Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $70628.12
2.07%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $3546.67
0.96%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $54.22
-0.15%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $580.5
1.19%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

NEDİR

KYC Nedir? Neden Önemlidir?

Güçlü AML programları, kullanıcıları tanımlamak ve doğrulamak için kusursuz KYC süreçleri içerir.

Clock
Paylaş
KYC Nedir? Neden Önemlidir?

Kara para aklama, dünya çapında yıllardır çözülmesi için çaba ve zaman harcanan büyük bir sorundur.

Kripto para birimleri daha ucuz ve daha hızlı uluslararası işlemleri kolaylaştırsa da, kripto para sektörüne kara para aklama ve terör finansmanı gibi suç faaliyetleri için de zaman zaman uygun zemin oluşturabilmektedir.

728×90 muhabbit - KYC Nedir? Neden Önemlidir?300x250 muhabbit - KYC Nedir? Neden Önemlidir?

Bu suç faaliyetlerinin engellenmesi, kripto para borsaları için KYC’nin önemli bir konu haline gelmesine neden olmuştur.

Bu suç faaliyetlerinin önüne geçmek için düzenleyici kurumlar, kara para aklamayı önleme (AML) yasalarını sağlamlaştırmak için bir takım çalışmalara sahip. Bu AML yasaları, kripto para borsaları aracılığıyla kara para aklamayı önlemeye yardımcı olur.

Güçlü AML programları, kullanıcıları tanımlamak ve doğrulamak için kusursuz KYC süreçleri içerir. Bununla yetkililer, kripto para sektöründeki suç faaliyetlerini ortadan kaldırmayı amaçlar.

AML Nedir? (Kara Para Aklamayı Önleme)

‘Kara Para Aklamayı Önleme’ veya AML terimi, yasa dışı faaliyetlerden elde edilen kârı belirlemek ve önlemek için yürürlükte olan bir dizi prosedürü ve yasal düzenlemeleri ifade eder.

Bu yasal düzenlemeler, yasa dışı mal ticareti yapmak, vergi kaçırmak, piyasaları manipüle etmek ve haksız yere elde edilmiş fonları aklamak gibi bir takım suç faaliyetlerini kapsar.

Bu yasa dışı faaliyetlerin küresel çapta yayılmasını önlemek için düzenleyici kurumlar, finansal kurumları kullanıcıları üzerinde durum tespiti yapmaya ve şüpheli kullanıcıları ve işlemleri bildirmeye zorlar.

0947E5FF0C76D00A958590A2B9CEFEE987E27A2DDA3C42D6F3D8390BA99660DB 2 - KYC Nedir? Neden Önemlidir?

Kripto para sektörü geliştikçe, kripto para birimlerinin, suçluların para aklamak ve izlerini sanal olarak gizlemek için teknolojiyi kullandığı yeni bir mali suç yöntemine yol açtığı genellikle çoğunluk tarafından belirtilir ve kabul edilir.

Günümüz kripto para dünyasında neredeyse her yıl kripto para cüzdanlarından ve borsalarından yüz milyonlarca dolar çalınıyor.

Bu da büyüyen kripto para sektöründe mali suçları önlemek için daha güçlü önleyici yöntemler için bir gereklilik sağlıyor. Kara para aklama karşıtı kripto para düzenlemeleri de bunun ilk adımı olarak kripto para sektöründe yer alıyor.

KYC Nedir? (Müşterini Tanı) Nedir?

KYC, “Müşterini Tanı” anlamına gelir ve AML süreçlerinde müşterinin ilk durum tespitidir. Bir müşteri yeni bir finans kurumuna ya da kripto para borsasına katıldığında, müşterinin söylediği kişi olduğunu belirlemek ve doğrulamak için KYC prosedürleri uygulanır.

Bu, finansal kurumların ya da kripto para borsalarının, bu müşteriye finansal suç eğilimlerine göre bir risk değeri belirlemesini sağlar.

KYC süreci, bir müşterinin kişisel tanımlanabilir bilgilerinin toplanmasını içerir. Bu bilgiler, müşterinin tam adı, doğum tarihi ve yerini içerir. Bu bilgiler de, kimlik, pasaport veya ehliyet belgesi gibi devlet tarafından resmi olarak verilen belgelere göre doğrulanır.

Kripto Para Borsalarında KYC Süreci Nasıl Gerçekleşir?

Güçlü bir AML politikasının en önemli temellerinden biri KYC’dir. KYC, yalnızca kripto para borsalarının tümü için zorunlu olmasa da, kara para aklama ve suç faaliyetlerinin riskini yönetmek ve önlemek uygulanır. Günümüzde çoğu popüler kripto para borsası KYC prosedürlerini uygular.

Fiat-Kripto Para Borsaları

Hem ABD’de hem de Avrupa Birliği ülkelerinde fiat para birimiyle kripto para ticareti sunmak isteyen borsaların güçlü bir AML programı gerçekleştirmesi gerekiyor. Günümüzde çoğu üst düzey kripto para borsası AML süreçlerini uygulamaya koymaya ve sorunsuz tamamlamaya çalışıyor.

Örneğin, popüler kripto para borsalarından Gemini ve Coinbase, tamamen düzenlenmiş kripto para borsalarından biri olarak öne çıkıyor.

Kullanıcı sözleşmelerinde, borsalarının bütün düzenlemelere uygun olduğunu belirterek ve herhangi bir fonu çekmek için eksiksiz tamamlanan KYC’yi zorunlu tutuyor.

Bir kullanıcı ilk kaydolduğunda, eksiksiz tamamlanan KYC gerekli değildir, ancak kullanıcı tam adını, doğum tarihini, adresini, telefon numarasını, sosyal güvenlik numarasını ve e-posta adresini vermelidir.

Kullanıcı, para çekmek istediğinde, kimliğini doğrulamak için pasaport veya ehliyet gibi resmi devlet belgelerini sunmak zorundadır.

Kripto-Kripto Para Borsaları

C2C (kripto-kripto) borsaları ABD’deki borsalara göre daha farklı bir KYC prosedürü sunuyor. Bu nedenle, kripto para borsalarının çoğunluğu ABD vatandaşlarının hizmetlerine erişmesini engeller. Bu erişim engeli de bu borsaların KYC’yi uygulamak zorunda kalacağı anlamına gelir.

kripto paralar muhabbit 937x600 - KYC Nedir? Neden Önemlidir?

Örnek olarak OKEx, Huobi’yi ele alalım. Bu popüler kripto para borsaları, kullanıcıların herhangi bir kimlik doğrulama işlemine başvurmasını gerektirmez.

Kullanıcılar, herhangi bir KYC işlemi yapmak zorunda kalmadan kripto para yatırabilir ve ticaret gerçekleştirebilir. Ancak, daha yüksek miktarlarda kripto para çekmek ve borsaların gerçekleştirdiği çeşitli etkinliklerde yer almak için kullanıcıların kimliklerini doğrulamaları gerekir.

Kullanıcıların KYC’yi Tamamlaması için Gerekenler

Kullanıcıların, kripto para borsalarında KYC doğrulamalarını tamamlamaları için tam adlarını, kimlik numaralarını, doğum tarihlerini, adreslerini, bir telefon numaralarını ve e-posta adreslerini içeren bilgilerini göndermeleri gerekir.

Kullanıcılar, ayrıca devlet tarafından verilen resmi destekleyici belgeler sunmalıdır. Sunulan belgeler, kripto para borsaları arasında genellikle benzerlik gösterir. Genel olarak, temel bilgilerin yer aldığı kanıtların yanı sıra kimlik, pasaport, ve ehliyet belgesi devlet tarafından verilmiş fotoğraflı bir kimlik gereklidir.

Bazı borsalarda, kullanıcıların kendisiyle kimlik belgelerinin eşleştirilmesi için, kullanıcılardan biyometrik yüz tanıma sistemi için bir fotoğraf istenebilmektedir.

Bu, kullanıcıyı resmi belgeleriyle eşleştirmek için tamamlanması gereken bir adımdır. KYC sistemleri, kullanıcılardan göz kırpma, kaşlarını kaldırma, gülümseme veya başlarını soldan sağa çevirme gibi önceden belirlenmemiş bir eylemi tamamlamalarını ister. Bu adımlarla da kullanıcının bir bot olmadığı anlaşılır.

Kripto Para Borsaları için KYC Neden Önemlidir?

Kara para aklama dünya çapında bir patlama yaşıyor ve küresel GSYİH’nın yaklaşık %5’ini oluşturuyor. KYC gibi doğrulama süreçlerini uygulamak, finansal kurumların ve kripto para borsalarının bu uluslararası suç faaliyetleriyle başa çıkmasına yardımcı oluyor. Peki KYC, kripto para borsaları için neden önemlidir?

KYC’nin Kullanıcılarda Güven ve Şeffaflık Oluşturması

Kripto para borsaları KYC prosedürlerini uygulayarak, kullanıcılarına borsalarının güvenilirliği gösteriyor.

Kimlik doğrulama sistemleri, yalnızca borsaların hizmetlerini kimin kullandığını bilmelerine yardımcı olmakla kalmıyor, suçluları normal kullanıcılardan ayırıyor ve aynı zamanda da güvenilir müşterilere alt yapı sağlıyor.

Yeni bir kullanıcı için KYC önlemlerinin alındığını bilmek, kullanıcının, suçluların borsadan uzak tutulduğunu bilmesine yardımcı olur.

Bu da, özellikle kullanıcıların birbirleriyle ticaret yaptığı peer-to-peer (eşler arası) ticaret için önemlidir.

KYC’nin Mali Suç Riskini Düşürmesi

Mali suçlar, birden fazla yasa dışı suç faaliyetlerini kapsar. Vergi dolandırıcılığı, rüşvet, yolsuzluk, terör finansmanı ve çevrimiçi bankacılık korsanlığına kadar her şey mali suçlara dahildir. Küresel olarak, mali suçlar dünyada yılda trilyonlarca dolara mal oluyor.

Buna bilgisayar korsanlarının, borsanın sıcak cüzdanlarından $32 milyon çaldığı BITpoint saldırısını örnek gösterebiliriz.

Alternatif olarak, Binance’in sistemine yapılan bir saldırıda çalınan 40 milyon dolarlık Bitcoin’i de örnek olarak verebiliriz. Her iki durumda da, KYC prosedürleri, bu bilgisayar korsanlarını borsaya giriş yaptıklarında tespit edebilirdi.

KYC prosedürleri, kullanıcıların belirlenip doğrulanmasıyla beraber mali suç olasılığını azaltır. Bu, bilinen suçluları ve yüksek riskli adayları belirleyerek, borsa veya cüzdan yoluyla yasa dışı faaliyet olasılığını da azaltır.

KYC’nin Kullanıcılar Arasında Güven Oluşturması

Eşler arası ticaret platformları, kullanıcıların kendi aralarında kripto para ticareti yapmalarını sağlar. Kullanıcıların, bu hizmetlerden yaralanabilmesi için diğer kullanıcılara güven duymaları gerekir.

Ne yazık ki, eşler arası platformlar, kullanıcıları dolandırmak için kolay bir yerdir. Bu anlamda, KYC, yüksek riskli kullanıcıları vurguladığı ve suçluları platformdan önlediği için daha da önemli hale gelir.

KYC’nin Kripto Para Piyasasının Stabilitesine Yardımcı Olması

Kripto piyasasının kitlesel olarak benimsemenin önündeki engellerin çoğu güvensizliktir. Bu nedenle de daha sağlam AML programları yalnızca kripto para borsalarını meşru olarak göstermeye hizmet eder.

Kullanıcıların bir kripto para borsasına gerçekten güvenmeleri için, sistemin kullanıcılarını korumak için riskleri değerlendirdiğini bilmeleri gerekir.

KYC prosedürleri, kripto para borsaları adına aktif risk değerlendirmesini sağlayarak, sürekli artan güven ve dolayısıyla kullanım yoluyla da piyasayı stabil hale getirmesine yardımcı olur.

Siz de ticaret yaptığınız borsada KYC doğrulamanızı tamamladınız mı?

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Telegram kanalımıza katılın.

Paylaş

İlgili Başlıklar

Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar