MakerDAO Nedir?

Nedir 04/10/2021 18:25 BullTrader BullTrader  Twitter
MakerDAO Nedir?

MakerDAO, herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan kripto para birimlerinin ödünç verilmesine ve ödünç alınmasına izin vermek için Ethereum blok zinciri üzerine kurulmuş merkezi olmayan bir organizasyondur.

DeFi hareketinin bir parçası olan MakerDAO, kendisini, kripto para ekonomisine istikrar getirmeye adanmış merkezi olmayan bir organizasyon olarak tanımlıyor.

Maker Protocol, iki tokenli bir sistem kullanmaktadır. Birincisi; İstikrar sunan teminat destekli bir stablecoin olan DAI, ikincisi; Paydaşlar tarafından sistemi sürdürmek ve DAI’yi yönetmek için kullanılan bir yönetim simgesi olan MKR.

DAI’nin 2017 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana, kullanıcılar tarafından benimsenmesinin önemli ölçüde arttığı görülüyor.

Bunun yanında DAI’nin, DeFi hareketini genişletmeye yardımcı olan merkezi olmayan uygulamalar için bir yapı taşı haline geldiği biliniyor. 

İlginizi çekebilir: DeFi Nedir?

Kullanıcılar, MakerDAO’nun akıllı sözleşmelerinde ETH’leri kilitleyerek belirli bir miktarda DAI oluşturabilir. Sözleşme üzerinde ne kadar çok ETH kilitlenirse, o kadar fazla DAI oluşturulabilir.

DeFi ekosistemi üzerinde en yaygın olarak kullanılan projelerden biri olan MakerDao üzerinde kilitli ETH miktarı ise her geçen gün artmaktadır.

MakerDAO Kurucusu Kim?

MakerDAO, 2015 yılında Danimarkalı bir girişimci olan Rune Christensen tarafından geliştirilmiştir.

Copenhagen Üniversitesinden Biyokimya alanında bir diplomayla mezun olan Christensen aynı zamanda Copenhagen İşletme Okulunda da uluslararası işletme okumuştur.

Christensen, MakerDAO’dan önce uluslararası işe alma şirketi Try China’nın kurucu ortaklığı görevinde de bulunmuştur.

MakerDAO Çalışma Sistemi

Bilindiği üzere, bir kredinin teminatı belirli bir noktanın altına düştüğünde (ETH fiyatı ödünç alınan DAI miktarının çok altına düştüğünde) o kredi tasfiye edilir.

Başka bir ifade ile, teminat olarak kullanılan ETH, ödünç alınan DAI, ceza ve ücretleri geri ödemek için satılır. Böyle bir tasfiye sistemi, insanların çok fazla borçlanmasını engelleyerek sistemi istikrarlı tutar.

ETH fiyatı düştüğünde ve aynı anda çok fazla kredi tasfiye edildiğinde, kredileri geri ödemek için MKR oluşturulur ve satılır. 

Aynı zamanda, MKR’de ücretler ödenmeli ve yakılan veya imha edilen MKR’yi geri almak için tasfiye cezaları kullanılmaktadır.

 Teoride, MKR’de tasfiye edilen kredileri desteklemek için her zaman yeterli değer olmalıdır.

DAI, ETH ve MKR, her biri diğerini etkisiz hale getirmek ve sistemi istikrarlı tutmak için çalışan otomatik bir kontrol ve denge sistemi olarak çalışmaktadır.

Bu noktada DAI ve MKR’nin çalışma istemi şu şekilde işlemektedir:

  • DAI, Ethereum blok zincirinde ABD dolarına sabitlenmiş bir ERC20 tokenidır. Aynı zamanda MakerDAO kredi sisteminin kilit oyuncusudur. Çünkü MakerDAO üzerinden kredi alındığında DAI oluşturulur. Bu kullanıcıların ödünç aldığı ve geri ödediği para birimidir.
  • Maker (MKR) tokeni ise, MakerDAO tarafından oluşturulmuş olup, birincil amacı, DAI’nın istikrarını desteklemek ve DAI Kredi Sistemi için yönetişim sağlamaktır. Ayrıca MKR sahipleri, sistemin işleyişi ve geleceği hakkında önemli kararlar alabilmektedirler.

MKR Tokeni

Maker (MKR), kullanıcıların DAI çıkarmasına ve yönetmesine olanak sağlayan, Ethereum blockchain tabanlı, bir merkeziyetsiz kuruluş olan MakerDAO ve bir yazılım platformu olan Maker Protocol’ün yönetişim tokenidir.

Yani, yeni bir MKR’nin oluşturulması, DAI’nin kararlılığına bağlıdır. DAI sabit kalırsa, toplam arzını azaltan daha fazla MKR yakılır. Eğer DAI, sabitlenmiş olduğu dolar fiyatından uzaklaşırsa, toplam arzı artırarak daha fazla MKR oluşturur. 

Maker (MKR) Farklılıkları

Eylül 2021 itibariyle DAI, en popüler stablecoinlerden biri konumunda yer alıyor. Yaklaşık olarak 6,5 milyar dolar toplam piyasa değeriyle en büyük 31’inci kripto para birimi olan DAI, piyasadaki en büyük stablecoin olan USDT’in en büyük rakipleri arasında yer alıyor.

MKR sahipleri, istikrarlı bir MakerDAO sisteminden finansal olarak yararlandıklarından, MakerDAO protokolünün çıkarlarına en uygun şekilde hareket etmeye teşvik edilirler. 

Sonuç olarak, MKR sahipleri, ücretlerin ne kadar yüksek belirleneceği ve hangi teminat türlerinin protokol tarafından teminat olarak kabul edilebileceği gibi yönetişim kararlarında oy kullanabilmektedir.

MakerDAO sisteminde, bir MKR tokeni bir oya eşittir, böylece büyük miktarda MKR’ye sahip olan kişi veya kuruluşlar, oylama sonuçları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilmektedir. Protokolün, kullanıcıların oylayabildiği birkaç yönünü ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kullanıcıların daha çok DAI üretmek için yeni kripto para birimleri sunmasına olanak sağlayan, protokole yeni teminat varlığı türlerinin eklenmesi,
  • Var olan teminat varlığı türlerinin risk parametrelerinin değiştirilmesi,
  • DAI Tasarruf Oranını değiştirme,
  • Platforma gelecek güncellemeler.
mkr 1 730x600 - MakerDAO Nedir?

MakerDAO Geleceği

MakerDAO, benimsenmesine katkı sağlayan birçok yüksek profilli ortaklık sayesinde, DeFi hareketinin amiral gemisi projelerinden biri haline gelmiş durumda.

Ancak bu ekosistemin çoğu gibi, hala gelişmeye açık olan platform, yeni projeler ve girişimler ile büyümesine devam etmek istiyor.

Her ne kadar piyasada oldukça güçlü rakipler bulunsa da MakerDAO, karşılaştığı zorlukların üstesinden gelebilirse, piyasada daha güçlü bir oyuncu haline gelecektir.

Daha fazla Nedir?Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Cardano (ADA) 2,5 Yılın Zirvesine Ulaştı
Kripto para piyasasında heyecan devam ederken, Cardano’nun yerel tokeni ADA dikkatleri üzerine çekiyor. ADA son 24 saatte %10 artışla 90 cent seviyesine çıkarak Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haftalık %22 aylık %152 kazanç sağlayan ADA’nın piyasa değeri 30,85 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, ADA’yı dünyanın en büyük 10. kripto varlığı konumuna taşıdı. […]
13 saat önce Altcoin
Bitcoin ETF’leri 30 Milyar Dolar Eşiğini Aştı! Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
ABD’deki spot Bitcoin ETF’leri, toplam net girişlerini 30 milyar dolara çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Bu Bitcoin ETF’lerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Spot Bitcoin ETF’leri yatırımcılara Bitcoin’e doğrudan sahip olmadan, daha güvenli bir şekilde Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyor. Özellikle BlackRock’un IBIT fonu 608 milyon dolarlık girişle lider konumda bulunuyor. […]
13 saat önce Bitcoin
Vitalik Buterin’in ANON Alımı, Token Fiyatını yüzde 350 Artırdı!
Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin’in cüzdanında yaptığı bir işlem, ANON token fiyatında büyük bir yükselişe neden oldu. On-chain verilere göre, Buterin Çarşamba akşamı 0.082 ETH karşılığında 30,303 ANON token satın aldı. Bu işlem ANON’un piyasa değerini 36 milyon doların üzerine taşıdı ve token fiyatı bir noktada %350 artış gösterdi. ANON Token Nedir? ANON (Super Anon), […]
1 gün önce Altcoin
Sui Network’te Kesinti! Yeni Bloklar Üretilemiyor
Mysten Labs tarafından geliştirilen bir Layer 1 blockchain ağı olan Sui Network, son iki saattir ana ağında yeni blok üretmediği için etkin bir şekilde durmuş durumda. Sui Network’ün sayfası ise bir kesinti yaşandığını ve doğrulayıcıların çevrimdışı olduğunu doğruladı. Sui Ağı Blockchain ağları bu tür kesintiler sırasında genellikle işlem hatalarına ve ağda çalışan merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) […]
1 gün önce Altcoin
CME’deki Bitcoin Vadeli İşlemleri Açık Pozisyonu İlk Kez 215.000 BTC’yi Geçti!
Bitcoin, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından 30.000 dolar artarak 100.000 dolara yaklaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Bitcoin’in piyasa değeri ise 2 trilyon dolara ulaşmak üzere. Bu tarihi seviyeye ulaşması için 101.000 dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yükselişle birlikte Bitcoin’in CME (Chicago Mercantile Exchange) üzerindeki vadeli işlem açık faizi de rekor seviyelere çıktı. 218.000 BTC’ye (21.3 […]
1 gün önce Bitcoin
Güney Kore, Upbit Hack’inin Kuzey Kore Tarafından Gerçekleştirildiğini Doğruladı
Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2019’daki 50 milyon dolarlık Upbit hack’inin sorumlusu olduğunu doğruladı. Güney Koreli yetkililer, hack’in Lazarus ve Andariel adlı Kuzey Koreli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 2019’daki saldırıda çalınan 342.000 Ether (ETH), o dönemde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeydi. Ancak Ether’in son dönemdeki değer artışıyla birlikte çalınan miktar şu an 1 milyar doları […]
2 gün önce Blockchain