Riksbank: “Hükümetler CBDC’lerine Yabancı Erişimini Kısıtlayabilir!”

Blockchain 29/06/2022 22:45 Şeyma Nazlı Gürbüz
Riksbank: “Hükümetler CBDC’lerine Yabancı Erişimini Kısıtlayabilir!”

İsveç merkez bankası Sveriges Riksbank’ın ilk başkan yardımcısı Cecilia Skingsley, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC)’nin sınır ötesi ödemelerle ilgili tüm sorunları çözen bir “mucize” işlevi görmeyeceğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 28 Haziran 2022 Salı günü Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen yıllık merkez bankacılığı forumunda konuşan Skingsley, ülkelerin birbiriyle bu tarz konularda iyi ilişkiler kuracağının bir garantisi olmadığını, birlikte hareket edebilmenin oldukça karmaşık ve katmanlı bir mesele olduğunu söyledi. 

“Farklı birlikte çalışabilirlik seviyeleri hakkında kafa yormalıyız. Bunun bir parçası olmak isteyen herkesin yönetim, denetim ve benzeri konularda anlaşmaya varması oldukça zor.”

Skingsley’e konuşma yaptığı panelde ECB İcra Kurulu üyesi Fabio Panetta; ECB Piyasa Altyapısı ve Ödemeler Genel Müdürü Ulrich Bindseil; Princeton ekonomisti Markus Brunnermeier; ve MIT Medya Laboratuvarı’nda Dijital Para Birimi Girişimi’nin direktörü Neha Narula eşlik etti.

2021 senesinde ödeme sektörünün dev markası Visa, CBDC’ler ile stablecoin’ler gibi diğer özel dijital para birimleri arasında birlikte çalışabilirliği sağlayacak bir platform üzerinde çalıştığını duyurdu.

Yakın zamanda global merkez bankaları birliği olan Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) inovasyon kolunun başkanı olan Skingsley, BIS’in iki hafta içerisinde CBDC birlikte çalışabilirliği hakkında bir rapor yayınlayacağını söyledi. BIS İnovasyon Merkezi, birçok merkez bankasıyla çeşitli CBDC deneyleri yürütüyor.

Eylül 2021’de BIS, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarına CBDC’ler üzerinde çalışmaya başlamaları gerektiği duyurusunda bulundu. BIS, merkez bankası parasının dijital bir geleceğe uyum sağlamak için geliştirilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Duyurunun yapıldığı dönemde Çin, ülkenin resmî para birimi olan renminbi’nin dijital versiyonunda çoktan bir miktar ilerleme kaydetmişti.

An itibarıyla, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler CBDC oluşturmak üzerine çalışıyorlar. Panetta’ya göre bu durumun arkasında yatan sebeplerin başında kripto para piyasasının Ekim 2021’de 2,7 trilyon dolar değerine ulaşarak bir nevi patlama yaşaması geliyor.

CBDC’lere yönelik beklentiler sınır ötesi ödemelerin düzenlenmesinden finansal katılımın iyileştirilmesine kadar geniş bir skalada yer alıyor. Panelistlere göre, CBDC’ler özel bankaların giderek daha fazla hakim olduğu bir dijital ödeme dünyasına rekabet getirmeye hazırlanıyor.

Ancak CBDC’lere yönelik ciddi denemeler henüz yolun çok başında ve bu süreçte dikkate alınması gereken çok sayıda çıkarım ve tasarım öğesi var.

CBDC Para Politika  1200x600 - Riksbank: "Hükümetler CBDC'lerine Yabancı Erişimini Kısıtlayabilir!"
CBDC Para Politika

Riksbank Yöneticisine Göre CBDC’lerde Erişim Düzeyinin Belirlenmesi Kilit Nokta

Skingsley’e göre farklı ulusların CBDC’leri arasındaki birlikte çalışabilirliği karmaşık hale getirebilecek şeylerin başında hükümetlerin CBDC’lerine sağlamak isteyecekleri erişim düzeyi geliyor. CBDC’lere sağlanan erişim düzeyi bireylerin dijital para birimlerinin ne kadarını elinde tutmalarına izin verileceği konusunda ve hatta turistlerin bunları ödeme yapmak için kullanıp kullanamayacaklarında dahi belirleyici olacak.

Skingsley, yabancı ödeme hizmeti sağlayıcılarının dünya çapında CBDC’lere erişimi olsaydı bunun daha verimli ve açık bir sistem olacağını, ancak bazı ülkelerin bunu “çok riskli” bulabileceğini belirtti.

“Ayrıca ülkelerin seçmek isteyeceği farklı seçenekler ve farklı düzeylerde [engeller] olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla, herkes için işe yarayacak tek bir erişim modeli olmayacak.”

Skingsley’in ülkesi İsveç, ülkenin dramatik bir hızla nakitsiz hale geldiği şu günlerde merkez bankasının özel bankalar üzerindeki otoritesini korumak amacıyla bir CBDC, yani e-krona yaratmayı planlıyor. İsveç’te nakit kullanımı 2010’da %40’tan 2020’de nüfusun yalnızca %10’una kadar düştü. Böylece İsveç dünyadaki en düşük nakit kullanım oranlarından birine sahip oldu.

İlginizi çekebilir: Bitcoin BTC Fiyat Analizi 29.06.2022

Nisan 2022’de Riksbank, e-krona’ya temel oluşturabilecek olası tedarikçiler ve teknik seçenekler hakkında bilgi almaya başladı. Aynı zamanda Riksbank, devlet destekli dijital parayı geleneksel bankacılık sistemlerine entegre etme denemelerinin başarılı olduğunu ve yeni teknolojinin getirebileceği olası faydaları incelemeye devam edeceğini belirtti.

ECB forumunda Skingsley, Sveriges Riksbank’ın e-krona talebinin ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yaklaşık %10’u değerinde olabileceğini tahmin ettiğini söyledi. Karşılaştırma amacıyla 2019 senesinin verilerine bakıldığında sene içerisinde İsveç’te dolaşımdaki nakit oranının GSYİH’nin %1’i olduğunu görülüyor.

“Mümkün olduğunca açık altyapılar sağlamak sadece yurtiçinde değil, aynı zamanda sınırlar arasında da ödeme pazarlarında rekabeti teşvik etmeye yardımcı olabilir ve kişiselleştirilmiş çözümlerin bulunması yönünde baskı oluşturabilir.”

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Dogecoin 3.5 Yılın Zirvesine Tırmandı
Bitcoin (BTC) fiyatı, son zamanlarda 100.000 dolar seviyesinin etrafında dalgalanıyor. Donald Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri seçim zaferi sonrası, Bitcoin birkaç hafta içinde 70.000 dolardan 100.000 dolara kadar yükseldi. Ancak bu seviyeyi aşmakta zorlandı. Ve kısa süre içinde tekrar 92.000 dolara geriledi. Sonrasında BTC bir süreliğine 104.000 dolara yükseldi. Fakat bu seviyede tutunamayarak tekrar 100.000 doların […]
17 saat önce Bitcoin
NFT Satışları Ekim’den Beri Yükselişe Geçti! 187 Milyon Dolar Hacim Elde Edildi
Aralık ayına NFT’ler 187 milyon dolarlık haftalık satış hacmiyle güçlü bir giriş yaptı. Pudgy Penguins, 25 milyon dolarlık satışla dikkat çekerken, CryptoPunks haftalık 16.5 milyon dolarlık hacim kaydetti. Ethereum en büyük dijital koleksiyon blockchain’i olarak liderliğini sürdürdü. 8 Aralık’ta NFT veri takipçisi CryptoSlam, Aralık ayının ilk haftasında dijital koleksiyonların 187 milyon dolardan fazla haftalık satış […]
17 saat önce NFT
Franklin Templeton, Avalanche’ı Tercih Ediyor!
Avalanche, Franklin Templeton’ın BTC ETF’ini ve BENJI verilerini blockchain’e taşıdı. Jiritsu Network, Franklin Templeton’ın Bitcoin ETF’i (EZBC) ve Franklin OnChain ABD Hükümet Para Fonu (FOBXX), yani BENJI verilerini Avalanche Layer 1 (L1) blockchain ağına entegre etti. Blockchain Teknolojisi ile Şeffaflık Artışı Avalanche ağına taşınan bu finansal veriler, blockchain teknolojisinin sunduğu şeffaflık ve güvenilirlik avantajlarını sunarak […]
1 gün önce Avalanche
ABD Hazine Bakanlığı: Bitcoin Dijital Altın!
ABD Hazine Bakanlığı’nın 2024 yılı 4. çeyreğine ait Hazine Borçlanma Danışma Komitesi (TBAC) raporu, dijital varlıkların finansal sistem üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde ele aldı. Raporda, Bitcoin’in “dijital altın” olarak nitelendirilmesi ve stablecoin’lerin Hazine tahvillerine olan talebi artırdığına dair detaylar daha çok öne çıktı. Bitcoin, Raporda Sık Sık “Dijital Altın” Olarak Öne Çıkıyor Raporda, Bitcoin’in […]
1 gün önce Bitcoin
ABD Hazine Bakanı Yellen’dan Kripto Riskleri Uyarısı!
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, finansal sistemin karşı karşıya olduğu iki büyük risk alanına dikkat çekti. Yellen, yatırımcıları ticari gayrimenkul kredileri ve kripto varlıkların ekonomik istikrarı tehdit edebileceği konusunda uyardı. ABD Finansal İstikrar Gözetim Konseyi’nin (FSOC) toplantısında konuşan Yellen, mart ayında yaşanan bölgesel banka iflaslarından bahsetti. Bu iflasların ardından finansal sistemin kırılgan yönlerine karşı hızlı […]
2 gün önce Blockchain
Coinbase, FDIC’nin Kripto Bankacılık Kısıtlamalarını Ortaya Çıkaran Belgeleri İfşa Etti!
ABD’li kripto para borsası Coinbase, Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun (FDIC) kripto şirketlerinin bankacılık hizmetlerine erişimini kısıtlamaya yönelik girişimlerini ortaya çıkaran belgeler yayınladı. Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOIA) talebiyle elde edilen belgeler, 2022’de FDIC’nin kripto sektörüne yönelik bankacılık faaliyetlerini durdurma veya sınırlama talimatları verdiğini gösteriyor. FDIC’nin “Durdurma Mektupları” Ne Anlama Geliyor? Coinbase, FDIC tarafından finansal kurumlara […]
2 gün önce Borsa