Tether (USDT) Nedir?

Nedir 29/10/2021 13:30 Recep Göger
Tether (USDT) Nedir?

Tether (USDT), ABD dolarına eş değerde olması için yaratılmış, blok zinciri tabanlı bir kripto para birimidir. Tether, yatırımcıların aşina olduğu Amerika Birleşik Devletleri’nin itibari para birimi olan USD’nin bir kripto para versiyonu olarak tanımlanabilir. Tether’in (USDT) fiyatı, kendini sürekli 1,00 $’a sabitlemeye çalışır.

Sabit bir fiyatı olan ve banka hesabında tutulan dolar, euro veya geleneksel itibari para birimleriyle birlikte bir rezerve sahip olan kripto paralara stablecoin denir. Tether, hacim olarak en çok kullanılan stablecoindir.

Bitfinex kripto para borsası tarafından oluşturulan ve geliştirilen Tether blok zincirinin, yerel tokenı USDT’tir. Nisan 2022 tarihinden itibaren USDT, piyasa değerine göre 82 milyar doları aşan üçüncü en büyük kripto para birimidir.

Tether Nedir?

Stablecoin kavramı birçok kişiye farklı gelebilir. Stablecoinler, teminat olarak kripto paraları veya itibari para birimlerini rezerv olarak gösterir. Tether (USDT); dolar, euro veya yen gibi geleneksel itibari paraların teminatlarıyla oluşturulan bir rezerve sahip olduğunu iddia ediyor.

Stablecoinler devamlılığını sağlayabilmesi için merkez bankalarına benzer bir şekilde çalışır.

Tether, geleneksel itibari para birimleri ve kripto para birimleri arasında bir köprü kurar. Kripto para borsalarında, normal dolarla işlem yapabilmek için borsaların çok fazla regülasyondan geçmesi gerekiyor. Bu yüzden kripto para platformlarında USD yerine; USDT, USDC ve BUSD gibi stablecoinler kullanılıyor.

İtibari para birimlerinin, kripto paralar kadar hızlı transferler yapabilmesi oldukça zordur. Örnek verecek olursak; bir kullanıcı, merkezi bir kripto para borsa hesabına USD yatırdı. Kullanıcı yatırdığı USD’leri farklı bir borsaya geçirmek isterse; BTC, ETH veya iki borsanın da desteklediği bir kripto para ile transferi gerçekleştirebilir. Ancak BTC ve ETH blok zincirlerindeki işlem ücretleri genellikle yüksek oluyor. Diğer kripto para birimleri de ani fiyat değişimleri yüzünden riskli olabiliyor.

Bu yüzden kullanıcılar, sahip olduğu itibari para birimiyle dijital dolar diyebileceğimiz USDT’yi satın alarak alarak, USD’lerini USDT’ye dönüştürebilir. Böylelikle kripto para platformlarında hızlıca işlem yapabilir. Tether’in fiyatı sürekli olarak 1$’a sabit olduğu için fiyat değişimlerinden etkilenmez. USDT ile birlikte kullanıcılar, minimum işlem ücretleri ile kolay şekilde işlem yapabilir.

Tether, kripto para piyasasında dolar görevi görmek için fiyatını hep 1 dolarda tutmaya çalışır. Ancak Tether Ltd. şirketi, Tether’lerin gerçek parayla değiştirilmesine ilişkin bir garanti vermedi.

Kripto para veri analizi şirketi CryptoCompare tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Bitcoin ile yapılan al sat işlemlerinin çoğu USDT ile yapılıyor. Şubat 2021’de tüm BTC işlemlerinin %57’si USDT ile yapıldı. Bununla birlikte Tether, kripto para piyasası için önemli bir likidite kaynağıdır.

Tether3 Muhabbit - Tether (USDT) Nedir?
Tether USDT

Tether’in Düzenleyicilerle Yaşadığı Sorunlar

2017 Kasım ayında, Tether ağından 31 milyon dolarlık USDT çalındığını ve ardından hard fork gerçekleştirildiği iddia edildi. Bunun üzerine 2018 yılında Tether’in rezervlerinde neler bulundurduğu merak konusu oldu ve tartışmalara yol açtı. Kripto para piyasasında şu an 82 milyar dolarlık USDT var. Peki Tether bunun teminatını gerçekten sağlıyor mu? Yoksa olmayan rezerv ile kullanıcıların işlem yapmasını sağlamaya devam mı ediyor?

Bu soruların cevabını almak için Tether, düzenleyiciler tarafından mahkemeye verildi. Şeffaflık eksikliğiyle suçlanan şirketin USDT’yi destekleyecek kadar yeterli rezerve sahip olup olmadığı konusundaki endişeler artmaya devam etti.

BitFinex ile New York Başsavcılığı (NYAG) arasındaki hukuk mücadelesi yaklaşık olarak 3 yıl kadar devam etti. Nisan 2019 tarihinde New York Başsavcısı Letitia James, Tether’in rezervlerini kullanarak BitFinex’in 850 milyon doları örtbas ettiğini iddia etti.

Mahkeme dosyalarına göre bu fonların, müşterilerin para çekme taleplerini ele almak için bir sözleşme veya anlaşma olmaksızın Crypto Capital Corp. adlı Panamalı bir kuruluşa verildiği söyleniyor.

Tether, mahkeme dosyalarının kötü niyetle yazıldığı ve yanlış bilgilerle dolu olduğunu belirtti. Bununla birlikte şirket, rezervlerin aslında kaybolmadığını ve Tether tarafından korunduğunu açıkladı. Daha sonra bu dava, Bitfinex’in 18.5 milyon dolar tazminat ödemesiyle sonuçlandı.

USDT ile Farklı Ağlarda Yapılan Transferlerin İşlem Süresi Nedir?

USDT transferleri, genellikle TRC20, ERC20 ve OMNI blok zincirinde yapılıyor. Bir genelleme yapacak olursak Tether (USDT), ERC20 blok zincirindeki transfer işlemlerini 5 dakikada, OMNI blok zincirindeki transfer işlemleri 40 dakikada ve TRC20 blok zincirindeki transfer işlemlerini 2 dakikada gerçekleştiriyor. TRC20 ağı, USDT transferi konusunda en çok tercih edilen blok zinciri olmakta.

Tether (USDT) Nasıl ve Nereden Alınır?

USDT, halihazırda birçok kripto para borsasında işlem gören bir token olarak tanımlanabilir. BinanceHuobi, Poloniex, OKEx, FTX, Coinbase, Bitfinex, Gate.io, BTCTurk ve Paribu gibi borsalardan alınabilen USDT, neredeyse tüm kripto para borsalarında bulunuyor.

Kripto Para Ekosisteminin Neden Tether’e İhtiyacı Var?

Tether (USDT), yatırımcılara diğer kripto para birimlerinin aşırı fiyat hareketlerinden kaçınmaları için güvenli bir liman sunar. Yatırımcılar veya traderlar, elindeki kripto paraları USDT’ye çevirerek, kripto para birimlerinin fiyatlarında yaşanan ani düşüşlerden korunmaya çalışır. Böylece fon kaybını önler. Ayrıca BTC’yi normal dolar yerine USDT’ye çevirmek çok daha hızlı ve daha ucuz.

Tether Bir Stablecoin Midir?

Evet! Tether, kripto para dünyasındaki ilk stablecoindir. Diğer stablecoinler arasında True USD (TUSD) ve USDC Coin (USDC) bulunur.

Daha fazla Nedir içeriği için: Nedir

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
Goldman Sachs CEO’su: Bitcoin, ABD Doları İçin Bir Tehdit Değil
Goldman Sachs CEO’su David Solomon, Bitcoin’in ABD doları üzerindeki etkisine dair önemli açıklamalar yaptı. Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Solomon, Bitcoin’i spekülatif bir varlık olarak değerlendirirken ABD dolarının küresel gücünü vurguladı. Solomon, “Bitcoin ilginç bir yatırım aracı, ancak doların yerini alacak bir tehdit değil” dedi. Goldman Sachs’ın Kripto Stratejisi Goldman Sachs, düzenleyici kısıtlamalar nedeniyle Bitcoin’e doğrudan […]
51 dakika önce Bitcoin
Justin Sun: “Ethereum benim yönetimimde olsaydı 10 bin dolar olurdu!”
Tron kurucusu Justin Sun X platformu üzerinde iddialı bir açıklamada bulundu. Sun yaptığı açıklamada Ethereum Foundation ve Ethereum’un kendi liderliğinde olması durumunda Ethereum’un 10.000 dolara ulaşabileceğini söyledi. Sun Yol Haritasını da Açıkladı! Sun açıklamasında gelecek planlamasını da paylaştı. Sun ilk olarak ETH satışlarını durduracağını bunun da ETH arzının bozulmadan kalmasını ve piyasa güvenini güçlendirmesini sağlayacağını […]
8 saat önce Blockchain
Texas’taki bir Bölge Mahkemesi, Tornado Cash’in üzerindeki yaptırımları kaldırdı!
Texas’taki bir mahkeme, Tornado Cash protokolü üzerindeki yaptırımları kaldırdı. Bu karar ise gizlilik odaklı kripto teknolojileri için büyük bir zafer olarak görüldü. Bildiğiniz üzere Tornado Cash, kripto para işlemlerini anonimleştiren bir platform olarak 2022 yılında Kuzey Kore’nin Lazarus Grubu’na yardım ederek 455 milyon dolardan fazla çalınan dijital varlıkları aklamakla suçlanmıştı. Bu nedenle ABD Hazine Bakanlığı, […]
9 saat önce Öne Çıkan
Mark Cuban, ABD Borcunu Azaltmak İçin Memecoin Fikriyle Gündemde
Biliyorsunuz memecoin’ler son yıllarda oldukça popüler oldu. Özellikle Dogecoin ve Shiba Inu gibi coin’ler sadece şaka amaçlı yaratılmış olmalarına rağmen büyük bir yatırımcı kitlesi oluşturdu. Ancak Mark Cuban söz konusu bu memecoin’leri biraz farklı bir amaç için kullanmayı önerdi: ABD borcunu azaltmak! Cuban’ın Memecoin Önerisi: Para Kazanırken ABD Borcuna Katkı Sağlayın Cuban 21 Ocak 2025’te […]
1 gün önce Öne Çıkan
Trump Hükümeti Bankalara Kripto Ticaret İzni Vermeyi Planlıyor
Trump’ın ikinci başkanlık dönemi, bankaların kripto ticaretine giriş yapmasına olanak tanıyan önemli değişikliklerle başlıyor. Circle CEO’su Jeremy Allaire, bu yeni politikaların, bankaların müşterilerine kripto ticareti hizmeti sunmasını kolaylaştıracağını belirtti. Trump’ın Kripto Düzenlemeleri Trump yönetimi, SEC’in SAB 121 düzenlemesini iptal etmeyi planlıyor. Bu düzenleme, bankaların ve finansal kuruluşların kripto varlıkları bilançosuna dahil etmesini zorlaştırıyordu. Allaire, bu […]
2 gün önce Bitcoin
Bitcoin, Trump’ın Yemin Töreni Öncesi 109.000 Dolar Seviyelerine Yükseldi
Bitcoin, son günlerde tarihi bir yükseliş yaşadı ve sabah saatlerinde 109.000 doları geçti. Trump’ın başkanlık görevine başlamasına günler kala kripto para dünyasında heyecan dorukta. Bitcoin bir süre için 109.111 dolara kadar tırmanırken şu anda 108.797 dolardan işlem görüyor. Peki bu artışın arkasında ne var? Bitcoin, Trump’ın Yemin Töreni Öncesi 109.000 Doları Aştı Analistler bu son […]
2 gün önce Bitcoin