex’ten çalınan Bitcoin’lerin kripto borsasına aynı şekilde iade edilmesi gerektiğini belirtti. Bu talep, Washington D.C. mahkemesine sunulan bir belge ile resmileşti. Mahkeme Dosyası Detayları Son mahkeme dosyası, Ekim ayında yapılan bir başka dosyalama ile uyumlu olarak, Ilya Lichtenstein ve Heather Morgan’ın yanı sıra Bitfinex’in ana şirketi iFinex’in de kripto borsasının bu […]
1 gün önce Bitcoin
Trump’ın Yemin Töreni Öncesi Bitcoin Türev Piyasasında Volatilite Beklentisi Artıyor
Bitcoin türev piyasasında, Başkan Donald Trump’ın ikinci yemin töreni öncesinde volatilite beklentisi arttı. Put opsiyonlarındaki belirgin artış dikkat çekerken, Ethereum piyasalarında da daha yüksek volatilite beklentisi hakim. Bitcoin Türev Piyasasında Volatilite Sinyalleri Trump’ın 20 Ocak’ta yapılacak ikinci yemin törenine hazırlanılırken, Bitcoin türev piyasasında volatilite beklentileri arttı. Trump, ABD tarihinde ardışık olmayan iki dönemde başkanlık yapan […]
1 gün önce Blockchain