Merkezi Olmayan Borsaların Çeşitleri Nedir?

Nedir 15/10/2021 22:00 Mete Balcı Mete Balcı  Twitter
Merkezi Olmayan Borsaların Çeşitleri Nedir?

DeFi’ın (Merkezi Olmayan Finans) en önemli ürünlerinden biri olan DEX’ler (Merkezi Olmayan Borsalar) (Uniswap, Pangolin gibi), adından da anlaşılacağı gibi, geleneksel merkezi kripto para borsalarından (OKEx, FTX, Bybit gibi) farklı bir şekilde çalışır.

Merkezi olmayan borsalar, yatırımcıların aracılar olmadan serbest bir şekilde kripto para ticareti yapmalarını sağlar.

Yatırımcılar, farklı blok zincirlerinde yer alan merkezi olmayan borsalarda swap, staking, farming gibi işlevselliklerden faydalanır.

Ancak, birbirinden farklı özelliklere sahip merkezi olmayan borsalarda işlem yapmak isteyen yatırımcıların, bu farkları benimsemesi ve yatırımlarını buna göre yapması önemlidir.

Geçtiğimiz iki yıl içerisinde, DeFi’daki yatırımcı sayısının ve TVL’nin (Total Value Locked – Kilitlenen Toplam Değer) artması, DeFi’ın büyük bir patlama göstermesine neden oldu.

DeFi’ın zaman içerisinde göstermiş olduğu bu büyük patlama, kripto para dünyasında da diğer yatırımcıların ilgisini çekti.

Defi Muhabbit - Merkezi Olmayan Borsaların Çeşitleri Nedir?

Yatırımcı sayısının artması da merkezi olmayan borsaların işlem hacminin, merkezi borsaların işlem hacmine ulaşmasını ve hatta geçmesini sağladı.

Ayrıca, son zamanlarda kripto paraların yasaklanması ve engellenmesi konularında bazı ülkelerin yapmış olduğu çalışmalar da, merkezi olmayan borsalardaki yatırımcı sayısının artmasında önemli oldu.

Merkezi olmayan borsaların bu denli yükselişi de, farklı şekillerde çalışan yeni türlere yer açtı. Günümüzdeki kripto para dünyasında şu anda 3 farklı merkezi olmayan borsa türü var.

Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM – Automated Market Maker) Protokolüne Dayalı Merkezi Olmayan Borsalar

Kripto para dünyasında yer alan popüler merkezi olmayan borsaların büyük çoğunluğu otomatik piyasa yapıcı protokolüne dayanıyor.

Otomatik piyasa yapıcı ile beraber kripto para birimlerin fiyatlandırılmasında basit bir matematiksel formül kullanılır.

Otomatik piyasa yapıcı protokollerinde likidite havuzları yer alır, bu protokollerde yer alan havuzlarda yatırımcılar işlem yaparak havuzun bir tarafına likidite eklediğinde ya da çıkardığında likidite dengesi sağlanır.

Otomatik piyasa yapıcı protokolünde herhangi bir emir defteri yoktur ve bu sebeple de farklı emir türlerini desteklemez. Ancak, genellikle yatırımcıların varlıklarını likidite havuzlarına eklemelerini ve bu havuzlarda gerçekleştirilen işlemlerden elde edilen işlem ücretlerinden pay almasına izin verir.

Ethereum blok zincirinde geliştirilen bir merkezi olmayan borsa olan Uniswap, otomatik piyasa yapıcı protokolüne dayanan en popüler merkezi olmayan borsalardan biridir.

Uniswap platformu, yatırımcılarına likidite havuzları aracılığıyla ERC-20 tokenlarını swap etmelerine olanak tanır.

photo 2021 03 23 12.54.48 - Merkezi Olmayan Borsaların Çeşitleri Nedir?

Uniswap, Ethereum blok zincirinde geliştirilen en popüler otomatik piyasa yapıcı protokolüne dayanan bir merkezi olmayan borsa olarak öne çıksa da, yine aynı şekilde Ethereum blok zincirinde geliştirilen bir diğer merkezi olmayan borsa olan SushiSwap da, popüler otomatik piyasa yapıcılar arasında yer alıyor.

Ayrıca, otomatik piyasa yapıcı protokolüne dayanan merkezi borsalar sadece Ethereum blok zincirinde yer almıyor.

Binance Smart Chain’de PancakeSwap, Solana’da Raydium, Polygon’da QuickSwap ve Avalanche’ta da Pangolin diğer popüler otomatik piyasa yapıcı protokolüne dayanan merkezi olmayan borsalardır.

Emir Defterine Dayalı (Orderbook-Based) Merkezi Olmayan Borsalar

Merkezi olmayan borsaların, DeFi dünyasında yer aldığı ilk zamanlarda birçoğu emir defterine sahipti ve merkezi olan kripto para borsalarına benzer bir şekilde çalışırdı.

Emir defterine dayalı merkezi olmayan borsalar, yatırımcıların piyasada yer alan mevcut likiditesine göre doldurulabilecek veya doldurulamayacak bir varlık için en iyi alış ya da satış emrini verebilmesini sağlar.

Bu merkezi olmayan borsalar genelde, limit, take profit (kâr al) ve stop loss (zararı durdur) gibi farklı emir türleri de dahil olmak üzere otomatik piyasa yapıcı protokolüne dayanan merkezi olmayan borsalarda yer almayan emir defterini ve türlerini mümkün kılar.

Merkezi olmayan borsalarda emir defterinin yer alması ilk başlarda yatırımcılara zorluklar çıkarmıştı.

Zaman zaman yatırımcılara sınırlı likidite sağlaması ve tipik olarak yatırımcıların, emirlerinin otomatik olarak tamamlanmasını sağlamak için tokenlerını akıllı sözleşme kontrolünün altında olduğu bir cüzdana yatırmasını gerektirmesi gibi bazı gereklilikleri içerirdi.

Bu tür gerekliliklerin olması da çoğu yatırımcı tarafından bu merkezi olmayan borsaların kısmen merkezi hale gelmesi olarak yorumlanmıştı.

Zaman içinde gelişen blok zinciri teknolojisiyle beraber birçok merkezi olmayan borsa da bu teknolojilere ayak uydurdu. Günümüzde, emir defteri modeline dayanan merkezi olmayan borsalar, merkeziyetsiz bir şekilde çalışmaktadır.

Geleneksel merkezi kripto para borsalarındaki emir defteri deneyimini, merkezi olmayan borsalarda da yaşamak isteyen yatırımcılar için farklı blok zincirlerinde seçenekler mevcuttur.

Ethereum’da dYdX, Solana’da Serum ve Avalanche’ta da Dexalot emir defterine sahip merkezi olmayan borsalar olarak öne çıkıyor.

Hibrit ve Alternatif Merkezi Olmayan Borsalar

Merkezi olmayan borsaların çoğunluğu, otomatik piyasa yapıcı protokolüne veya emir defterine dayalı platformlar olarak adlandırılsa da, DeFi dünyasında sürekli artış gösteren farklı platform sayısı, bu iki türden farklı bir yöntem sunuyor.

Örnek olarak, Serum ve Polkadex gibi platformlar hem otomatik piyasa yapıcı hem de emir defterine dayalı platformlar olarak öne çıkar.

Ancak, yakın tarihte lanse edilmesi beklenen IDEX V3 platformu ise otomatik piyasa yapıcı ve emir defteri protokollerinin en iyi özelliklerini “Hibrit Likidite” olarak adlandırdığı yeni bir yöntemle bir araya getiriyor.

Ayrıca, Onomy Protocol gibi merkezi olmayan borsalar, yatırımcıların varlıklarını (her blok zinciri için farklı bir cüzdan kullanmak yerine) birden çok blok zincirinde sorunsuz bir şekilde swap etmelerini sağlayarak, merkezi olmayan borsaların dünyasını bir adım daha ileriye taşıyor.

Siz hangi türdeki merkezi olmayan borsalarda işlem yapıyorsunuz?

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Daha fazla DeFi Haberleri için: DeFi Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Cardano (ADA) 2,5 Yılın Zirvesine Ulaştı
Kripto para piyasasında heyecan devam ederken, Cardano’nun yerel tokeni ADA dikkatleri üzerine çekiyor. ADA son 24 saatte %10 artışla 90 cent seviyesine çıkarak Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haftalık %22 aylık %152 kazanç sağlayan ADA’nın piyasa değeri 30,85 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, ADA’yı dünyanın en büyük 10. kripto varlığı konumuna taşıdı. […]
23 saat önce Altcoin
Bitcoin ETF’leri 30 Milyar Dolar Eşiğini Aştı! Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
ABD’deki spot Bitcoin ETF’leri, toplam net girişlerini 30 milyar dolara çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Bu Bitcoin ETF’lerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Spot Bitcoin ETF’leri yatırımcılara Bitcoin’e doğrudan sahip olmadan, daha güvenli bir şekilde Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyor. Özellikle BlackRock’un IBIT fonu 608 milyon dolarlık girişle lider konumda bulunuyor. […]
23 saat önce Bitcoin
Vitalik Buterin’in ANON Alımı, Token Fiyatını yüzde 350 Artırdı!
Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin’in cüzdanında yaptığı bir işlem, ANON token fiyatında büyük bir yükselişe neden oldu. On-chain verilere göre, Buterin Çarşamba akşamı 0.082 ETH karşılığında 30,303 ANON token satın aldı. Bu işlem ANON’un piyasa değerini 36 milyon doların üzerine taşıdı ve token fiyatı bir noktada %350 artış gösterdi. ANON Token Nedir? ANON (Super Anon), […]
2 gün önce Altcoin
Sui Network’te Kesinti! Yeni Bloklar Üretilemiyor
Mysten Labs tarafından geliştirilen bir Layer 1 blockchain ağı olan Sui Network, son iki saattir ana ağında yeni blok üretmediği için etkin bir şekilde durmuş durumda. Sui Network’ün sayfası ise bir kesinti yaşandığını ve doğrulayıcıların çevrimdışı olduğunu doğruladı. Sui Ağı Blockchain ağları bu tür kesintiler sırasında genellikle işlem hatalarına ve ağda çalışan merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) […]
2 gün önce Altcoin
CME’deki Bitcoin Vadeli İşlemleri Açık Pozisyonu İlk Kez 215.000 BTC’yi Geçti!
Bitcoin, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından 30.000 dolar artarak 100.000 dolara yaklaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Bitcoin’in piyasa değeri ise 2 trilyon dolara ulaşmak üzere. Bu tarihi seviyeye ulaşması için 101.000 dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yükselişle birlikte Bitcoin’in CME (Chicago Mercantile Exchange) üzerindeki vadeli işlem açık faizi de rekor seviyelere çıktı. 218.000 BTC’ye (21.3 […]
2 gün önce Bitcoin
Güney Kore, Upbit Hack’inin Kuzey Kore Tarafından Gerçekleştirildiğini Doğruladı
Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2019’daki 50 milyon dolarlık Upbit hack’inin sorumlusu olduğunu doğruladı. Güney Koreli yetkililer, hack’in Lazarus ve Andariel adlı Kuzey Koreli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 2019’daki saldırıda çalınan 342.000 Ether (ETH), o dönemde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeydi. Ancak Ether’in son dönemdeki değer artışıyla birlikte çalınan miktar şu an 1 milyar doları […]
2 gün önce Blockchain