Metaverse’te 2023 Yılında Bilinmesi Gereken 10 Sanal Dünya!
Metaverse, 2022 yılında en çok konuşulan ve merak edilen konulardan biri oldu. Yapılan reklam, sinema ve yatırımlar ile de tüm dünyanın gözü bu sektörün üstünde oldu.
Metaverse, herkesin hayatını değiştirecek ve insanlara yeni olasılıklar, olanaklar ve satış alanları oluşturulacak bir alan olarak görülüyor. Bunun en büyük örneklerinden biri Spielberg’in sevilen filmi Ready Player One oldu. Filmden sonra hemen herkes metaverse hakkında fikir sahibi oldu ve büyük beklentiler içine girdi.
İnterneti iki dünyayı birbirinden ayıran bir ekran olarak düşünürsek metaverse, bu perdeyi ortadan kaldıran insanları sahne içine sokan bir yol olarak düşünülebilir. Çünkü metaverse’te konuşulan her söz, el ve baş hareketi bir emir komutu olarak kullanılabiliyor ve kodları yazılı olarak girmeye gerek kalmıyor.
Metaverse birçok alanda kullanılabiliyor. İnsanlar metaverse’ü oyundan işe, sosyalleşmekten araştırmaya kadar birçok alanda kullanıyor. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak isteyen şirketler de birden fazla sanal dünya oluşturdu ve bunları kullanıcılara sundu. Yapılan araştırmalara göre, 2025 sonuna kadar metaverse deneyiminin pazar değerinin 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Ayrıca araştırma raporuna göre tüketicilerin %55’i metaverse evreninde aktif bir kullanıcı olmak istiyor ve bunların %90’ı bunu 2023 yılı içerisinde yapmak istiyor.
Bu haberimizde 2023 yılında en çok dikkat çekecek metaverse sanal dünyalarına bir göz gezdireceğiz.
Decentraland
Ethereum blok zincirinde açık kaynaklı bir sanal dünya olan Decentraland, akla ilk gelen metaverse sanal dünyalarından bir tanesidir. Bu dünyadaki kullanıcılar dijital karakterlerini istedikleri gibi kişiselleştirebilir, sanal binalar oluşturabilir, deneyimlerini sergileyebilir ve bundan para kazanabilir.
2022 yılında Decentraland birçok etkinlik düzenleyerek sosyal medyada çok yankı uyandırdı. Platform, 2022 yılında Moda Haftası, Sanat Haftası, Metaverse Müzik Festivali gibi birçok etkinlik düzenlemişti. Ayrıca Heineken, Samsung, Nike, Cola-Cola, Starbucks, Domino’s ve Adidas gibi birçok bilinen marka burada dükkan açarak Web3 kullanıcılarına ulaşmaya çalıştı.
Ayrıca, Decentraland’ın VR versiyonu da bulunuyor ve Oculus Quest 2 aracılığıyla kullanıcılar oyunu VR şekilde deneyimleyebiliyor.
The Sandbox
Metaverse deyince akla gelen bir başka isim tabii ki de Sandbox oluyor. Bu sanal dünyada kullanıcılar yazılım bilmeden kendi oyunlarını yaratabiliyorlar ve bunları paraya çevirebiliyorlar. Oyun merkezli bu sistem, metaverse platformları arasında en çok işlem hacmine sahip platform olarak da karşımıza çıkıyor.
Sandbox, kullanıcılara güçlü oyun yapma araçları sunarak kullanıcıların 3D oyunlar yapmasına olanak sağlıyor. Oyun deneyiminin sınırsız yaşandığı Sandbox evreni sezonlara ayrılmış durumda. Yakın zamanda başlayan 3. sezonda Atari, klasik oyunu Crystal Castles’ı canlandırıyor ve SCMP, kullanıcıları ünlü Hong Kong Star Feribotuna binmeye götürüyor.
Oyunun çoklu modu özellikleri hakkında paylaşılan videolar ve yapılan yayınlardan sonra Sandbox, 2023 yılında en çok beklenen metaverse oyunlardan biri oluyor.
Hyperfy
Hyperfy, diğerlerine göre daha az duyulmuş Ethereum blok zinciri üzerine kurulu bir sanal dünya yaratma platformudur. Oyun, kullanıcılara kendi dünyalarını kurma ve istedikleri gibi eşyaları satmalarına olanak sağlayan araçları sunuyor. Daha çok dijital sanatçı ve ressamların dikkatini çeken platform çok geniş ve istediğiniz yeri gezebiliyorsunuz. Oyunun videosunda Van Gogh’un yatak odasında bir gezintiden fütüristik sergilere kadar birçok yer gösterilmiş.
Substrata
Bir başka metaverse projesi Substrata ise 3D yüksek kalite grafiklere önem veren bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. Gezmesi ücretsiz olan oyunda bir şeyler tasarlamak için bir arsa satın almaya ihtiyacınız bulunuyor. Ancak, 20 numaralı halka açık Sandbox arsasında da kullanıcılar istedikleri şeyi oluşturmaya başlayabilirler.
Substrata, kullanıcıların oluşturdukları yüksek kalitedeki çıktıları garanti etmek ve büyük miktarda dinamik içeriği işlemek için kullanabileceği bir 3D motor geliştirmişler.
Voxels veya diğer ismiyle Cryptovoxels
2021 yılında Cryptovoxels olarak ünlenen NFT koleksiyonu sonrasında ismini Voxels olarak değiştirerek metaverse alanına odaklandı. Metaverse platformları arasında çok popüler olan platformda her türlü 3D yapı yapılabiliyor. Bu yüzden de özellikle dijital sanatçılar ve geliştiricilerin dikkatini çekmiş durumda.
Voxels’in sokaklarına bakıldığında sanatçıların, Decentraland ve The Sandbox platformlarından daha fazla Voxels’i kullandığı fark ediliyor. Voxels’in sokaklarının çok çeşitli muhteşem ve göz alıcı sanat eserlerini sergileyen dijital sanat galerileriyle kaplı olduğunu görebilirsiniz.
Voxels çoğunlukla sanat galeri ile dolu olsa da birçok sosyal etkinliğin ve oynadıkça kazandıran oyunların olduğunu da dile getirmek gerekir. Ayrıca platforma, internet tarayıcısı, telefonlar ve VR başlıklar aracılığıyla ulaşılabiliyor.
Somnium Space
Ethereum ve Solana ağlarında erişime sunulan Somnium Space, açık yazılımlı, sosyal ve blok zincirinde VR bir dünya olarak dikkat çekiyor. Kullanıcılar, kendi sanal arazilerini satın alarak burada hayallerinin evlerini oluşturabilir veya bir işletme kurabilirler. Ayrıca kullanıcılar, her türlü eğlence, sosyal etkinlik, konserler, partiler ve video oyunlar gibi etkinliklere katılabilirler.
Somnium Space’e VR sistem, PC ve internet tarayıcısı aracılığıyla ulaşılabilir. Proje, sınırsız ve heyecan verici olanaklarla dolu, gerçeğe zengin bir katkı sunan sanal bir ortam yaratma konusunda uzun vadeli bir vizyona sahip.
Spatial
3D metaverse platformu olarak dikkat çeken bir başka proje ise Spatial. Spatial, kullanıcılara ve markalara kendi kültür ve tutkularını paylaşmaları için kendi alanlarını oluşturma şansı veriyor. Platformun amacı, sosyal ağ, Web3 pazarlaması, markalı etkinlikler ve daha fazlası gibi metaverse kullanım durumlarını güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bazı markalar ve kullanıcılar çoktan Spatial’in eşsiz deneyimini ve fantastik görsellerini kullanmaya başladı.
Bazı kullanıcılar cyberpunk ormanları, ufuk çizgisinde ofisler, New York’a bakan manzaralar, fütüristik bulut barlar ve çok daha fazlasını inşa ettiler. Bu inşa edilen yerlerin en önemli özellikleri arasında NFT olarak satın alınıp satılabilmesi bulunuyor.
Spatial, VR deneyimini destekliyor. Böyle bir görsel şölen içeren bir sanal dünyada film galasına, galeri partisi veya bir spor etkinliğine katıldığınızı hayal edin. 2023 yılı güncellemeleri gerçekten de beklemeye değer bir yıl olacak.
Matrix World
Sanal dünyaların olduğu bir evrende bu düşüncelerin sebebi olan Matrix ile alakalı bir sanal dünya olmazsa olmazdı. Matrix World, merkezi olmayan bir açık sanal dünyadır ve kullanıcıların sürükleyici 3D uygulamalar ile iletişim kurmasını sağlıyor. Platform şu anda Flow ve Ethereum ağlarını destekliyor ve daha fazla ağ yakında platforma eklenecek.
Matrix World, kullanıcılarına 3D mimari yapılar yapmasına, sanal etkinlikler düzenlemesine, NFT’lerini sergilemesine, Matrix’in kaynaklarıyla kendi merkezi olmayan 3D uygulamalarını oluşturmalarına olanak sağlıyor. Bunları sağlamak için de kullanıcılara herkesin erişebileceği güçlü yazılım araçları sunuyor.
Matrix World’un halka açık betası 2023 yılında çıkacak ve oyunun lansmanı 2024 yılında yapılacak.
NFT Worlds
NFT Worlds, Polygon ağını kullanan Minecraft tarzını metaverse’e getiren bir platformdur. 20 Temmuz 2022 tarihinden itibaren kendi oyun tarzını ve metaverse ekosistemini geliştiren NFT Worlds, açık kaynaklı bir platformdur.
Bu sanal dünya, tamamen kullanıcıların yaratıcılığını ortaya çıkarmak için yapıldı. Oyun, kullanıcıların tasarımını güçlendirmek için birçok araç sunuyor. Kullanıcılar, kendi dünyalarını oluştururken içindeki sistemi de tamamen programlayabiliyor. Bunun anlamı ekosistemin nasıl çalıştığına tamamen kullanıcı karar veriyor. Ayrıca platform, gerçek zamanlı oyun içi dünyayı ve arazi düzenlemeyi destekleyerek kullanıcılara sorunsuz bir sanal deneyim sunuyor.
Genellikle sanal dünyalar, oyuncuların platforma gömülü olmayan ayrı bir düzenleyici kullanmasını gerektirir. Ancak NFT Worlds, kullanıcıların platformdan ayrılmadan sanal alanlarını değiştirmelerine izin veriyor.
Netvrk
Netvrk, oyun, eğlence, e-ticaret, eğitim ve sosyal ağın tek bir sürükleyici ortamda bir arada bulunduğu, her şeyi kapsayan, çok zincirli bir metaverse evrenidir. Kullanıcılar platforma PC, telefon ve VR teknolojisi aracılığıyla bağlanabiliyor.
Netvrk, Unreal Engine 5 ve blok zinciri teknolojisini birlikte kullanarak kullanıcılara mükemmel, yüksek kaliteli bir metaverse deneyimi sunuyor. Bu evrende yapılacak şeylerin sınırı yok. Oyun, egzotik bir dünyanın keşfinden, bir Battle Royale oyununa, çevrim içi alışverişlerinden istediğiniz zaman girebileceğiniz konser ve partilere kadar birçok olanak sunuyor.
Metaverse platformu ayrıca, kullanıcılara istedikleri dijital varlığı oluşturabilmeleri için kullanımı kolay bir oluşturma aracı da sunuyor.
Oyunun alfa süreci 2023 ilk çeyrek olan bu aylarda başlayacak.
Yukarıdaki metaverse platformlarına baktığımızda 2023 yılında çıkacak veya gelişecek çok güzel platformlar bulunuyor. Metaverse ve sanal gerçeklik hakkında artan dizi ve oyunlar ile de 2023 yılında muazzam bir metaverse gelişmesi yaşanacak gibi görünüyor.
Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom
Daha Fazla Metaverse Haberleri İçin: Metaverse Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.