SHA-256 Algoritması Nedir? Nasıl Çalışıyor?
Security Hash Algorithm (SHA) – 256, 256 bit uzunluğunda bir değer çıkaran Bitcoin protokolünün hash işlevi ve madencilik algoritmasıdır. Adreslerin oluşturulmasını sağlar ve yönetir. Ayrıca işlem doğrulaması için kullanılır. Bitcoin çift SHA-256 kullanır, yani hash fonksiyonlarını iki kez uygular.
Çalışma Prensibi
Kriptografik hash fonksiyonu, belirli bir uzunluktaki bir giriş dizesini alan ve onu alfasayısal bir sabit uzunluk dizesine dönüştüren özel bir fonksiyon türüdür. Bitcoin için konuşursak; bir “Mesaj” girilir ve SHA-256 (Security Hash Algorithm 256) olarak bilinen bir hash fonksiyonu, “Hash” veya “Mesaj Özeti” olarak bilinen bir çıktı verir. Bu, veri dizisi ne kadar uzun olursa olsun (22⁵⁶ – 1 bit sınırı), çıktının her zaman 256 bit uzunluğunda olacağı anlamına gelir.
Hash fonksiyonu, yalnızca tek yönlü bir fonksiyon olduğu için bir şifreleme yöntemi değildir ve bu nedenle fonksiyon tersine çevrilemez (şifresi çözülemez).
SHA-256 fonksiyonu uygulanan bir mesajdaki tek bir karakteri değiştirdiğimizde bile çıktının ne kadar farklı olduğunu görebiliriz. Ayrıca, daha uzun bir giriş uzunluğuna sahip olan verilerin dahi, çıkış uzunluğunun da tam olarak aynı olduğuna tanık olabiliriz. SHA-256 deterministik bir yapıdadır, yani aynı girdi verildiğinde çıktı her zaman aynı kalacaktır.
İlginizi çekebilir: Simplified Payment Verification (SPV) Nedir?
Sadece Bitcoin’de Kullanılmıyor
SHA-256 algoritması, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından geliştirilen SHA-2‘nin (Security Hash Algorithm 2) bir çeşididir. SHA-256; SSL, TLS, SSH gibi popüler şifreleme protokollerinde ve Unix / Linux gibi open source (açık kaynaklı) işletim sistemlerinde de kullanılmaktadır.
Hash algoritması son derece güvenlidir ve çalışmaları halka açıktır. Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından, hassas bilgileri korumakta iyi bir yol olduğu için dijital imzalarda kullanılır. SHA-256 ayrıca şifre doğrulaması için de kullanılır, çünkü şifrenin birebir aynısının saklanması gerekmeden hash değerleri ile gerçek kullanıcı doğrulanabilir.
Son Olarak
Hash değerinin kendinden yola çıkarak verileri açığa çıkarmak neredeyse imkansızdır. Üstelik astronomik sayılarda potansiyel kombinasyonlar sayesinde ani saldırıların başarılı olma ihtimali de neredeyse sıfırdır. Çünkü 256 bitlik hash fonksiyonlarının bütün hesaplamaları yapabilecek kuantum bilgisayarları tarafından dahi çözülemeyeceği söylenir. Bu yüzden de varsayımsal olarak bahsedilen quantum adversary’e (kuantum bilgisayarına sahip kötü niyetli kimse) karşı bile dirençli olduğu kabul edilir.
Peki bu kadar çok hash içinde hiç mi aynı kriptografik şifreleme ile birebir hash değeri oluşmuyor? Çarpışma olarak bilinen iki veri değerinin aynı hash’te oluşması matematiksel olarak neredeyse imkansızdır. Bitcoin ağı başlatıldığından beri böyle bir şey oluşmamıştır.
Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom
Daha fazla Nasıl haberi için: Nasıl Haberleri
Daha fazla Nedir haberi için: Nedir Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.