Metaverse ve Web3 kavramlarını anlamanın sırrı gerçeğine oldukça yakın bir metaverse tecrübesi sunan Minecraft oyununu oynamaktan geçiyor.
Henüz hala yeni olan metaverse ve Web3 kavramlarını anlamak için Minecraft gibi gerçekçi metaverse tecrübesi sunan oyunları oynamanın oldukça etkili olabileceği belirtiliyor.
Neal Stephenson’ın 1992 senesinde yayımlanan Snow Crash isimli romanıyla hayatımıza giren metaverse terimi, gerçek hayattan esinlenen bir çevrim içi sanal gerçeklik dünyasını tanımlamak için kullanılıyor.
Stephenson’ın adeta kehanette bulunduğu romanının kitlelere ulaşmasından 30 sene sonra artık mevcut gerçekliğimizde somut bir yer edinen metaverse, insanların birbiriyle iletişime geçecekleri ve dijital objelerin gerçeklerini aratmadığı 3D bir ortamdan meydana geliyor.
Henüz hala tam manasıyla bir metaverse’e sahip olmasak da, pek çok platform küçük çaplı da olsa metaverse benzeri ortamlar yaratmaya başladı. Bizlere olası bir metaverse tecrübesinin neye benzeyeceğine dair bir fikir sunan bu projeler aynı zamanda metaverse ile kullanıcıların bu ortamlarda sosyalleşmesinin, oyunlar oynamasının ve hatta belki de çalışmasının hedeflendiğinin de altını çizdi, hala da çiziyor.
Web3 ise World Wide Web olarak bildiğimiz internet aleminin 3. jenerasyonu olarak geçen ve merkeziyetsiz internet vizyonuyla dikkat çeken bir kavram. Web1 statik içerik üretimine, Web2 ise dinamik içeriklere ve sosyal medya özelliklerine odaklanıyordu. Şimdi ise sıra, kullanıcıların kendi verilerini kontrol ettiği merkeziyetsiz bir internet tecrübesinde.
Minecraft ise kullanıcıların 3D bir dünyada bir şeyler inşa etmelerini sağlayan ve piyasaya sürüldüğü 2009 senesinden bu yana kitleleri peşinden sürükleyen bir oyun olarak dikkat çekiyor. Oyunun aynı zamanda sanal bir ekonomi inşa ederek oyuncuların kendi arasında ticari faaliyetlere girişmelerini sağlaması ise, Minecraft’ı metaverse konseptini anlamada kritik bir pozisyona koyuyor.
Her şeyden önce Minecraft hemen her kullanıcının kendi eşsiz tecrübesini yaşamasına zemin hazırlayan bir oyun. Diğer bir deyişle, Minecraft bireylerin kendi arzuları doğrultusunda kolaylıkla şekillenebiliyor ve hemen herkesin isteklerine uyarlanabiliyor. Böylece oyunun içerisinde yeni tecrübeler ve dünyalar yaratmak kolay bir hale geliyor.
Minecraft aynı zamanda aidiyet hissi kuvvetli oldukça geniş ve aktif bir oyuncu topluluğuna da sahip. Oyun sürekli olarak değişiyor, gelişiyor ve her yeni güncelleme, yepyeni bir oyun tecrübesini kullanıcılara sunuyor.
Minecraft, tıpkı metaverse’lerde hedeflendiği gibi, merkeziyetsiz bir yapıya sahip olmasıyla da dikkatleri üzerine topluyor. Her ne kadar oyunun sahibi Microsoft olsa da, Minecraft açık bir platform olarak herkese bedava erişim imkanı sağlıyor. Hiçbir şirket oyunu ya da oyuncuların oyunda neler yapabileceğini kontrol etmiyor.
İlginizi çekebilir: Metaverse Nedir?
Minecraft’ta hemen herkes kendine özgü kurallara sahip metaverse’ünü oluşturma şansına sahip. Bu merkeziyetsiz yapı daha demokratik ve açık bir ortam yaratarak olası bir metaverse’ün de muhtemel başarısının sırrı olarak geçiyor.
Her ne kadar metaverse Minecraft’a kıyasla çok daha yüksek teknolojili bir yapıya sahip olacaksa da, Minecraft bizlere metaverse’ün neye benzeyeceğine dair belki de en gerçekçi resmi sunuyor.
Minecraft aynı zamanda bir metaverse’e sahip olmak için illa ki VR ekipmanlarına gerek olmadığının, bilgisayar ekranlarının da tek başlarına kafi olabileceğinin en büyük kanıtı oluyor.
Oyuncular Minecraft metaverse’ünde birbirleriyle sohbet odaları, özel mesajlar ya da forumlar aracılığıyla iletişime geçiyor. Ayrıca oyuncular birlikte oynayabilmek için aynı server üzerinden de oyuna katılabiliyor. En yaygın iletişim yolu ise içinde bulunduğun server’ın amacına uygun olarak hemen her gün server’a katkıda bulunmak geliyor.
Örneğin, eğer içinde bulunduğunuz server devasa bir yapı inşa etmeyi hedefliyorsa, bu amaca uygun olarak her gün hedeflenen yapıya katkıda bulunmak sizi o server’da aranan isimlerden biri yapıyor.
Günümüzde, Minecraft’tan ilham alan ya da Minecraft yapısı üzerine inşa edilen, başta NFT’ler olmak üzere, onlarca Web3 projesi mevcut.
Örneğin, 10.000 eşsiz eserden meydana gelen NFT Worlds koleksiyonunda yer alan tüm NFT’ler Minecraft evreninin bir parçası olarak görülüyor. Koleksiyondaki her bir NFT yeni bir Minecraft dünyası oluşturmaya yarayan bir koda sahip. Bu kodlar aracılığıyla kullanıcılar kendi Minecraft metaverse’lerini de oluşturabiliyor.
Bir diğer Minecraft metaverse projesi olan Uplift World ise oyna-kazan sistemiyle hareket ediyor ve WAX blockchain’i üzerinde yer alıyor. Proje aynı zamanda NFT’leri de kullanıyor ve token haline getirilmiş bir demir yolu sisteminin sahibi olarak da dikkat çekiyor.
Son olarak Enjin ise, bireylerin Enjin ve Ethereum kullanarak Minecraft metaverse’leri oluşturmalarına imkan veren öncü projelerden biri olarak bahsedilmeyi hak ediyor.
Daha fazla Metaverse haberleri için: Metaverse Haberleri
Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar