Solana (SOL) Nedir ?
Projeler, yatırımcılar ve kullanıcılar açısından hızla büyüyen Solana (SOL)’nın başındaki isim Anatoly Yakovenko’dur. 2017 yılında Solana’yı hayata geçiren Yakovenko, Solana’dan önce Qualcomm ve Dropbox’ta da yazılım mühendisi olarak çalışmıştır.
Solana küresel olarak dağıtılmış bir ağda, saniyede yaklaşık 50 bin işlem yapar. Yaklaşık 0.4 saniye blok süresi olan ve 70’ten fazla “node”a (düğüm) sahip olan Solana, yüksek hızlı ve tek katmanlı olan bir blok zinciridir.
Solana’nın kripto para dünyasında en çok dikkat çeken özelliği, blok zinciri hızı ve büyüklüğüdür. Aslında düşük işlem hacimli olan kripto para birimlerinin VISA veya Paypal’la yarışması oldukça zordur. Solana’nın proje olarak öne çıkmasının sebebi de budur; saniyede yaklaşık 50 bin işlem ve ödenen ucuz komisyonlar.
Solana rakipleri ile karşılaştırıldığında ortaya çıkan sonuç bize şunları gösteriyor: Solana’nın saniyedeki işlem sayısı, ödenen işlem ücreti, işlem gecikme süresi ve fikir birliği mekanizması olarak diğer projelere nazaran öne çıkıyor.
Solana’nın Yaptığı 8 Yenilikçi Gelişme
Proof of History (POH) – Tarihin Kanıtı
Solana kendi ağını, daha merkezi olmayan bir yapıya çevirmek için ağ üzerinde yapılan işlemleri önce geçmiş defterine kayıt eder. Solana blok zincirindeki işlemlerin son durumu, tüm ağa yayınlanmadan önce işlenen olayların sırasını oluşturmaya yarayan zaman damgaları diyebileceğimiz kodlarla işaretlenir. Zaman damgaları ağı daha düzenli yapar ve yapılan işlemin kanıtı olarak görülür.
Tower BFT – Pratik Bizans Hata Tolerasyonu (PBFT)’nun Solana Versiyonu
Practical Byzantine Fault Toleration (PBFT)’ın Solana tarafından geliştirilmiş hali. Algoritma PoH’i kriptografik saat olarak kullanarak işlem gecikmesinden ve büyük mesaj yüklerinden kurtulmuş olur.
Turbine – Blockchain Yayın Protokolü
Solana blok zinciri transferlerde “node”ları bölerek transferlerin daha hızlı gerçekleşmesini sağlar.
Gulf Stream – Yönlendirme Protokolü
Solana, işlem onay sürecini kolaylaştırarak saniyede yaklaşık 50.000 işlemlik bir ağ işlem hacmi elde edebilir. Gulf Stream, teyit için bir sonraki blok dizisi tamamlanmadan önce , işlem yakalama ve iletme sürecini kolaylaştırır.
Sealevel – Solana’nın Paralel Akıllı Sözleşmeleri
Solana daha verimli bir çalışma süresi elde etmek için binlerce akıllı sözleşmeyi birbirine paralel olarak çalıştırabilir. Bu nedenle aynı durumda onay bekleyen işlemler, beklemek zorunda kalmaz ve hızlıca onaylanır.
Pipelining – İşlem İşleme Birimi
İşlem bilgileri içeren bloklar, ağdaki tüm “node”larda hızla doğrulanır. Solana bunu, her biri için sorumlu olan farklı donanımlara bir giriş verisi akışı atayarak yapar.
Cloudbreak – Hesapların Veritabanları
Solana, işlem girdilerini aynı anda okuyan ve yazan bir veri tabanı düzenleyerek parçalanma riski olmadan işlemi gerçekleştirebilir.
Archivers – Blok zinciri Geçmişinin Depolanması
Solana’nın ağının her düğümü, donanımlarındaki kullanılabilir alana göre blok zincirindeki bilgileri kopyalamasına olanak tanır. Archivers, ilgili verilerini doğrulayıcılardan indirir. Aynı zaman da bu verilere ağ tarafından erişilebilir.
SOL token, Solana ekosisteminin yerel kripto parasıdır. Solana’nın toplamda 492 milyon adet arzı olan SOL’ün, 292 milyon adeti şuan dolaşımda.
Solana aynı zamanda büyük ortaklıklara da sahip durumda. Bu ortaklıklar arasında Project Serum, FTX, Terra, Akash, Chainlink, Civic, Dfuse, Formatic, Stardust, Kin, Tempest ve daha fazlası bulunur.
Sol’ü ,FTX ve Binance borsalarında ya da kendi bireysel cüzdanlarınızda stake etme imkanı bulunuyor.
Yukarıdaki SOL/USDT grafiğine göre SOL, 110 günde yaklaşık olarak %1700 fiyat artışı yaşamış durumda.
Market Cap verilerine göre Solana(SOL), piyasa değeri olarak 21’inci sırada yer alıyor. SOL’ün güncel piyasa değeri ise 7 milyar $ seviyelerinde bulunuyor.
Daha fazla Nedir?, Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Haberlere anında ulaşmak ve daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Telegram grubumuza katılabilirsiniz..
Bu içerik sponsorludur.