Dapper Labs’in geliştirdiği Flow Blockchain’i hakkında neler biliyorsunuz?
Yakından tanıdığımız NFT projelerinin altyapısını sağlayan Flow Blockchain hakkında neler biliyorsunuz?
İlk NFT projelerinden biri olan CryptoKitties, 2017 yılında Ethereum ağında büyük bir yoğunluğa sebep olunca Dapper Labs, mevcut blockchainlerin bu tür bir talebe iyi bir şekilde yanıt veremediğini çok yakından tecrübe etti.
Dapper Labs’e göre NFT alanının popülerleşmesi ile bu soruna bir çare bulunmalıydı.
Ürettikleri DApp’e yeni bir blockchain bulmaktan ya da Ethereum ağının ölçeklenebilirlik problemlerini çözmesini beklemekten ziyade Dapper Labs, kendi blockchain projesini geliştirmeye karar verdi.
Sonuç olarak Flow Blockchain projesi hayata geçti ve bu proje, özel olarak NFT ürünleri ve büyük ölçekli oyunları desteklemek için geliştirildi.
Çok yakın bir zamanda CryptoKitties, Flow’a geçiş yaptı. Bildiğiniz gibi NBA Top Shot gibi popüler NFT ürünleri de bu blockchain üzerinde çalışıyor. An itibarıyla Flow, önde gelen NFT ürünleri için tercih edilebilecek bir blockchain olduğunu kanıtlamış durumda.
Flow, NFT marketleri ve kripto para ile entegre video oyunları gibi uygulamalar için hızlı ve düşük maliyetli işlemler sağlayan bir blockchaindir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Flow, Dapper Labs’in bir ürünüdür. Bu ürün ile Dapper Labs, farklı blockchainlerde yaşanan ölçeklenebilirlik problemlerini çözmek istiyor.
An itibarıyla Dapper Labs, NBA Top Shot da dahil olmak üzere bütün projelerini Flow Blockchain’e geçirmiş durumda.
Flow, hız ve verim olarak iyi bir noktaya gelebilmek için dört ayrı node tipine destek vermektedir.
Flow, doğrulayıcıların ağa katılmak için belirli sayıda FLOW tokenını stake etmesini gerektiren bir konsensüs kullanmaktadır. Yani kısaca Flow, Proof-of-Stake algoritması ile çalışıyor.
İlginizi çekebilir: Proof-of-Stake Nedir?
Fakat Flow, yukarıda bahsettiğimiz dört farklı node ile ayrıldığından, sistemin çalışma şekli konusunda da diğer blockchainler arasında benzersiz bir noktadadır. Dört node’un her biri, işlemlerin doğrulanmasına farklı noktalarda fayda sağlar.
Dapper Labs’e göre bu prosedür, diğer blockchainlere göre çok daha fazla verimli. Bildiğiniz gibi bir blockchainin depolama ve hesaplama kısımlarını çok sayıda node’a bölüştürmek, alternatif bir seçenek olarak yer almaktadır. Flow, bu metodun farklı bir halini kullanarak işlemlerin tutarlı, dayanıklı ve hızlı olduğunu iddia ediyor.
Ayrıca Flow, güncellenebilir bir akıllı sözleşme özelliğini de kullanıcılarına sunuyor. Bu sayede henüz beta sürümünde olan ve güncellenecek olan akıllı sözleşmeler bile sisteme entegre edilebiliyor.
Flow özel olarak NFT’ler için geliştirilen bir blockchain olarak öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra NBA Top Shot, NFT alanının ne kadar popüler bir hale geldiğini kısa bir süre içinde sektöre gösterdi. Ve Top Shot, Flow üzerinde geliştirilen projelerden sadece biri.
Bir kullanıcı olarak NBA Top Shot ya da VIV3 NFT Market ile etkileşime girebilirsiniz. Bunun yanı sıra, ilerleyen zamanlarda blockchaine eklenecek olan uygulamaları da deneyimleyebileceksiniz. Geliştirici olarak ise, Flow üzerindeki araç gereçleri kullanarak kendi merkeziyetsiz uygulamalarınızı geliştirmeye başlayabilirsiniz.
Flow’un yerel tokenı ilk olarak 2020’de CoinList üzerinden satışa çıktı. ICO yoluyla satışa çıkan tokenlar, en az bir yıl süre ile kilitli kalacak. Yani 2021 Ekim’e kadar FLOW’lar dolaşıma giremeyecek.
Ayrıca, ağ doğrulayıcılarına ödenen FLOW’lar, aktarılabilir ve satılabilir haldedir. Bu sebepten dolayı piyasada ufak bir miktar FLOW bulunabilir. Kraken, Huobi ve OKEx gibi bazı kripto para platformları, FLOW işlemlerine destek veriyorlar.
Daha fazla Nedir?, Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar