Metaverse’ün Kadın Mimarı MadMaraca ile Özel Röportaj!

Muhabbit Özel 08/03/2022 19:00 Ceren Küçümen
Metaverse’ün Kadın Mimarı MadMaraca ile Özel Röportaj!

Kripto para dünyasındaki “Emekçi” Kadınlar Günü özel serimize devam ediyoruz. Bu kez konuğumuz, Mari ya da dijital sanat camiasında bilinen adıyla “MadMaraca” oluyor.

Merhabalar MadMaraca, sanat dünyasında tanınmışlığa sahipsiniz ancak kripto para sektöründe sizi tanımayanlar için bize kendinizden bahseder misiniz?

Ben Mari. Ayrıca İstanbul’da dijital sanatta on yılı aşkın deneyime sahip, İranlı bir 3D tasarımcısı, Voxel sanatçısı ve Metaverse Architect yani Metaverse Mimarı olarak MadMaraca ismiyle de tanınıyorum. Ana uzmanlığım voxel sanatı, 3D piksel sanatı olarak da bilinmekte. Karmaşık ayrıntılarla mikro dünyalar/dioramalar yaratıyorum. Çalışmalarım aracılığıyla, sanatımı takip edenlerin keşfetmesi için görünmeyen fantastik dünyalar yaratarak mimariyi, kültürü ve doğayı birleştiriyorum.

Çalışmalarınızdan biraz daha bahsedebilir misiniz?

Çalışmalarım hem IRL’de hem de metaverse’de birçok sergide yer aldı. Örneğin bir çalışmam, New York’un Brooklyn şehrindeki bir fiziksel-dijital sanat sergisi “Influences/Etkiler” de yer aldı. İstanbul’daki Pera Müzesi’ndeki What Byzantinism I s This/Bizans Bu Nedir” sergisinde sergilenen çalışmam var.

İtalya’nın Milan şehrindeki DART 2121 sergisinde çalışmam sergileniyor. Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Abu Dhabi Uluslararası Fuarı’nda yapılan “Crypto Art Fair/Kripto Sanat Fuarı” isimli fuarda da çalışmam sergilendi. Ayrıca farklı çalışmalarım Times Square, New York, Los Angeles ve Shibuya, Tokyo’da sergilendi.

mad2 678x600 - Metaverse'ün Kadın Mimarı MadMaraca ile Özel Röportaj!
Emiris

Metaverse’te, en iyi NFT platformlarından biri olduğunu düşündüğüm SuperRare’in ilk sanal sergisi “Invisible Cities/Görünmez Şehirler” ve bilimkurgu sergisi “ARC NOVO” başta olmak üzere birçok sanal etkinlik ve serginin bir parçası olarak yer aldım.

Bir metaverse mimarı olarak, metaverse’te birkaç sanal galerisi kurdum ve dünyanın dört bir yanından NFT sanatçılarının yer aldığı bir dizi serginin küratörlüğünü yaptım ve yapmaya da devam ediyorum.

Çok güzel bir özgeçmiş gerçekten de… Türkiye’nin sanat başkenti İstanbul’da yaşayan İranlı bir sanatçı olarak hayatınız nasıl geçiyor? Türk sanatçılar ile aranız nasıl?

İstanbul’u tüm kalbimle seviyorum, neredeyse 5 yıldır buradayım ve kendimi hep evimdeymişim gibi hissettim. Hem IRL hem de çevrim içi olarak birçok harika Türk sanatçıyla tanışacak kadar da şanslıydım.

Türkiye NFT topluluğu son derece cana yakın ve sıcak. Bunun bir parçası olduğum için minnettarım. İstanbul’da yaşadığım yıllar boyunca birçok sanatçı ve yaratıcıyı tanıma fırsatı buldum.

İlham kaynaklarımdan birkaçı, Türkiye’nin büyük dijital sanatçılarından “Pak”, “Refik Anadol” ve “Tarık Tolunay” olmakta. Onlarla bağlantı kurma şansını yakaladığım için çok mutluyum. Bununla birlikte bir “yaratıcı” olarak Pak’ın bir sonraki çalışmasında yer almaktan gurur duyuyorum.

Çalışmalarınızda doğu ezgileri ve etnik çizgiler olduğunu görüyoruz. İlham kaynağınız nedir? İstanbul size bu konuda bir ilham oluyor mu?

Doğadan oyunlara ve diğer sanatçıların çalışmalarına kadar bana ilham veren birçok şey var ama beni en çok büyüleyen mimari ve kültür oldu. İstanbul’da 5 yıl yaşadıktan sonra hâlâ muhteşem mimariden ve harika manzaralardan heyecan duyuyor, ilham alıyorum.

mad3 600x600 - Metaverse'ün Kadın Mimarı MadMaraca ile Özel Röportaj!
Istanbul

Her seferinde beni etkiliyor ve üzerimde çok derin bir etkisi var. Sadece İstanbul’un eski mahallelerinde dolaşarak yoğun bir şekilde ilham alabilirsiniz. Kemerli, kubbeli ve minareli tarihi eserlere ve mimari tasarımlara her zaman ilgi duymuşumdur.

Yıllar boyunca eski binalara bakmak ve hikayelerini tahmin etmeye çalışmak her zaman bir hobim olmuştur. Tek bir süsün şaşırtıcı şekil ve detaylarında boğulur, onu yapmak için harcanan çabayı ve arkasındaki zengin kültürü beslerdim.

NFT rüzgârına ne zaman ve nasıl kapıldınız?

2020 yılının sonlarında, birçok hayranımın ve takipçimin kripto para dünyasından, çalışmalarımdan nasıl NFT yapmam gerektiğinden bahsettiğini fark ettim.

Ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu. O zamanlar kripto paralar hakkındaki tek bilgim “Bitcoin” kavramıydı. Bu yüzden meraklandım ve bu yepyeni dünyanın her yönünü anlamak için oturup bir ay boyunca araştırdım.

İlk başta kavramak benim için zordu. Ancak birçok video izleyip bir sürü makale okuduktan ve arkadaşlarımdan yardım istedikten sonra denemeye ve özellikle dijital sanatçılar için bu devrim niteliğindeki harekete katılmaya karar verdim.

İlk NFT’mi 2021 yılı Ocak ayında SuperRare’de bastım ve o zamandan beri aktif bir NFT sanatçısı ve koleksiyoncusuyum.

NFT alanı, dijital sanat dünyasına daha da dalmamı sağladı. Daha fazla sanatçıya ulaşmama ve bu yeni dünyayı birlikte inşa etmek için çalışan yetenekli ve tutkulu insanlardan oluşan bir topluluğa katılmama yardımcı oldu.

Aynı zamanda bana bir sanat koleksiyoncusu olma ve orada en sevdiğim sanatçıları destekleyebilme fırsatı verdi.

mad4 439x600 - Metaverse'ün Kadın Mimarı MadMaraca ile Özel Röportaj!
Ithakros

NFT dünyasında beğendiğiniz kadın sanatçılar var mı?

NFT dünyasında büyük adımlar atan ve bir şeyleri ileriye taşımaya çalışan birçok harika kadın sanatçı var, bunlardan birini seçmek benim için gerçekten çok zor.

Ancak birkaç kişiyi söylemem gerekirse… “Krista Kim”, “Cath Simard”, “Shavonne Wong”, “Lisa Odette”, “Shir Pakman” ve “Lirona” bunlardan sadece birkaçı. Daha birçok isim var.

Kendinizi eşit hissediyor musunuz? Ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

İstatistiksel olarak kadınların sayısının gözle görülür şekilde daha az olduğu inkar edilemez, ancak kişisel olarak yaklaştığımda, NFT alanında eşitsizliği hiç yaşamadım. Aksine NFT alanında kadınları her gün daha fazla güçlendirmek, kadınları bu alana dahil etmek için gerçekten yoğun bir efor sarf edildiğini görüyorum ve bu gerçekten umut verici.

Kadınlar tarafından yönlendirilen kadın yaratıcılara odaklanan büyük projeler var, hatta daha fazla kadını alana katılmaya teşvik etmek ve desteklemek için büyük ünlü figürlerin başlattığı bazı girişimler bile var.

Sorularımızı cevapladığı için MadMaraca’ya çok teşekkürler!

MadMaraca’nın çalışmalarına buradan ulaşabilirsiniz.

8 Mart Dünya “Emekçi” Kadınlar Günü’nde kripto para dünyasının başarılı kadınlarını konuk ettiğimiz serimizi takip ettiğiniz için teşekkürler!


Peki siz kripto para dünyasında bir “kadın” olarak rahat hissediyor musunuz?

Sizler için hazırladığımız özel içerikleri okumak için lütfen tıklayınız: Muhabbit Özel

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, Üst Düzey Çalışanları İşten Çıkardı!
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, başta Genel Yayın Yönetmeni Kevin Reynolds olmak üzere üç üst düzey editoryal çalışanını işten çıkardı. Diğer isimler arasında Genel Yayın Yönetmen Yardımcıları Nick Baker ve Marc Hochstein var. Editoryal Bağımsızlık Tehlikede Mi? CoinDesk çalışanları tarafından Bullish CEO’su Tom Farley ve CoinDesk CEO’su Sara Stratoberdha’ya gönderilen bir belgede, Bullish’in editoryal kararlar üzerindeki […]
2 gün önce Blockchain
Metaplanet, Japonya’dan Bitcoin Alımlarını Hızlandırmak İçin 61 Milyon Dolar Sermaye Topladı
Japon yatırım şirketi Metaplanet Inc. Bitcoin alımlarını hızlandırmak amacıyla bu hafta gerçekleştirdiği iki tahvil ihracıyla toplamda 9.5 milyar yen (60.6 milyon dolar) topladı. Tokyo Borsası’nda işlem gören firma, 5 milyar yen (31.9 milyon dolar) tutarında beşinci sıradaki sıradan tahvilini ihraç etti. Bunlara ek olarak ise salı günü 4.5 milyar yen (28.7 milyon dolar) tutarında başka […]
3 gün önce Bitcoin
El Salvador, IMF ile Anlaşma Sağladı: 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,4 milyar dolarlık bir kredi paketi karşılığında ülke içindeki Bitcoin ile ilgili faaliyetleri sınırlama konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, ülkenin ekonomik reformları ve ödeme dengesi ihtiyaçlarını desteklemeyi amaçlıyor. 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi ve Şartları IMF’in 40 ay boyunca devam etmesi beklenen Genişletilmiş Fon Tesis Programı kapsamında, El […]
3 gün önce Bitcoin
Fed Başkanı Powell: “Bitcoin tutmamıza izin verilmiyor.”
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Başkan Trump’ın stratejik Bitcoin rezervi planına ilişkin olarak, Fede’in Bitcoin tutmasına izin verilmediğini ve bu konuda yasa değişikliği arayışında olmadıklarını belirtti. “Bitcoin Sahibi Olamayız” Çarşamba günü düzenlenen bir basın toplantısında, Axios’tan bir gazetecinin ABD hükümetinin Bitcoin rezervi oluşturması konusundaki görüşünü sorması üzerine Powell, şu yanıtı verdi: “Bitcoin tutmamıza […]
4 gün önce Bitcoin
Almanya’nın Deutsche Bank’ı Ethereum Layer-2 Ağı Başlatıyor!
Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu ve verimliliğini artırmak için ZKsync teknolojisini içeren Ethereum tabanlı bir Layer-2 protokolü olan “Project Dama 2″yi duyurdu. Bu girişim, geleneksel finans (TradFi) ile merkeziyetsiz teknolojiyi (DeFi) birleştirmeyi hedefliyor. Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu artırmayı ve mevcut zorlukları çözmeyi amaçlayan Project Dama 2’yi duyurdu. Bloomberg’in haberine göre, bu girişim Singapur Para Otoritesi’nin (MAS) […]
4 gün önce Blockchain
Fed Toplantısı: Faiz İndirimleri ve 2025 Beklentileri!
ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını bugün TSİ 22.00’de açıklayacak. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell saat 22.30’da bir konuşma yapacak. Piyasa, Fed’in üst üste üçüncü kez faiz indirimine gitmesini beklerken, Powell’ın açıklamaları 2025 yılı para politikası beklentilerini şekillendirecek. Üçüncü Faiz İndirimi Bekleniyor Ekonomistler, Fed’in faiz oranını 4.25%-4.5% aralığına düşürmek için 25 baz puanlık […]
5 gün önce Bitcoin