NFT’lerde Wash Trading ve Kara Para Aklama Nedir?

Nedir 20/04/2022 03:21 Betül Özde.Balcı Betül Özde.Balcı  Twitter
NFT’lerde Wash Trading ve Kara Para Aklama Nedir?

Bir trader ya da yatırımcı, bir varlığın fiyatı ya da likiditesi hakkında diğer piyasa katılımcılarını aldatmak için aynı menkul kıymetleri kısa bir süre içinde birden çok kez alıp sattığında, ‘wash trading’ işlemini gerçekleştirmiş olur.

Kısacası ‘wash trading’ işlemi aynı varlığın kısa sürede satılması ve yeniden satın alınması demektir. Bir varlığın alım satım faaliyetini ve fiyatını etkilemek için traderlar bir piyasa manipülasyon tekniği olarak wash trading işlemini kullanır. Genel olarak bir ya da daha fazla gizli anlaşma aracı, piyasa risklerini göz önünde bulundurmadan bir dizi alım satım gerçekleştirir ve bu karşıt aracıların orijinal konumunda hiçbir değişikliğe neden olmaz.

İlginizi Çekebilir: Wash Trading İle İlgili Haberler

Wash Trading Nasıl Çalışır?

‘Wash trading’ işlemine dahil olanların niyeti ve bu işlemin sonucu, wash trading’in amacını özetler. Bir yatırımcı aynı varlığın tokenlarını aynı anda alıp sattığında bir wash trading işlemi gerçekleşir.

Traderların ya da yatırımcıların niyeti ise, swap ticareti ile ilgili olmalı ve kısa sürede ortak intifa hakkı sahibi varlıkları alıp satmış olmalarıdır. Yararlı mülkiyet, aynı kişi ya da şirket tarafından tutulan hesapları ifade eder.

Finansal düzenleyiciler, ortak hak sahibi hesaplar arasında yapılan alım satımlarla ilgilenebilirler, çünkü bunlar wash trading alım satım faaliyetini gösterebilir. Bununla birlikte, wash trading işlemleri her zaman gerçek anlaşmaları içermek zorunda değildir; yatırımcılar ve bayiler işlemi kağıt üzerinde yapıyor gibi göründüğünde, ancak hiçbir varlık swap edilmediğinde de ortaya çıkabilir.

Para Aklama NFT Muhabbit - NFT'lerde Wash Trading ve Kara Para Aklama Nedir?

Wash Trading Neden Yasa Dışıdır?

Geleneksel finansta wash trading yasaktır. Bununla birlikte wash trading’in yasallığı, NFT’ler alanında henüz netleşmedi.

NFT için mevzuat ve sınıflandırma eksikliği olmasına rağmen, bazı hükümetler bu uygulamaya karşı çıktı. Örneğin, Güney Koreli bir kripto borsası olan Bithumb, 2018’de sahte hacimle 250 milyon dolardan fazla değere sahip wash trading’i kolaylaştırmakla suçlandı.

5 Nisan 2022’de Bloomberg, NFT takipçisi CryptoSlam verilerinin wash trading işlemlerinin 18 milyar doları ya da LookRare adlı NFT pazarındaki toplam ticaret hacminin yüzde 95’ini oluşturduğunu bildirdi.

Bazı yargı bölgelerinde kripto varlıklarda wash trading işlemleri yasak olsa da, kripto paraların merkeziyetsiz yapısı, suçluların izini sürmeyi zorlaştırıyor. Müşterinizi Tanıyın (KYC) standartlarını doğrulayan geleneksel finansal araçların aksine, blok zinciri destekli varlıklar anonim olarak alınıp satılabilir ve bu da wash trading riskine yol açar. Bu risk, yetkililerin kripto varlıkları denetlemekten hangi yargı yetkisinin sorumlu olduğuna karar vermedikçe ortadan kaldırılamayan yanıltıcı fiyat ve hacim istatistikleri nedeniyle ortaya çıkar.

NFT’ler Kara Para Aklamak İçin Nasıl Kullanılıyor?

Kara para aklama ve wash trading dolandırıcılığı gibi NFT suçları, NFT satışları “kendi kendini finanse eden” adresleri hedef aldığında gerçekleşir.

Kara para aklama, sanat dünyasında uzun zamandır bir sorun olmuştur ve nedenini anlamak kolaydır. Birçok kişi, NFT’lerin geçmişleri ve kripto varlıklarının takma adları nedeniyle benzer suistimallere maruz kalıp kalmadığını soruyor.

Peki, NFT’ler Aracılığıyla Kara Para Aklayabilir misiniz?

Evet mümkün… Dolandırıcılar, kötü amaçlı yazılım operatörleri ve Chatex, NFT’leri kullanarak kara para aklama gerçekleştirir. Chatex, geleneksel bankacılık üzerinde işlevsel bir avantaj sağlarken, kripto para işlemlerini güvenli, basit ve birçok müşteri için erişilebilir hale getirmeyi amaçlayan bir kripto para bankasıdır.

washtrading 840x600 - NFT'lerde Wash Trading ve Kara Para Aklama Nedir?

Fiziksel sanatta kara para aklamayı ölçmek zor olsa da, blok zincirinin yapısal açıklığı, NFT kara para aklama konusunda daha gerçekçi tahminler oluşturmamızı sağlıyor.

Wash trading dolandırıcılıkları Chainalysis tarafından “kendi kendini finanse eden” adreslere yapılan NFT satışlarına, yani başlangıçta satış adresini finanse eden adres ya da satış adresinin kendisi tarafından finanse edilen satışlara bakılarak takip edildi.

Bu strateji kullanılarak yüzlerce wash trading işlemi keşfedildi. Örneğin, Chainalysis’in en aktif wash trading kullanıcısı olarak belirlediği bir hesabın kendi finanse ettiği adreslere 830 adet satış yaptığı tespit edildi.

Wash Trading Neden NFT Alanı İçin Bir Sorundur?

NFT’lerde wash trading işlemleri; yatırımcılar, küresel topluluk, koleksiyoncular ve traderlar için bir sorundur çünkü bu katılımcılar bir varlığın fiyatını manipüle etmek için daha az likit ve dönüştürülemeyen tokenler kullanırlar.

Yatırımcılar, yanlış yatırım kararları vererek ölçülebilir istatistiklere güvenmeye zorlandıkça durum tespiti daha zor hale geldi. NFT yatırımlarını teşvik etmek ve NFT dolandırıcılıklarını önlemek için verilerdeki tutarsızlıklar uzmanlar tarafından araştırılmalıdır. Ek olarak, NFT suçları en çok NFT topluluğunu vurdu. Ana akım finansal hizmetlerin düzenleyicileri ve savunucuları artık merkeziyetçilikle mücadele etmek için wash trading işlemlerini kullanabilir.

Aynı şekilde koleksiyoncular ve traderlar da bilinçli kararlar veremezler. Aldatıcı gerçekler ve tarih, insanları bir sanat eseri ya da koleksiyonla ilgili olarak yanlış yönlendirdiğinde, acele kararlar vermek onlar için kolay olabilir.

Peki, wash trading işlemlerinden etkilenen NFT piyasalarında, bunu daha önce tespit etmenin bir yolu var mı?

Piyasaya sunulduklarında yeni kripto paralarla ilişkili herhangi bir fiyat ya da hacim geçmişi yoktur. Sonuç olarak, geliştiriciler ya da içeriden kişiler, katılımcıları varlığın gerçek değeri hakkında aldatmak için wash trading işlemlerine dahil olabilirler. Bu nedenle, bu tür projelere yatırım yapmaktan kaçınmalısınız.

Ayrıca, birçok NFT’nin işlem hacmi ya da yatırımcıların ilgisi hemen oluşmuyor. Kısacası; NFT sahipleri işi bilmeyen saf alıcıları, NFT’yi fahiş bir fiyata satın almaya ikna etmek için wash trading işlemleriyle aldatıyor. Bu nedenle, yeni çıkarılan küçük çaplı kripto paralardan ve NFT’lerden kaçınmak, wash trading’e yakalanmamanın en önemli yoludur.

Eğer bir trader, wash trading kurbanı olmak istemiyorsa daha yüksek hacimli ve daha yerleşik kripto paraları seçmelidir. Pazar ne kadar geniş olursa, dolandırıcıların onu manipüle etmesi o kadar güç hale gelir. Örneğin, yüz milyarlarca dolar değerindeki Bitcoin (BTC) ya da Ethereum gibi kripto paralar, wash trading gibi suçları inanılmaz derecede zorlaştırır.

Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, Üst Düzey Çalışanları İşten Çıkardı!
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, başta Genel Yayın Yönetmeni Kevin Reynolds olmak üzere üç üst düzey editoryal çalışanını işten çıkardı. Diğer isimler arasında Genel Yayın Yönetmen Yardımcıları Nick Baker ve Marc Hochstein var. Editoryal Bağımsızlık Tehlikede Mi? CoinDesk çalışanları tarafından Bullish CEO’su Tom Farley ve CoinDesk CEO’su Sara Stratoberdha’ya gönderilen bir belgede, Bullish’in editoryal kararlar üzerindeki […]
12 saat önce Blockchain
Metaplanet, Japonya’dan Bitcoin Alımlarını Hızlandırmak İçin 61 Milyon Dolar Sermaye Topladı
Japon yatırım şirketi Metaplanet Inc. Bitcoin alımlarını hızlandırmak amacıyla bu hafta gerçekleştirdiği iki tahvil ihracıyla toplamda 9.5 milyar yen (60.6 milyon dolar) topladı. Tokyo Borsası’nda işlem gören firma, 5 milyar yen (31.9 milyon dolar) tutarında beşinci sıradaki sıradan tahvilini ihraç etti. Bunlara ek olarak ise salı günü 4.5 milyar yen (28.7 milyon dolar) tutarında başka […]
22 saat önce Bitcoin
El Salvador, IMF ile Anlaşma Sağladı: 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,4 milyar dolarlık bir kredi paketi karşılığında ülke içindeki Bitcoin ile ilgili faaliyetleri sınırlama konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, ülkenin ekonomik reformları ve ödeme dengesi ihtiyaçlarını desteklemeyi amaçlıyor. 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi ve Şartları IMF’in 40 ay boyunca devam etmesi beklenen Genişletilmiş Fon Tesis Programı kapsamında, El […]
2 gün önce Bitcoin
Fed Başkanı Powell: “Bitcoin tutmamıza izin verilmiyor.”
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Başkan Trump’ın stratejik Bitcoin rezervi planına ilişkin olarak, Fede’in Bitcoin tutmasına izin verilmediğini ve bu konuda yasa değişikliği arayışında olmadıklarını belirtti. “Bitcoin Sahibi Olamayız” Çarşamba günü düzenlenen bir basın toplantısında, Axios’tan bir gazetecinin ABD hükümetinin Bitcoin rezervi oluşturması konusundaki görüşünü sorması üzerine Powell, şu yanıtı verdi: “Bitcoin tutmamıza […]
2 gün önce Bitcoin
Almanya’nın Deutsche Bank’ı Ethereum Layer-2 Ağı Başlatıyor!
Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu ve verimliliğini artırmak için ZKsync teknolojisini içeren Ethereum tabanlı bir Layer-2 protokolü olan “Project Dama 2″yi duyurdu. Bu girişim, geleneksel finans (TradFi) ile merkeziyetsiz teknolojiyi (DeFi) birleştirmeyi hedefliyor. Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu artırmayı ve mevcut zorlukları çözmeyi amaçlayan Project Dama 2’yi duyurdu. Bloomberg’in haberine göre, bu girişim Singapur Para Otoritesi’nin (MAS) […]
3 gün önce Blockchain
Fed Toplantısı: Faiz İndirimleri ve 2025 Beklentileri!
ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını bugün TSİ 22.00’de açıklayacak. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell saat 22.30’da bir konuşma yapacak. Piyasa, Fed’in üst üste üçüncü kez faiz indirimine gitmesini beklerken, Powell’ın açıklamaları 2025 yılı para politikası beklentilerini şekillendirecek. Üçüncü Faiz İndirimi Bekleniyor Ekonomistler, Fed’in faiz oranını 4.25%-4.5% aralığına düşürmek için 25 baz puanlık […]
3 gün önce Bitcoin