Para Yönetimi 101. Para Yönetimi Nedir?
Merhaba sevgili Muhabbit okuyucuları, bu yazımızda çok önemli bir konu olan ancak piyasadaki birçok kişinin bilmediği veya uygulamadığı “Para Yönetimi” konusuna değineceğiz. Öncelikle para yönetiminin açıklamasını ve önemini anlatmaya çalışacağım daha sonra ise bazı stratejilerden bahsedeceğim.
Para yönetimi, trade yaparken portföyünüzü nasıl kullanacağınızı ve ne kadarını riske atacağınızı belirlediğiniz stratejilerin toplamıdır. Daha açık olursak işlem yaparken ne kadar coin veya hisse alacağınızı veya ne kadar zarar edebileceğinizi önceden belirlediğiniz stratejilerdir.
Tahmin ediyorum ki birçoğunuz belirli bir stratejiye göre değil de o anki ruh halinize göre işlem büyüklüğünüzü ayarlıyorsunuzdur ki ben de başlarda öyle yapıyordum. Ancak bu yapacağınız en büyük hatalardan biri olabilir. Neden diye soracak olursanız, size şöyle bir örnek vereyim; her seferinde portföyünüzün büyük bir kısmıyla işlem yaptığınızı düşünün. Kazandığınızda evet çok büyük miktarlarda kazanacaksınızdır. Ancak kaybettiğinizde de çok büyük miktarlarda kaybedeceksiniz… Yanlış bir işlem sonucunda portföyünüzün %50’sini kaybettiğiniz diyelim portföyünüzü tekrar eski haline getirebilmek için %100 oranında bir kazanç sağlamanız gerekmektedir. Bunun da ne kadar zor olabileceğini tahmin edebiliyorsunuzdur zaten.
Peki para yönetimi stratejisinin bize sağlayacağı avantajlar neler? Öncelikle kendimize göre bir strateji oturttuğumuzdan portföyü takip etmek çok daha kolaylaşacaktır. Kazanırken portföyün büyük bir kısmını tek kalemde işleme sokmaya göre daha az kazanabiliriz ancak kaybederken de daha az kaybedeceğiz. Yani portföydeki riski azaltmış olacağız.
Unutmayın, ilk amacımız kazanmak değil de kaybetmemek olmalı.
Peki Nasıl Kaybetmeyeceğiz?
Şimdi iki stratejiden bahsedelim. Bu stratejilere göre siz de kendi stratejilerinizi geliştirebilir veya bu stratejileri kullanabilirsiniz. İlk stratejiyi bize tanıttığı için x3n0c’a çok teşekkür ederiz. Bu yönteme göre her işlemde stop-loss uzaklığına bakılmaksızın portföyünüzün belirli bir kısmını riske atarsınız. Yani her işleminizde portföyünüzün sadece belirli bir kısmını kaybedebilirsiniz.
Örnek vermek gerekirse; her işlemde portföyünüzün binde birini riske attığınızı varsayalım. Buna göre 100 000 dolarlık portföyünüz varsa 100 dolar riske atarsınız. Stop uzaklığınız %5 ise 2000 dolarlık işlem işlem açarsınız. Stop uzaklığınız %5 olduğundan da sadece 100 dolar kaybedersiniz. Ben bu stratejiyi kendime göre değiştirip margin işlemlerde kullanıyorum.
Diğer stratejiye geçelim. Bu stratejiyi bizimle paylaştıklarından dolayı TCT Analiz’e teşekkür ederiz. Bu stratejiye göre öncelikle belirli bir süre içerisinde kaç işlem yaptığınızı belirlemeniz gerek. Bu süreyi sizin ayarlamanız daha iyi olacaktır çünkü her kişinin işlemi kapatma süresi farklıdır. İşlem sayınızı belirledikten sonra portföyünüzü o sayıya bölün ve her işleme o miktar ile girin.
Örnek verecek olursam; benim trade için ayırdığım portföy 5000 dolar olsun. 15 günde 10 adet işlem tamamlamış olduğumu varsayalım. Bunlara göre benim her işlemimin büyüklüğü 500 dolar olacaktır. Bu stratejiyi ben kaldıraç olmayan piyasalarda, yani spot piyasalarda kullanıyorum.
Bu stratejilere veya farklı stratejileri göz önünde bulundurarak siz de kendiniz için yeni bir yöntem belirleyebilirsiniz. Kim bilir belki de başka bir yazımızda sizin stratejinizden bahsederiz!
Okuduğunuz için teşekkürler,
Draco