PayPal, Yeni Stablecoin’i PayPal USD ile Neyi Hedefliyor?

Blockchain 27/08/2023 23:36 Serbest Kürsü
PayPal, Yeni Stablecoin’i PayPal USD ile Neyi Hedefliyor?

2016 yılında Türkiye’deki faaliyetlerini durdurmuş olmasına rağmen, dünya genelinde online ödeme hizmetleri ve finansal ürünler sunan PayPal, uluslararası arenada hız kesmeden genişlemeye devam ediyor. Son dönemde adını sıkça duyurduğu stablecoin girişimi olan PayPal USD (PYUSD) ile tekrar dikkatleri üzerine çekti. Bu önemli gelişmeye odaklanarak, Av. Dr. Davut Gürses, bir stablecoin olan PYUSD’nin hedeflerini, stablecoin’lerin Türk Hukukundaki yerini ve risklerini kripto yatırımcıları için değerlendiriyor.

PayPal, birçok ülkede online ödeme hizmetlerinin yanında ödemeler için banka kartı, işletmelerde kullanım için kredi kartı okuyucusu ve kredi limitleri sunmaktadır. Bu hizmet kanallarına ek olarak Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum ve Litecoin kripto varlıkların alım, satım ve transferine de imkân sağlayan PayPal, bu kripto varlıklara bir yenisini ekleyerek, PayPal PYUSD adındaki stablecoin’i ihraç ederek listeledi.

PayPal tarafından piyasaya sürülen PYUSD’nin, açıklandığı 1 ABD dolarına endekslendiği ve yüzde yüz ABD doları mevduat ile kısa vadeli ABD Hazine kağıtları ve benzeri nakit eşdeğerleri ile desteklenerek ihraç edildiği ifade edilmektedir. PYUSD’nin ihracı ve saklanması Paxos Trust Company tarafından gerçekleştiriliyor. 

PayPal USD İşlevi Nedir? 

PayPal’ın sunacağı PYUSD, alım-satım işlemlerinin yanı sıra PayPal tarafından sağlanan diğer kripto varlıklara dönüştürme imkanı da sunacak. Bunun yanı sıra PYUSD, çevrim içi mağazalarda ödeme yapma ve ABD’deki kişilere PayPal üzerinden ücretsiz transfer gibi kullanım alanlarına da sahip olacak. Ethereum ağı üzerinde çalışan PYUSD, aynı zamanda Ethereum cüzdanlarına transfer işlemleri için de kullanılabilecek.

Av. Dr. Davut Gürses, PYUSD’nin Amerikan dolarına endeksli bir stablecoin olmasının fiyat istikrarını sağlama amacını taşıdığını belirtti.

Pacta Hukuk Kurucu Ortağı ve T.C. Kadir Has Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Av. Dr. Davut Gürses gelişmeyle ilgili, “PYUSD’nin Amerikan dolarına endeksli bir stablecoin olması ile fiyat istikrarının sağlanması amaçlanmıştır. PayPal’ın geniş ödeme hizmeti ağında PYUSD’nin istikrarı ödeme işlemlerinde kullanımını kuşkusuz artıracaktır. 1 ABD dolarına eşit olan 1 PYUSD, dijital para birimine geçiş aşamasında köprü görevi görecek bir araç olarak görülmektedir.  Ancak belirtmek gerekir ki, PYUSD’yi piyasaya süren ve kullanım imkânı sağlayan tarafın PayPal olması neticesinde doğabilecek riskler de mevcuttur. Kendi kontrol alanı dahilinde olan kripto varlığı listelemesi ve kendi ödeme hizmetlerinde kullanım imkânı sunması denetlenebilirlik ve öngörülebilirlik bakımından bazı negatif etkilere de sebebiyet verebilecektir” açıklamasında bulundu.

Stablecoin Nedir ve Ne İşe Yarar?

Bitcoin’in ortaya çıkmasından sonra farklı işlev, özellik ve vaatleri olan birçok kripto varlık ihraç edilmiştir. Bu kripto varlıkların birçoğunun değeri serbest piyasada arz ve talebe göre belirlenmektedir. Bazı kripto varlıkların değeri ise bir başka varlığın değerine endekslenmiştir. Bu tür kripto varlıklara ise “stablecoin” denmektedir. Stablecoin, değeri dolar, euro gibi itibari bir para birimine veya altın, gümüş gibi kıymetli bir varlığa endekslenmiş kripto varlıklardır.

Stablecoinlerin değerinin başka bir varlığa endekslenmesi nedeniyle bu tür kripto varlıklarda değer değişikliği diğer kripto varlıklardaki gibi ani ve sert olmamaktadır. Bu nedenle de stablecoinler, kripto varlık piyasasında değişim aracı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bu özellikleri onların yatırım ve ödeme aracı olarak kullanılmasına imkân vermekte ve ek olarak kullanıcılara kripto varlık piyasalarının volatilitesinden korunmak için güvenli bir liman sağlamaktadır. Stablecoinler bu özellikleri nedeniyle de yüksek talep görmektedir.

Piyasa değeri en yüksek olan iki stablecoin USDT ve USDC’dir. Bu coinler piyasa değeri ve kullanım açısından öncü konumda bulunuyorlar.

Stablecoin Türleri ve Riskleri Nedir? 

Stablecoinler, itibari para destekli, kripto destekli ve algoritmik olarak üç ana kategoriye ayrılırlar. Her türün kendi riskleri ve avantajları bulunuyor.

1. İtibari para destekli stablecoinler genellikle ulusal para birimlerine endekslenmiş ve fiyatı belirli bir miktar itibari para karşılığında sabit tutulan coin’lerdir. Ancak bu noktada belirtmek gerekir ki bu coinlerin gerçekten bir itibari para karşılığında ihraç edilip edilmediği herhangi bir otorite veya merci tarafından denetlenmemektedir. Bu nedenle bu varlıkların dayandırıldığı değerin var olmama riski mevcuttur. 

2. Kripto destekli stablecoinler ise değeri başka bir kripto varlığa endekslenen stablecoinlerdir. Bu stablecoinler, kripto varlık piyasasındaki fiyat dalgalanmasından çok daha fazla etkilenmektedir. Bu istikrarsızlık nedeniyle değeri hızla düşebilir ve beklenen getiri elde edilemeyebilir. 

3. Algoritmik stablecoinler ise değerin bir algoritma tarafından otomatik olarak belirlendiği stablecoin türünü ifade etmektedir. Bu noktada Terra (LUNA) örneği akıllara gelmektedir. Bu olayda algoritma nedeniyle Terra (LUNA)’nın değeri hızla düşmüş ve çok büyük bir finansal batık ortaya çıkmıştır. Bu tür stablecoinlerde, algoritmanın herhangi bir otorite tarafından denetlenmemesi, incelenmemesi ve onaylanmaması nedeniyle ortaya büyük bir risk çıkmaktadır.

Türk Hukukuna Göre Stablecoin İhracı ve Kullanımı

Türk Hukuku açısından Av. Dr. Davut Gürses, Türkiye’de stablecoin ihracı ve kullanımının henüz net bir şekilde düzenlenmediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ancak Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmeliğin 5.maddesinin 9.fıkrasında “sadece birebir bir itibari para karşılığı olarak çıkarılan, sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan gayri maddi varlıklar”dan söz edilmiştir. Bu hüküm nedeniyle, Türk hukukunda, TL’ye endeksli bir stablecoin ihraç edilmesinin lisansa tabi bir faaliyet olduğunu ve bu kapsamda bu ihracı sadece elektronik para ihraç etme yetkisi bulunan kuruluşların yapabileceğini söyleyebiliriz. Ancak, bu konuda detay düzenlemeleri içerecek ikincil düzenleme henüz TCMB tarafından yayımlanmamıştır.”

Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
SEC’nin Kripto Dünyasındaki Yeni Rolü!
Teknoloji ve inovasyona odaklanan bir girişim sermayesi şirketi olan Andreessen Horowitz (a16z) bugün ″A new (digital) age at the SEC″ başlıklı makalesinde yeni SEC yönetiminin kripto para düzenlemelerinde köklü değişiklikler yapabileceğini belirtti. Özellikle airdrop’lar, kitle fonlama/ICO ve broker-dealer düzenlemeleri gibi konular sektördeki sorunların çözümü için kritik önem taşıyor. Airdroplar ve Teşvik Dağıtımları Airdrop’lar, blockchain projelerinin […]
13 saat önce Blockchain
Goldman Sachs CEO’su: Bitcoin, ABD Doları İçin Bir Tehdit Değil
Goldman Sachs CEO’su David Solomon, Bitcoin’in ABD doları üzerindeki etkisine dair önemli açıklamalar yaptı. Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Solomon, Bitcoin’i spekülatif bir varlık olarak değerlendirirken ABD dolarının küresel gücünü vurguladı. Solomon, “Bitcoin ilginç bir yatırım aracı, ancak doların yerini alacak bir tehdit değil” dedi. Goldman Sachs’ın Kripto Stratejisi Goldman Sachs, düzenleyici kısıtlamalar nedeniyle Bitcoin’e doğrudan […]
15 saat önce Bitcoin
Justin Sun: “Ethereum benim yönetimimde olsaydı 10 bin dolar olurdu!”
Tron kurucusu Justin Sun X platformu üzerinde iddialı bir açıklamada bulundu. Sun yaptığı açıklamada Ethereum Foundation ve Ethereum’un kendi liderliğinde olması durumunda Ethereum’un 10.000 dolara ulaşabileceğini söyledi. Sun Yol Haritasını da Açıkladı! Sun açıklamasında gelecek planlamasını da paylaştı. Sun ilk olarak ETH satışlarını durduracağını bunun da ETH arzının bozulmadan kalmasını ve piyasa güvenini güçlendirmesini sağlayacağını […]
22 saat önce Blockchain
Texas’taki bir Bölge Mahkemesi, Tornado Cash’in üzerindeki yaptırımları kaldırdı!
Texas’taki bir mahkeme, Tornado Cash protokolü üzerindeki yaptırımları kaldırdı. Bu karar ise gizlilik odaklı kripto teknolojileri için büyük bir zafer olarak görüldü. Bildiğiniz üzere Tornado Cash, kripto para işlemlerini anonimleştiren bir platform olarak 2022 yılında Kuzey Kore’nin Lazarus Grubu’na yardım ederek 455 milyon dolardan fazla çalınan dijital varlıkları aklamakla suçlanmıştı. Bu nedenle ABD Hazine Bakanlığı, […]
23 saat önce Öne Çıkan
Mark Cuban, ABD Borcunu Azaltmak İçin Memecoin Fikriyle Gündemde
Biliyorsunuz memecoin’ler son yıllarda oldukça popüler oldu. Özellikle Dogecoin ve Shiba Inu gibi coin’ler sadece şaka amaçlı yaratılmış olmalarına rağmen büyük bir yatırımcı kitlesi oluşturdu. Ancak Mark Cuban söz konusu bu memecoin’leri biraz farklı bir amaç için kullanmayı önerdi: ABD borcunu azaltmak! Cuban’ın Memecoin Önerisi: Para Kazanırken ABD Borcuna Katkı Sağlayın Cuban 21 Ocak 2025’te […]
2 gün önce Öne Çıkan
Trump Hükümeti Bankalara Kripto Ticaret İzni Vermeyi Planlıyor
Trump’ın ikinci başkanlık dönemi, bankaların kripto ticaretine giriş yapmasına olanak tanıyan önemli değişikliklerle başlıyor. Circle CEO’su Jeremy Allaire, bu yeni politikaların, bankaların müşterilerine kripto ticareti hizmeti sunmasını kolaylaştıracağını belirtti. Trump’ın Kripto Düzenlemeleri Trump yönetimi, SEC’in SAB 121 düzenlemesini iptal etmeyi planlıyor. Bu düzenleme, bankaların ve finansal kuruluşların kripto varlıkları bilançosuna dahil etmesini zorlaştırıyordu. Allaire, bu […]
3 gün önce Bitcoin