Muhabbit

ÖNE ÇIKAN

Parola Yerine Kripto Cüzdan Kullanmak Mı? Neden Olmasın!

Bugün Dünya Parola Günü! Günün anlam ve önemi düşünüldüğünde kripto para camiasından, parola yerine kripto cüzdan kullanmak gibi güzel bir öneri geldi. 

Clock
Paylaş
Parola Yerine Kripto Cüzdan Kullanmak Mı? Neden Olmasın!

Bugün her Mayıs ayının ilk perşembesi olduğu gibi, Dünya Parola Günü! Günün anlam ve önemi düşünüldüğünde kripto para camiasından, parola yerine kripto cüzdan kullanmak gibi güzel bir öneri geldi.

Çoğu insan için şifre koymak tam bir işkence gibidir. Bazıları tek bir şifre ile bütün hesaplarını yönetirken bazıları da kendine göre bir algoritma oluşturur ve her platforma ayrı şifre koyar. Özellikle banka hesaplarında bir süre sonra şifre değiştirme seçeneği zorunlu olduğundan şifre koyulması oldukça büyük bir karmaşaya dönüşebilir. Çoğu zaman da unutulabilir.

California merkezli Proofpoint, genel olarak e-posta güvenliği, kimlik bilgileri korunabilirliği, dijital riskler ve sosyal medyada şifreleme üzerine çalışan bir güvenlik şirketidir. 2020’de yaptığı son araştırma olan Kimlik Avı Raporu’nda dünyanın her yerindne insanlara online hesaplarında kaç farklı şifre kullandıkları soruldu. Ülke ülke bakıldığında Amerika’nın %44’ü şifre yöneticisi kullanırken, Almanya’nın %40’ı her hesabı için ayrı bir şifre kullanıyor. Bununla birlikte Almanya ve İspanya’daki kullanıcıların %33’ü hâli hazırda kenarda tuttukları 5-10 arası şifre arasından dönüşümlü olarak kullanım yaptıklarını söyledi. Hepsine rağmen Japonya’nın %21’i bütün hesaplarında 1-2 tane şifre kullandıklarını söylediler ki bu da en riskli yöntemi seçtiklerini gösteriyordu. Dünya genelinde ise bu riskli yöntemi kullananların yüzdesi 16’ya ulaşıyor.

9e30ad407913ca2e441a9f0f1c489e11 - Parola Yerine Kripto Cüzdan Kullanmak Mı? Neden Olmasın!

Ayrıca Proofpoint nasıl güvenli bir şifre oluşturabileceğinize dair birkaç öneride bulundu. Genel olarak parolaların başkaları tarafından bilinmesi uygun değildir. Kişiye yöneliktir ancak insanlar bu kişiye yönelik kullanımların da güvenlik riski oluşturabileceğinin farkında değiller. Örneğin doğum yılınızı ve memleketinizin plaka kodunu bir araya getirerek kendinizce kişiselleştirdiğiniz parolalar maalesef pek de güvenli değildir.

Proofpoint öngörülemeyen yerlerde birkaç farklı türdeki karakterlerden oluşan 12 basamaklı parolaları tavsiye ediyor. Lakin tavsiye ettikleri nokta ise bu karakterlerin diziliminde büyük harfin başta, rakam veya sembollerin sonda kullanılması.

Kullanıcılarına ideal şifre için, akıllarında tutması kolay olacak bir cümle seçip, baş harflerinden parola oluşturmalarını tavsiye ediyor. Nasıl mı?

 

2 ay evvel sert bir düşüş yaşadı. Ancak yarılanmaya 4 gün kala fiyatı yükselme eğiliminde.

Oluşturulacak parola; 2aesbdyAy4gkfye

Kripto cüzdandan parola olur mu?

LN Markets’in son girişimi Inurl-auth protokolüyle artık kripto cüzdanlarının parola işlevi görmesi mümkün oluyor. Peki nasıl? Inurl-auth protokolü kullanıcıların QR koduyla oturum açmasını sağlıyor. Kullanıcının erişmek istediği alan adıyla uyumlu kişiye özel bir anahtar verisi çıkartıyor. Bu anahtar verisi ile hesap sahipliği doğrulanırken dijital cüzdan ile ilişkilendirilmiş public key ile de giriş yapılabiliyor.

En popüler Bitcoin gazetelerinden birinde yazarlık yapan ve aynı zamanda Tales from the Crypt adlı prodcasti sunan Marty Bent, LN Markets’in son girişimini yorumladı. Girişimi geleceğin Bitcoin üzerine kurulu kimlik tanıma sistemi olarak tanıtan Bent, Inurl-auth protokolünü gayet beğendiğini belirtti. Bunun yanı sıra artık özel anahtarları kaybetmemenin daha da önemli olduğuna değindi.

Farklı sitelerde farklı şifrelerle uğraşmaya gerek kalmayacağını, sürekli unutmamak için kenara köşeye yazma döneminin yakında son bulacağını da ekleyen Bent, “Hesaplarınızın kontrolü sizde olacak.” dedi.

Teknolojinin hayatımızda önemli bir yer kaplamasıyla birlikte sürekli şifrelere ihtiyaç duyar olduk. Tabii bu kadar çok şifre olunca akılda tutmak da bir hayli zorlaştı. İşte tam bu yüzden parola yerine kripto cüzdan kullanımı özellikle kripto para dünyasındakiler için gayet sevindirici bir gelişme oldu. İlerleyen günlerde her alanda kullanılabilirliğinin artması beklenen bu girişimin geleceğini hep birlikte göreceğiz.

 

Paylaş

İlgili Başlıklar

Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar