NEAR Protocol Nedir?

Nedir 17/08/2021 10:36 BullTrader BullTrader  Twitter
NEAR Protocol Nedir?

NEAR, rakip sistemlerin bazı sınırlamalarının (düşük verim, düşük hız ve zayıf çapraz uyumluluk) üstesinden gelerek, dapp‘ler için ideal ortamı sağlamak üzere tasarlanmış merkezi olmayan bir geliştirme platformudur.

NEAR, Layer 1 blok zinciridir, özetle diğer blok zincirlere bağımlı olarak çalışmaz. NEAR Protokol kendine özgü ve benzersiz bir ölçeklendirme mekanizması (Nightshade parçalama) kullanmaktadır.

NEAR, ölçeklenebilirliği artırmak ve kullanıcılar için maliyetleri azaltmak için bir dizi yeniliği içeren proof-of-stake (POS) mekanizması üzerinde çalışan NEAR Protokolü üzerinde çalışır. Platformun temel özellikleri arasında, ‘Doomslug‘ olarak bilinen yeni ve güçlü bir mekanizma yer almaktadır.

NEAR protokol, merkezi olmayan uygulamalar (dApps) için güvenli, ölçeklenebilir bir şekilde görev yapmaktadır. Geliştiriciler için de kullanımı oldukça kolay şekilde tasarlanan NEAR Protokol, geliştiricilerin basit şekilde dApp’ler oluşturmasına imkan tanımaktadır.

İlginizi çekebilir: dApps Nedir?

NEAR Protokolü, platform için ilk kodu yazan ve hata düzeltmeleri, güncellemeler yayınlayarak NEAR ekosistemini desteklemeye devam eden geliştirici topluluğu NEAR Collective tarafından inşa edilmektedir. NEAR açık kaynak kodlu olduğundan, herkes koleksiyona katılabilir ve gelişimine katkıda bulunmaya başlayabilir.

NEAR Protocol Nasıl Çalışır?

NEAR, verim yeteneklerini elde etmek için Nightshade olarak bilinen bir teknoloji kullanmaktadır. NEAR’daki akıllı sözleşmeler, Rust veya JavaScript’te yazılır ve WebAssembly’de derlenir. Ölçeklendirme çözümü, blok zincirinin genel işlem taşıma kapasitesini iyileştirmek için ayrı ayrı doğrulayıcı setlerinin işlemleri birden çok parçalı zincirde paralel olarak işlemektedir. Bu çözüm, diğer blok zincirleri tarafından kullanılan parçalama sisteminden biraz farklıdır, çünkü her parça bir sonraki bloğun bir kısmını üretir. Ardından bunlar, içerdiği işlemleri sonuçlandırmak için NEAR blok zincirinde işlenir ve değişmez bir şekilde saklanır.

NEAR, geliştiriciler için işleri basitleştirmek üzere inşa edilmiştir. Bunun yanında onlara yeni nesil uygulamalar oluşturmak için güçlü bir araç seti sunmaktadır. NEAR, sözleşmeye dayalı bir hesap modeli kullandığından, geliştiriciler, kullanıcılar adına işlemleri imzalayabilen ve kullanıcının eylemi onaylamak için fiziksel olarak hazır olmasına gerek kalmadan sözleşmeleri yürütmelerine olanak tanıyan gelişmiş uygulamalar oluşturabilir

NEAR Protokol Temel Özellikleri

NEAR Protokolün bazı temel özellikleri bulunmaktadır. Öncelikle ağ, karbon nötr sertifikasına sahiptir. NEAR, Bitcoin’in 3 dakikada tükettiği enerjinin aynısını bir yıl gibi uzun bir sürede tüketmektedir.

near1 - NEAR Protocol Nedir?

NEAR, Javascript veya Rust kullanarak akıllı sözleşmeler yapılmasını sağlamaktadır. En önemli özelliklerinden biri de ağ üzerinde yapılan işlemlere ait ücretlerin %30’u geliştiricilere gitmektedir.

NEAR Protocol’ü Farklı Kılan Özelliği

NEAR, dapp’ler için yeni nesil bir platform olacak şekilde tasarlanmıştır. Bunu başarmak için, blok zinciri alanında uzun süredir devam eden sorunların yanı sıra nispeten yakın zamanda ortaya çıkan bazı sorunları ele almaktadır.

NEAR’ı farklı özellikleri arasında ilk sırayı hızı almaktadır. Saniyede 100.000 işlem (tps) civarında işleme yapabilir ve 1 saniyelik blok sayesinde işlem kesinliğine neredeyse anında ulaşır. 

Şu anda çoğu web hizmeti, kullanıcıların isteklerini işlemek ve bilgi sağlamak için tek bir sunucu ve tek bir veri tabanı kullanmaktadır. Bu altyapı genellikle tüm veri işlemlerini bir kara kutu gibi ele alan bireysel bir varlık tarafından yönetilir. Yani özetle işi yapan platform, işlemleri doğrulamak üzere üçüncü taraflara güvenebilirken, kullanıcı kara kutuda ne olduğunu asla doğrulayamaz. Bu sistem, kullanıcılar ve şirketler arasındaki güvene dayanır.

Ancak NEAR’da bu bahsedilen işlem biraz farklı çalışmaktadır. NEAR, prensipte, geliştiricilerin şu anda üzerine uygulamalar oluşturduğu “bulut tabanlı” altyapıya benzer. Yani şirket tarafından işletilen bir bulut yerine, topluluk tarafından işletilen bir bulut sistemi kullanılır.

Teknik avantajları açısından da öne çıkan platform blockchain hakkında çok az bilgisi olan veya hiç bilgisi olmayanlar için ulaşılabilir olmayı amaçlıyor. Bu, normal kullanıcıların, daha önce deneyimledikleri benzer bir kayıt akışıyla NEAR’da oluşturulan dapp’lere erişebilecekleri anlamına gelmektedir. Geliştiricilerin daha geniş bir kitleye ulaşmasına yardımcı olan bu durum, aynı zamanda dapp’leri kullanmaya zaten alışmış olanlar için de sorunları azaltmaktadır.

NEAR, geliştiricilere gelişimlerini hızlı bir şekilde takip etmelerine ve projelerini hızla hayata geçirmelerine yardımcı olmak için bir dizi modüler bileşen sağlamaktadır.

NEAR Token Nedir?

Blok zincirlerinin büyük çoğunluğu gibi, NEAR’ın da ‘NEAR‘ olarak adlandırılan kendi yerel yardımcı program tokenı bulunmaktadır. Bu token NEAR ağındaki düğümleri teşvik etmek için kullanılan tokendır. Ayrıca işlemleri ve sayısız NEAR akıllı sözleşmesini güçlendirmek için kullanılmaktadır.

NEAR’ın çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır:

İşlem ücretleri: NEAR blok zinciri üzerinde gerçekleşen tüm işlemler NEAR kullanımı için ödenmektedir. Protokolün üzerinde çalıştığı Proof-of-stake (PoS) ve zincirin ölçeklenebilir yapısı nedeniyle, zincir üzerinde gerçekleşen işlem ücretleri genellikle çok düşüktür.

İlginizi Çekebilir: Proof-of-stake (PoS) Nedir?

Staking: PoS ekosistemleri için temel olan NEAR, kullanıcıların NEAR kazanması için doğrulayıcılara devredilebilir. Bu arada NEAR blok zincirinde doğrulayıcı olmak için minimum miktarda NEAR sahibi olmanız gerekmektedir.

dApps: NEAR ekosistemi üzerine inşa edilen projeler, NEAR tokenının faydasını genişleterek çeşitli şekillerde yararlanmayı seçebilir.

Topluluk tarafından yönetilen bir platform olarak, NEAR token sahipleri, NEAR platformunun zincir üzerindeki yönetimine katılabilir veya kendi adlarına doğrulayıcı oy kullanabilir.

NEAR Token Fiyatı Nedir?

Coinmarketcap üzerinden alınan verilere göre NEAR’ın toplam arzı 1,000,000,000’dur. NEAR Protokol’ün yerel tokenı olan NEAR’ın dolaşımdaki mevcut arzı ise 787,199,935.00’dır. Piyasa verilerine göre yazım itibarıyla (24 Eylül 2022 20:30) NEAR’ın mevcut fiyatı 3,83$’dır.

near 1200x330 - NEAR Protocol Nedir?

3,012,761,400 dolar piyasa değerine sahip olan NEAR, son 24 saat içerisinde 194,142,982 dolar işlem hacmi yaratmış durumda.

NEAR Nereden Alınır?

NEAR ekosistemine dahil olmak veya NEAR platformunda oluşturulmuş herhangi bir dapp’i kullanmaya başlamak için bir miktar NEAR tokenına sahip olmanız gerekmektedir. NEAR token sahibi olmanın birden fazla yolu bulunmaktadır.

Bunları geliştirme ödüllerine katılarak, stake ederek ve bir NEAR topluluğunu işleterek kazanmak mümkün olabilmektedir. Bunların yanında NEAR token sahibi olmak isteyen kullanıcılar, tokenın listeli olduğu birçok kripto para borsasından satın alma yolu ile alabilirler. Bu borsalar arasında ise, Binance, Huobi Global veya OKEx gibi önde gelen kripto para borsaları gelmektedir.

NEAR Protocol Geleceği

Yakın zaman önce NEAR, Rainbow Bridge olarak bilinen ve uzun zamandır beklenen Ethereum-to-NEAR köprüsünü piyasaya sürdü. Bu, kullanıcıların Ethereum ERC-20 tokenlarını NEAR dapp ekosisteminde kullanım için NEAR ile köprülemelerine olanak tanımaktadır. 

Bir sonraki adım için NEAR, şu anda Ethereum’un merkezi olmayan uygulamaları çalıştırmak için kullandığı yazılım yığını olan Ethereum Sanal Makinesi (EVM) desteğini uygulamaya çalışıyor. Tamamlandığında, geliştiriciler Ethereum dapp’lerini NEAR’da çok az değişiklik gerekmeden veya hiç değişiklik gerekmeden yeniden dağıtabilecek ve bu da çapraz zincir başlatmanın önündeki büyük bir engeli ortadan kaldırmış olacak.

Daha fazla Nedir?Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
SEC, Kripto Staking ve Doğrudan Varlıkla İşlem Gören ETF Kararlarını Erteledi
Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto staking ETF’leri ve “in-kind” (doğrudan varlıkla) yaratım ve itfa işlemlerine ilişkin kararlarını erteledi. SEC, bu düzenleme değişikliklerini değerlendirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kurumun uzun vadeli dijital varlık stratejisi üzerinde çalışan iç birimi, yeni kuralları şekillendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Grayscale ve VanEck ETF’lerine […]
1 hafta önce Blockchain
Güney Kore, Kayıtsız Kripto Platformlarını Yasakladı
Güney Kore, kripto para sektörüne yönelik denetimlerini sıkılaştırırken, Apple da ülkedeki App Store’dan 14 kayıt dışı kripto uygulamasını kaldırdı. Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu adım Mali İstihbarat Birimi’nin (FIU) talebi üzerine 11 Nisan itibarıyla hayata geçirildi. KuCoin ve MEXC de Listede Kaldırılan uygulamalar arasında önde gelen yabancı kripto borsaları KuCoin ve […]
1 hafta önce Blockchain
Trump’ın Tarife Hamleleri, Küresel Kripto Fonlarında 795 Milyon Dolarlık Çıkışa Neden Oldu
CoinShares verilerine göre, küresel kripto yatırım ürünlerinde geçen hafta 795 milyon dolar tutarında net çıkış yaşandı. Bu art arda ikinci hafta gerçekleşen bir çıkış oldu. CoinShares Araştırma Başkanı James Butterfill, Başkan Trump’ın uyguladığı tarifelerin kripto varlık sınıfına olan duyarlılığı olumsuz etkilediğini belirtti. Butterfill, yaptığı açıklamada Trump’ın tarife politikalarının kripto para yatırımları üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğünü […]
1 hafta önce Blockchain
JPMorgan, İngiliz Sterlini ile Blokzincir Ödemelerini Başlattı
JPMorgan, şirketlere İngiliz sterlini (GBP) cinsinden 7/24 blokzincir tabanlı ödeme yapma imkânı sunduğunu duyurdu. Bu yeni hizmet daha önce başlatılan euro (EUR) ve Amerikan doları (USD) işlemlerine ek olarak sunuluyor. Bankanın blokzincir birimi Kinexys (eski adıyla Onyx), İngiltere’de GBP cinsinden blokzincir mevduat hesaplarını devreye aldı. Böylece JPMorgan gerçek zamanlı ödeme altyapısını genişletmiş oldu. Sterlin, JPMorgan’ın […]
1 hafta önce Blockchain
Strategy, Bitcoin Alımlarını 87.000 Doların Altına Düşen Fiyatla Durdurdu
Michael Saylor’ın liderliğindeki Strategy şirketi, Bitcoin (BTC) fiyatı $87.000’in altına düşerken alım yapmayı durdurdu. Şirket 7 Nisan’da SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile yaptığı açıklamada, 31 Mart ile 6 Nisan arasında Bitcoin alımı yapmadığını duyurdu. Ayrıca şirket birinci çeyrekte dijital varlıklarda 5,91 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar bildirdi. Michael Saylor’ın Bitcoin Stratejisi: Fiyat Düşüşü […]
2 hafta önce Bitcoin
ABD Federal Ajansları, Kripto Varlıklarını 7 Nisan’a Kadar Hazine’ye Bildirecek
ABD federal ajanslarının, 7 Nisan’a kadar kripto para varlıklarını Hazine Bakanlığı’na bildirmesi bekleniyor. Bu bildirimler ise Başkan Donald Trump tarafından bu yıl imzalanan bir yürütme emri doğrultusunda yapılacak. Ancak federal ajansların bu varlıkları halka açıklamaları gerekmeyecek. Sadece Hazine Bakanı Scott Bessent’e raporlama yapılacak. Beyaz Saray’a yakın bir yetkiliye dayandırılan bilgilere göre, 7 Nisan itibarıyla federal […]
2 hafta önce Blockchain