Trade İşlem Ücretlerini Nasıl Düşürebilirsiniz?

Blockchain 21/01/2022 20:01 Mete Balcı Mete Balcı  Twitter
Trade İşlem Ücretlerini Nasıl Düşürebilirsiniz?

Herhangi bir kripto para borsasında bir kripto para satın aldığımızda, bu işlemde yalnızca kripto paranın değeri kadar bir ödeme yapmıyoruz. Her işlemimizde borsalar bizden “işlem ücreti” adı altında kesinti yapıyor. Bu işlem ücretleri borsaya likidite sağlayan “maker”lar için de geçerli, borsadan likidite çekmek isteyen “taker”lar için de.

İşlem Ücretleri Nereden Geliyor?

Ortalama bir yatırımcıdan bir kripto para borsasında yaptığı her işlem için, yüzde 0,1 ile yüzde 0,3 arasında bir işlem ücreti alınıyor. Bu ücretler, ilgili borsanın cüzdanına aktarılıyor. İşlem ücretlerinin yüzde 0,4 ile yüzde 0,5’lere kadar alındığı borsalar bile var.

Buna bir örnek verecek olursak; Binance’de satın alacağınız 1 Bitcoin’e, binde biri olan 0,001 BTC kadar bir işlem ücreti ödüyorsunuz. Bunun şu anki değeri ise yaklaşık 38 dolar.

Binance hakkında daha fazla haber için buraya bakabilirsiniz.

Kripto para borsalarında uygulanan bu yüksek işlem ücretleri, borsaların ciddi anlamda gelir elde etmelerini sağlıyor. 2021 yılının ikinci çeyreğinde elde edilen toplam gelir; 1,5 milyar dolar olarak raporlanmış.

Yapılan ticaretten alınan işlem ücretlerine ek olarak slipaj denilen bir kavram daha karşımıza çıkıyor ki slipaj da işin başka bir boyutu. Alım satım emirlerinin verildiği mecra, elektronik bir “emir tahtası” ve yapılan ticarette “anlık fiyat” ve “hacim” gibi iki önemli parametre bulunuyor.

Alıcılar ilgili token veya coin’i en uygun fiyattan almaya çalışırken, satıcılar ise satışlarından en büyük geliri elde etmek istiyorlar. Böyle bir tabloda öyle zamanlar gelebiliyor ki, uzun süreler boyunca bir satış veya alış işlemi gerçekleşemiyor. Bu tip durgunluklar ise özellikle kripto para borsalarında yeterli likidite olmadığında karşılaşılan bir durum.

Kripto para piyasası son yıllarda her ne kadar önemli bir hacim yakalamış olsa da, likidite hala tam olarak çözülememiş ve düzenlenememiş bir problem olarak karşımıza çıkıyor. İşlem ücretleri hala yüksek ve yatırımcılar bazı ticaretlerinde önemli zararlara maruz kalıyor.

woo network - Trade İşlem Ücretlerini Nasıl Düşürebilirsiniz?

Woo Network, Likidite ve Sıfır İşlem Ücreti

Kripto para piyasa hacminin yaklaşık yüzde 70’i, bugün 3 büyük kripto para borsası tarafından paylaşılıyor. Geri kalan yüzde 30’luk hacim ise çok sayıdaki borsada dağılım gösteriyor. Mümkün olan en düşük slipaj oranları ile işlem yapmak isteyen yatırımcıların, en büyük 3 borsayı kullanmaktan başka pek de bir çareleri yok.

Mevcut likidite ve “market derinliği” problemleri, farklı platformların bir araya gelmesine ve en büyük borsalarla baş etmeye çalışmalarına sebep olmaktadır.

WOO Network bu noktada, “sıfır işlem ücreti” modeli ile öne çıkmaktadır. Diğer platformların aksine WOO Network; oluşturduğu back end (arka plan yazılımı) ile platformlarının gelir elde etmesini sağlarken aynı zamanda yatırımcıları da işlem ücretlerinden muaf tutuyor. Kronos Research tarafından desteklenen WOO Network, yalnızca büyük kripto para borsalarından “market derinliği” çekmekle kalmıyor aynı zamanda Kronos’tan likidite sağlayarak emir tahtasını daha hacimli ve rekabetçi yapıyor.

İlginizi çekebilir: WOO Network Nedir?

WOO Network, WeBull ve Robinhood gibi platformların uyguladığı modeli uyguluyor ve kullanıcılara sıfır işlem ücreti avantajı sunuyor. Tüm bunları yaparken Payment for Order Flow (PFOF) yöntemini kullanıyor. PFOF; bir broker’ın ticareti gerçekleştirebilmek için aldığı sipariş emirlerini farklı noktalara yönlendirerek akışı sağlamasına benzetilebilir.

WOO Network’e ait olan CeFi (Merkeziyetli Finans) borsası WOO X, bu prensiplerle çalışan bir borsa. WOO tokenını stake etmek, yatırımcılara ayrıca yeni fırsatlar sunuyor ve API ticareti için işlem ücretlerini sıfıra kadar düşürüyor.

Peki ya DeFi?

Merkeziyetli borsalara benzer olarak, merkeziyetsiz platformlarda da tipik olarak likidite piyasa yapıcılar tarafından sağlanıyor. Her yatırımcı, DeFi platformlarına likidite sağlayabilir ve elde edilen işlem ücretlerinden likidite sağladıkları oranda gelir elde edebilirler. DeFi’lar için ortalama işlem ücreti ise yapılan işlemin yaklaşık yüzde 0,3’ü civarında.

İlginizi çekebilir: DeFi Nedir?

Uniswap, Sushiswap ve Curve gibi DEX’ler, platformlarında likidite havuzu konseptini kullanmaktadır. Yatırımcılar bu havuzlara katkı sağlamak için token çiftleri stake eder ve LP tokenlar elde ederler. Borsada yapılan işlemlerden elde edilen gelirleri ise yine LP token olarak kazanırlar.

Merkezi kripto para borsalarında likidite problemi, merkeziyetsiz borsalara kıyasla daha fazla çözüme kavuşmuş durumdadır. Bu konuda DeFi’ın ilerlemesi gerekiyor.

WOO Network, Binance Smart Chain’de yer alan WOOFi Swap’taki işlemlerin mümkün olan en iyi fiyatlandırma ve minimum slipaj ile gerçekleşmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

İlginizi çekebilir: DEX Nedir?

WOOFi Swap, bir merkeziyetsiz borsadır ve Synthetic Proactive Market Making (sPMM) adındaki on-chain piyasa yapıcı algoritması kullanır. Bu algoritma, fiyat ve derinlik gibi parametrelerin simülasyonunu yapar ve piyasa yapıcılara daha akıllı on-chain likidite fırsatları sunar. sPMM’nin yaratılmasında WOOFi ve Chainlink arasında partnerlik bulunuyor.

Woofi 1041x600 - Trade İşlem Ücretlerini Nasıl Düşürebilirsiniz?

Bu sistem ile WooFi Swap kullanıcılarının gereğinden fazla işlem ücretleri ödemesinin önüne geçiliyor. Borsada aynı zamanda likidite ile ilgili bir problem de bulunmuyor. Tüm bunlara ek olarak, kullanıcıların farklı blockchain’ler üzerinde işlem yapmaları ve slipajdan zarar görmemeleri WooFi platformu ile mümkün.

Bu içerik sponsorludur.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Japonya, Bitcoin Ulusal Rezerv Planını Reddetti
Japonya, Bitcoin’in ulusal rezervlere dahil edilmesi önerisini, kripto piyasasındaki dalgalanma ve Bitcoin’in geleneksel döviz rezervi tanımına uymaması gerekçeleriyle reddetti. Bu temkinli yaklaşım, özel sektörde artan Bitcoin yatırımları ile hükümet politikası arasındaki farkı gözler önüne seriyor. Coinpost’un 26 Aralık’taki haberine göre, Japonya hükümeti, Bitcoin’in ulusal rezervlere dahil edilmesi konusundaki tutumunu açıkladı. Hükümet, Bitcoin gibi kripto varlıkların […]
8 saat önce Blockchain
Güney Kore, Kuzey Koreli Siber Suçlulara Yaptırım Uyguladı
Güney Kore, son dönemde Kuzey Kore’ye bağlı 15 kişi ve bir kuruluşu, kripto para hırsızlıkları da dahil olmak üzere yasa dışı siber faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle yaptırım listesine aldı. Bu yaptırımlar Kuzey Kore’nin siber suçlularının kripto para sektörünü hedef alarak milyarlarca dolar değerinde dijital varlık çaldığını ortaya koyuyor. Bu gelişme Kuzey Kore’nin siber tehditlerinin arttığını ve […]
16 saat önce Öne Çıkan
2024’te Kripto İlgili Hisselerin En İyi ve En Kötü Performans Gösterenleri
Kripto para piyasası, 2024’te dikkat çekici bir yıl geçirerek ABD’de işlem gören kriptoyla bağlantılı hisselerde dalgalı bir seyir izlenmesine neden oldu. Bu yıl, spot Bitcoin ETF’lerinin piyasaya sürülmesi, Nisan ayında gerçekleşen Bitcoin halving etkinliği ve Donald Trump’ın seçilmesi gibi önemli gelişmelerle dikkat çekti. Bu gelişmeler, sektöre yenilenmiş bir odak kazandırdı. Trump’ın kripto parayı desteklemesi, Bitcoin’in […]
1 gün önce Blockchain
2024’te Kripto Dünyasında Neler Oldu? Yılın En Dikkat Çeken 10 Olayı
2024 yılı, kripto para dünyası için adeta bir dönüm noktası oldu. Yıl boyunca Bitcoin ve diğer dijital varlıkların kurumsal kabulünden, büyük yasal davalar ve yeni oyun trendlerine kadar pek çok önemli gelişme yaşandı. Gelin hep birlikte yılın en dikkat çeken 10 olayına bakalım; 1. ABD’de Spot Bitcoin ETF’lerinin Onayı 11 Ocak’ta SEC, Bitcoin spot ETF’lerini […]
2 gün önce Öne Çıkan
Kripto borsaları için yeni düzenlemeler açıklandı!
Son dönemde Türkiye’deki kripto para piyasasında önemli düzenlemeler hayata geçirildi. Bu yeni düzenlemeler, özellikle kripto para borsalarının ve finansal kuruluşların faaliyetlerini doğrudan etkileyen önemli yükümlülükleri kapsıyor. Kripto para düzenlemelerinde adımlar atan Türkiye bu kez ise düzenlemelerde birkaç değişiklik yaptı. Düzenlemeler ise şu şekilde: Yeni Düzenlemeler Kripto Para Borsaları için Yeni Uyum Yükümlülükleri Kripto para borsaları, […]
2 gün önce Öne Çıkan
Kraken ve ABD SEC Arasında Ortak Düzenleme ve Önerilen Karar!
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile kripto borsası Kraken, ortak bir düzenleme ve önerilen karar için mahkemeye başvurdu. Bu gelişme Kraken’in SEC lehine verilen bir karara itiraz etmeye hazırlanmasıyla gerçekleşti. Kraken ve SEC’nin Anlaşmasının Detayları Kraken ve SEC, bir keşif ihtilafına ilişkin ortak bir bildirim sundu. Bu bildirim, Bitcoin ve Ethereum ile ilgili […]
2 gün önce Borsa