Doğru bir yatırım nasıl olmalı ve hangi yöntemler kullanılmalı? Kayıpları en aza indirebilmek için bugün, temel analizi inceledik.
Blockchain teknolojisi, geleneksel finansal sistemi kökten değiştirebilecek niteliklere sahip ve teknolojinin bu özelliği gün geçtikçe daha çok insan tarafından anlaşılıyor. Kripto para ekosistemi artık kurumsal yatırımcılar da dahil olmak üzere kitleler tarafından alternatif bir yatırım aracı olarak görülmeye başladı.
Ekosistemde her gün yüzlerce yeni kripto paranın çıkışına şahit oluyoruz ve bunların büyük bir kısmı merkezi ve merkeziyetsiz kripto para borsalarında (CEX ve DEX) işlem görüyor. Peki sektördeki yatırımcılar hangi kripto paraya ne zaman yatırım yapması gerektiğine nasıl karar verecek? Bunun için 2 önemli analiz yöntemi bulunuyor: Temel Analiz ve Teknik Analiz.
Yazımızda, temel analizin ne olduğuna ve nasıl uygulanabileceğine dair düşüncelerimizi paylaşmaya çalıştık. Hep birlikte inceleyelim.
Bir projenin fiyat hareketlenmeleri ve benzeri işaretlere bakmadan; bir ön çalışma olmak üzere geniş bir yelpazeden projeyi incelemek temel analizdir. Geleneksel finansal sistem ve hisse senetlerine değinmeden yalnızca kripto paralar özelinde temel analiz yöntemlerine baktığımızda bunlar neleri içeriyor, bir göz gezdirelim.
Bir projeye ve ona ait kripto paraya yatırım yapmadan önce; projenin ekosisteme neler vadettiğini bilmek önemli. Temel analizin ilk ve en önemli adımlarından biri; projenin bize neler sunduğu, sektördeki hangi eksikliklere çözüm getireceği ve bizleri ne kadar heyecanlandırdığını irdelemektir.
Proje konusunu genel anlamda inceledikten sonra; daha detaylı bilgiye erişmek için projenin bir whitepaper’ı (beyaz bülten, tanıtım yazısı) olup olmadığını kontrol etmemiz gerekir. Eğer projenin özen gösterilerek hazırlanmış bir whitepaper’ı bulunuyorsa, bu olumlu bir işarettir. Doğru bir temel analiz için whitepaper detaylıca okunmalı, hangi soruların cevaplandığı ve hangilerinin eksik bırakıldığı tespit edilmelidir.
Projenin yol haritası genellikle whitepaper içerisinde yer alır. Gelecekte ekibin neleri planladığını ve geçmişte yol haritasında yer alan adımlardan ne kadarını gerçekleştirdiklerini bilmek temel analizde önemli bir rol oynuyor.
Proje konusunu, piyasaya ne gibi yenilikler getireceğini ve yol haritasını inceledikten sonra, bir diğer önemli etken daha karşımıza çıkıyor. Projenin kurucuları kim? Yetkinlikleri ne seviyede? Proje ekibinin tamamı kimlerden oluşuyor? Kaç kişiler?
Bu ve bunun gibi soruların cevabı da bir araştırma süreci gerektiriyor. Proje ekibinin LinkedIn hesaplarının bulunup bulunmadığına, eğitim seviyelerine, geçmiş tecrübelerine göz gezdirmekte fayda var. Sosyal medya hesapları da burada önemli bir faktör. Ekip sosyal medyada ne kadar aktif ve profillerini incelediğimizde bizde nasıl bir algı oluşuyor? Tüm bu araştırmalar; temel analizimizin bir parçası.
Whitepaper ve yol haritasını görebilmek için daha önce projeye ait web sitesini ziyaret etmiştik. Peki web sitesi ne kadar özenle hazırlanmış? Sağda solda simetrik olmayan bölümler var mı? Bir web sitesini bile düzgün hazırlayamayan bir ekibe yatırım yapmayı istemeyiz, öyle değil mi?
Projenin Twitter ve Medium gibi mecralardaki sayfaları da bizler için önemli. Twitter sayfaları aktif mi? Ne sıklıkta paylaşım yapıyorlar ve paylaşımlara katılım nasıl? Medium sayfalarında yeni gelişmelerden ne sıklıkta duyuru paylaşıyorlar? Peki yayımladıkları bir duyurunun “dili” nasıl yazılmış? Yazıyı yazan kişi, yazdığı yazıdan haberdar mı? Tüm bunlar sizi tatmin ediyor mu? Eğer ediyorsa diğer işaretlere göz gezdirmeye devam edebiliriz.
Kripto para ekosisteminde; Telegram ve Discord gibi uygulamalar oldukça yaygın olarak kullanılır. Bir projenin topluluğuna dair işaretleri bu iki mecradan edinebiliriz. Yatırım kararı almadan önce mutlaka Telegram ve Discord kanallarına giriş yapılmalı ve kanalların ne kadar aktif olduğu, kanal yöneticilerinin topluluk ile ne kadar ilgilendiği, “şişirilmiş” üye sayısı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Eğer samimi, heyecanlı bir topluluk görürseniz ve kanal yöneticilerinin de çalışkan olmakla beraber güzel etkinlikler düzenlediğini tespit ederseniz; üstüne üstlük kanallara üye olanların “gerçek kişiler” olduklarına ikna olursanız, tüm bunlar temel analizimizde projenin artı puan kazanması demek olur.
Temel analizi yalnızca bizler gibi kişisel yatırımcılar yapmıyor. Bu analizlerin çok daha detaylıları; yatırımcı kuruluşlar tarafından da gerçekleştiriliyor.
Eğer bir projeye saygın yatırımcı kuruluşlar tarafından yatırım yapılmışsa; bu bizler için önemli bir işarettir. Hangi yatırımcı kuruluşlar, erken aşamada projeye ne kadar yatırım yaptı? Bu bilgileri doğrulayabiliyor muyuz? Bizden başka hangi isimlerin, incelediğimiz projeye ilgi gösterdiğini bilmek, yatırımımız öncesi sağlıklı olacaktır.
Erken aşama yatırımcılar, yatırımları karşılığı genellikle hisse olarak projeye dair tokenlardan elde ederler. Bu varlıklar, vesting dediğimiz planlamalar ile kilit altında tutulur. Belirli tarihlerde erken aşama yatırımcıların elinde bulunan tokenların kilitleri açılır. Kilit açımları dolaşan arzı ve token fiyatını etkiler. Bu bilgiler bizler için oldukça önemli.
CoinMarketCap gibi web siteleri; kripto para ekosisteminde yatırımcılar tarafından yoğun olarak kullanılan platformlardır. Bir projeye dair önemli bilgilere bu platformlar ile erişebiliriz. CoinMarketCap gibi güvenilir platformlarda, yalnızca “doğrulanan” bilgiler yer almaktadır.
Bir proje, en başından itibaren ne kadar token üreteceği ve piyasaya süreceğini genellikle belirtir. Projenin ne kadar token üreteceği toplam arz anlamına gelirken; o an piyasada yer alan varlıklara da dolaşan arz diyoruz.
Bir projenin tokenları bir anda hemen piyasaya sürülmez. Vesting süreci dediğimiz planlamalarla; kademeli olarak dolaşıma katılan varlıklar, token fiyatında ani düşüşlere sebep olabilir. Bu yüzden vesting süreçleri detaylı olarak incelenmeli ve hangi tarihlerde “kilitlerin” açılacağı, dolaşan arzın artacağı bilinmelidir.
Tüm bu zamana kadar incelememizde; kafamızda iyi kötü bir fikir oluştu ve bu fikir ile, bu projenin “şu anda kaç para edeceği” tahmininde bulunabiliriz.
Market değeri; projenin o an kaç para ettiği anlamına gelir. Hesaplama yöntemi ise şöyledir:
(Tokenın o anki fiyatı) x (Dolaşan arz) = Market değeri
Bu hesabın sonundaki rakam; tahmininizden ne kadar uzakta? Tahmininiz daha mı azdı yoksa daha mı çoktu? Vesting süreçlerini de dikkate alarak, yalnızca temel analiz ile projeye ait kripto paranın gelecekte değerlenip değerlenmeyeceğini artık tahmin edebilirsiniz!
Makalemizde temel analizin yalnızca “temel” konularına değinebildik. Temel analiz uygulamalarını yapanlar zamanla görecektir ki; bilgi arttıkça analiz edilecek konular da artar ancak biz şimdilik bu konuyu burada bırakalım.
Herkese mantıklı yatırımlar ve bol kazançlar dileriz.
Daha fazla Nedir Haberleri için: Nedir Haberleri
Daha fazla Kripto Para Haberleri için: Kripto Para Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar