Market değeri ve hacim anlamında liderliği elinde bulunduran stablecoin Tether USD (USDT), Algorand (ALGO) üzerinde hizmet vermeye başladı. Peki hali hazırda birçok ağ üzerinde bulunan Tether, neden böyle bir girişimde bulunmuş olabilir?
Tether ilk olarak 2014 yılında Bitcoin ağı üzerinde (Omni Blockchain) çalışmaya başlamıştı. Fakat mevcut transfer süreleri ve ağda oluşmaya başlayan sıkışıklık sebebiyle Tether, farklı alternatifler geliştirme yoluna gitmişti.
Bu nedenle 2017 yılında Ethereum (ETH) ağında da işlem görmeye başlayan Tether, kullanıcıları tarafından çoğunlukla Omni yerine Ethereum ağında işlem görmeye başlamıştı. Talep o kadar yoğundu ki kısa bir süre içerisinde Tether miktarının çoğu, Ethereum ağı üzerinde bulunmaya başlamıştı. 2019 yılından bugüne kadar Tether dominansı, Ethereum ağında sağlanmakta. Yaklaşık 5,6 milyar $ değerindeki Tether, Ethereum’da bulunuyor.
Tabi Tether transferleri bahsettiğimiz dönemde o kadar yoğunlaşmaya başladı ki hali hazırda zaten hem kendi hem de ağda bulunan tokenlerin transferlerinin üzerine Tether yükü de binince Ethereum ağı verimsizleşmeye başladı. Bu sebeple Tether, farklı alternatifler arama yoluna gitti. Sert hareketlerin olduğu dönemlerde Ethereum ağında yaşanan gecikmeleri belki de duymuşsunuzdur. Bu yoğunluk aslında Tether transferleri sebebiyle olmakta. Belki de siz bile geçmişte bu durumda muzdarip olmuş olabilirsiniz.
Mart 2019’da ise tıkanıklıklara çözüm olması amacıyla Tron (TRX) ağına katılan Tether, bu ağ üzerinde de işlem görmeye başladı. Bugünlerde ise Tron üzerinde oluşturulan toplam Tether miktarı 1 milyar $ seviyesini aşmış durumda.
Benzer şekilde genişlemesini Mayıs ayında da sürdüren Tether, Eos (EOS) üzerinde de işlem görmeye başlamıştı. Fakat Eos üzerinde ciddi bir Tether artışı yaşanmadı. Eos üzerinde bulunan toplam Tether miktarı ise 5 milyon $ seviyelerinde.
Algorand 2.0
2.0 güncellemesi ile Algorand, ağ üzerinde varlık oluşturabilme özelliğini aktive etmişti. Algorand (ALGO) tarafına geldiğimizde ise Tether, Şubat ayı itibariyle ilk defa, anlık transfer hızına ulaşmış durumda. 4 saniye gibi oldukça kısa, yeni blok oluşturabilme özelliğine sahip Algorand, işlemleri oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmekte.
Diğer “proof of stake” coinlerinden farklı olarak herhangi bir staking işlemine gerek olmadan ağ üzerinde coinler, direkt stake edilmiş gibi ödül kazanmakta. Her yeni blokta otomatik olarak cüzdanlara gönderilen ödüller, herhangi ek bir işlem yapmadan alınabilmekte. Benzer şekilde borsalar da elinde ALGO tutan kullanıcılarına bu ödülleri dağıtmakta.
Büyük Borsalarda Arka Arkaya Listelenmişti
Çıkışı ile birlikte büyük olay yaratan Algorand (ALGO), arka arkaya Huobi, Bitfinex, Kraken, Binance, Coinbase, OKEx gibi önde gelen borsalarda listelenmişti. Borsalarda oldukça yüksek fiyatlardan işleme açılan Algorand (3-3.5 $ arası), yaşadığı düşüş ile birçok yatırımcısını da üzmüştü. Şimdilerde ise fiyatı 0.20 $ seviyelerinde bulunuyor.
Algorand Tether transferleri henüz, Huobi ve Binance gibi önde gelen borsalar tarafından desteklenmese de Bitfinex, Algorand üzerinde USDT yatırma işlemlerini desteklemekte. Aynı zamanda bireysel cüzdanlar üzerinde de Tether tutulabiliyor.
Algorand sizce yoğun dönemlerde yaşanan Tether transfer krizine bir çözüm olabilecek mi? Ya da kullanıcılar ve borsalar tarafından tercih edilecek mi?