Metaverse Modasını Büyük Markalar Değil Bağımsız Tasarımcılar Şekillendirecek
Büyük moda markalarının moda ve stil trendlerini belirlemesi her ne kadar şimdiye dek norm olsa da, metaverse moda dünyasını çok daha farklı bir gelecek bekliyor.
24 Mart 2022 tarihinde başlayan Metaverse Moda Haftası Londra, Paris, Milano ve New York’tan sonra sektörün en yeni başkenti olarak dikkatleri üzerine topladı. Dört gün sürmesi beklenen etkinlik Decentraland’de gerçekleşiyor. Podyumda yer alan markaların başında ise Dolce & Gabbana ve Hugo Boss yer alıyor.
İlginizi çekebilir: Decentraland Nedir?
Her ne kadar geleneksel podyumlardan çok daha farklı bir atmosferde gerçekleşecek olsa da, Metaverse Moda Haftası geleceğin dijital moda dünyasına bir pencere aralaması açısından büyük önem arz ediyor. Bu aralanan pencerede dikkatii ilk çeken ise artık markalardansa estetiğin ön planda olması oluyor.
2021 senesi pek çok geleneksel moda markasının metaverse’e ilk kez giriş yaptığı yıl olarak tarihe geçti. Nike ve Vans Roblox’ta kalıcı yer edinirken, Balenciaga Fortnite ile oyun-içi giyim üzerine bir anlaşma yaptı. Dolce & Gabbana ise 9 parçalık bir koleksiyonu 1.885 ETH’ye satarak belki de modanın dijitalleşmesine dair en büyük atılımı gerçekleştirdi.
Tüketicilerin metaverse ve NFT’lere yönelik artan merakları göz önünde bulundurulduğunda, modanın bu yeni teknolojilerde bir geleceğinin olduğu aşikar. Ancak daha aşikar olan bir gerçek varsa o da dijital kullanıcıların markalardansa kaliteli, sanatsal ve yaratıcı tasarımlara yöneldiği.
Metaverse Kişiye Özgü NFT Tasarımlarına Ev Sahipliği Yapacak
Bu durumda bir sanat formu olarak modanın da orijinal sanatçıların popülerlik kazandığı NFT sanatının izinden gitmesi kaçınılmaz bir hal alıyor. Bu da ilk kez metaverse’te popülerlik kazanacak olan, keşfedilmeyi bekleyen cevherleri avantajlı bir konuma koyuyor.
Geleneksel modada büyük markaların trendleri belirlemesinin temel sebebi en çok imkana bu markaların sahip olması ve tanınırlıklarını da kullanarak bu imkanları avantaja çevirmeleri olarak özetlenebilir. Metaverse’te ise kullanılan malın kalitesinin ya da muhteşem işçiliğin herhangi bir önemi yok.
Haliyle, çok fazla maddi imkana sahip olmak, kalite ile eş değer tutulmuyor. Bu nedenle de büyük bir markanın tasarımını giymektense, 3D teknolojilere hakim ve NFT sanatında harikalar yaratan bir tasarımcının eserlerini giymek daha mantıklı bir hal alıyor.
Bu noktada kişiye özel tasarımların metaverse’teki yerinden de bahsetmek gerek. Metaverse’te yer alan avatarların gerçek kişileri en iyi şekilde temsil etmesi hedefleniyor. Gündelik hayatımızda bizim için büyük önem taşıyan manevi değere sahip eşyalarımız ya da kıyafetlerimiz de haliyle avatarımızın üzerinde görmek isteyeceğimiz parçalar haline geliyor.
Gucci gibi bilinen markalar kişiye özel bu tarz ürünleri üretemezken, bağımsız NFT tasarımcıları kullanıcılara diledikleri moda parçasını tasarlayabiliyor. Diğer bir deyişle, metaverse’te kullanıcılar popüler markalara değil, kendi kimliklerini en iyi şekilde yansıtan tasarımcılara yöneliyor.
Daha fazla Metaverse haberleri için: Metaverse Haberleri
Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.