MENA Bölgesi Nedir? Neyi Temsil Eder?
Çok uzun ve karmaşık olan bu konuyu ana hatlarıyla ele almaya özen gösterdim. Paylaştığım bağlantıların da daha detaylı bilgi isteyenlere yardımcı olacağını umuyorum.
MENA kavramı, Orta Doğu (Middle East) ve Kuzey Afrika (North Africa) kelimelerinin kısaltmalarından oluşturulmuştur. MENA Bölgesi de, Kuzey Afrika’da Fas’tan başlayarak Orta Doğu’ya doğru uzanır; Cezayir’i, Sudan’ı ve Libya’yı içine alarak Mısır’a, buradan da İran’a kadar uzanan bölge şu ülkeleri de kapsar; Suudi Arabistan Yemen, Suriye, Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak, Kuveyt, Moritanya, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Katar, Tunus.
M — Middle
E — East
N — North
A — Africa
Aslında bölgenin standart bir tanımının olmadığını ve söz konusu coğrafyadaki diğer bazı ülkeleri de kapsadığını belirtelim; İsrail, Filistin, Azerbaycan, Afganistan… vs.
OPEC üyesi olan 14 ülkeden 7 si MENA bölgesinde yer almaktadır, fakat şunu da belirtmekte fayda var ki bu liste değişikliğe uğrayabilir. MENA bölgesindeki OPEC üyesi ülkeler listesi 2019 yılı itibariyle şu şekildedir; Irak, İran, Kuveyt, Suudi Arabistan, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir.
Bölgedeki baskın dil Arapça, baskın din ise İslamdır.
Bölgedeki bir diğer önemli oluşum ise Körfez İşbirliği Konseyidir (Gulf Cooperation Council). GCC, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Umman’dan oluşur.
Bölgedeki Bazı Ülkelerle Olan Ticaretimiz
Bölgedeki ülkelerle aktif olarak alış-veriş içerisindeyiz. Bazı ülkelerle yaptığımız ticaretin kaynak linklerini şu şekilde sıralayalım:
Suudi Arabistan ile Türkiye Ticareti
Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye Ticareti
Sonuç olarak, genelde olumsuz haberlerle burnumuza sokulan MENA ülkeleriyle aslında çok canlı bir ticaret hayatımızın olduğunu görüyoruz.
MENA bölgesiyle ilgili bir başka kaliteli kaynak ise Worldbank a ait.