Solana temelli Magic Eden tercihe bağlı telif ücretlerine geçiş yapan son NFT platformu oldu. Hamle, kripto para topluluğundan tepki topladı.
Solana temelli Magic Eden tercihe bağlı telif ücretlerine geçiş yapan son NFT platformu oldu. Magic Eden’ın hamlesi Ağustos 2022’de benzer bir girişimde bulunan X2Y2’nin ayak izini takip ediyor.
Magic Eden’ın girişimi bundan böyle platform üzerinden satılan NFT’lerde içerik üreticiler tarafından belirlenen telif ücretlerini onurlandırmayacağı anlamına geliyor. Diğer bir deyişle, platform son dönemde piyasayı ele geçiren, telif haklarını yok sayan rakiplerinin oluşturduğu baskıya sonunda boyun eğiyor.
Tercihe bağlı telif hakları modelinde alıcılar bir NFT projesine katkıda bulunmak için diledikleri telif ücretini belirleme gücüne sahipler. Diğer bir deyişle, bazı içerik üreticileri kendi sanat eserleri satıldığı halde bu satıştan hiçbir telif ücreti elde etmeyebilir.
“İçerik üreticileriyle gerçekleştirdiğimiz bir dizi zorlu ve yoğun tartışmadan sonra tercihe bağlı telif ücretleri modeline geçmeye karar verdik,” sözleriyle kararı duyuran platform, aynı zamanda promosyon dönemlerinde platform ücretlerinden feragat edeceklerine dair de yeşil ışık yaktı.
Geçtiğimiz sene boyunca Magic Eden Solana’da yer alan en büyük NFT platformu oldu. Öyle ki, platform piyasanın %90’ına hakim olan platform, kuruluşundan yalnızca 9 ay sonra, Haziran 2022’de 1,6 milyar dolarlık bir değere sahip oldu. Ancak, tüm başarısına rağmen Magic Eden, geçtiğimiz birkaç hafta boyunca Hadeswap ve Solanart gibi telif ücretlerini yok sayan platformların gölgesinde kaldı.
13 Ekim 2022’de Coral Cube ile ortaklık kurduğunu duyuran platform, böylece Solana NFT işlemlerine tercihe bağlı telif ücreti sağlarken, bir yandan da Magic Eden üzerinde içerik üreticilerinin telif ücretlerini koruyabileceğini belirtmişti. Hatta Magic Eden’ın İçerik ve Marketing departmanlarının başı Tiffany Huang, platformun her zaman içerik üreticisi odaklı olmakla gurur duyduğunu dahi ifade etmişti. Ancak öyle görünüyor ki Magic Eden’ın bu gururlu duruşu ancak bir hafta dayanabildi.
Platformun paylaştığı bir grafiğe göre tercihe bağlı telif ücreti kullanan NFT cüzdanlarının sayısı Eylül 2022’de fırladı.
Twitter’daki kripto para topluluğu ise Magic Eden’ın hamlesi karşısında ikiye bölündü. Kimileri girişimi uzun vadede daha sağlıklı bir sektöre sahip olmak adına mantıklı bulurken, diğerleri ise telif ücretlerinin yok sayılmasının hırsızlık ile eş değer olduğunu ifade etti.
Konuya dair konuşan ünlü NFT sanatçısı Mike “Beeple” Winkleman, her ne kadar Magic Eden ve diğer platformların yaptıklarını takdir etmese de, satıcı ücretinden alıcının maksimum katkısına geçişin uzun vadede sektör için daha iyi olabileceğini belirtti.
CaptainFuego isimli Fuego Labs kurucusu bir diğer Twitter kullanıcısı ise telif ücretlerinin “aptalca” olduğunu ve var olmaması gerektiğini dile getirdi.
İlginizi çekebilir: X2Y2 Platformu Üzerinde NFT ile Ethereum Olarak Borç Alınabilir
Hamleye eleştirel yaklaşanların sayısı ise şüphesiz ki daha fazlaydı. Örneğin, Brocolli DAO henüz olgunlaşmamış bir ekosistemde telif ücretlerinin varlıklarının elzem olduğunu dile getirdi. Brocolli DAO’ya göre, telif ücretleri ortadan kalktığından beri platform şimdiden 27.000 dolar kaybetti.
“Gelecekte telif ücretlerini ödememiş herkesin Discord kanallarımıza erişimini engelleyeceğiz. Telif ücreti ödememek hırsızlıktır. Bu nedenle hırsızlara nasıl davranılması gerekiyorsa öyle davranacağız.”
Cozy the Caller isimli analiste göre ise Magic Eden bu hamlesiyle halihazırda daralmakta olan piyasa hakimiyetini her an tamamen yitirebilir ve yerini telif ücretlerini kaldırmak yerine bunları yaratıcı bir şekilde toplamayı başaran bir platforma bırakabilir.
İlginizi çekebilir: Solana’nın NFT Pazar Yeri Magic Eden’dan, Web3 Oyun Yatırımlarına Yönelik Hamle Geldi!
Magic Eden’a göre haftalardır tartışılan bu karar kolaylıkla alınmadı ve kararın arkasında sağlam gerekçeler yer alıyor. Bu gerekçeleri kamuoyuna açıklamakta ne derece başarılı oldukları ise tartışmalı.
“Maalesef, telif ücretleri protokol seviyesinde bir yaptırım olarak uygulanamıyor. Değişen piyasa dinamiklerine ayak uydurmak durumundayız.”
Daha fazla NFT haberi için: NFT Haberleri
Daha fazla Blockchain haberi için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar