Türkiye’nin İlk Komodo Ofisi İçin İmzalar Atıldı!
Açık kaynaklı, bir hibrit platform olan Komodo, Türkiye ‘deki ilk merkezini açmak için Marmara Üniversitesi’nden ve Marmara Chain’ den tanıdığımız Prof. Dr. B. Gültekin Çetiner ile birlikte kolları sıvadı.
Komodo, açık kaynaklı, modüler bir multi-chain platformu olmakla birlikte, kendi Blockchain’inizi kurmak için de kullanabileceğiniz aslında Ethereum ve EOS gibi bir platform projesidir.
Komodo platformunun öne çıkan özellikleri ise hiç şüphesiz güvenlik ve gizlilik özelliğini opsiyonal olarak alt ağlara aktarabilmesidir. Birçok kripto para birimi gizlilik protokolleri kullanıyor ancak Komodo platformunun kripto para birimi KMD için hikaye biraz daha farklı. Delayed Proof of Work adını verdikleri ve dPoW olarak bahsedeceğimiz protokol, iki tür node kullanarak ağın güvende olmasını sağlıyor. Ağın 51 atak gibi güvenlik ile ilgili bir sorun yaşamayacağına da bu protokol nedeniyle güveniyorlar.
Peki Neden Prof. Dr. B. Gültekin Çetiner?
Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. B. Gültekin Çetiner, Türkiye’de Blockchain ve kripto para dünyası hakkında akademik çalışmalar yürüten birçok bilim insanından biri olmakla beraber MarmaraChain projesiyle de Marmara Kredi Döngüleri (Marmara Credit Loops/MCL)’nin arkasındaki isimdir.
Marmara Kredi Döngüleri ise hem kripto para madenciliğine (PoW) hem de staking’e (PoS) sahip hibrit ve yeni bir kripto para… Var olan kredi sistemi ve bankacılık sisteminin yozlaşmışlığına bir çözüm olarak Prof. Dr. B. Gültekin Çetiner tarafından ortaya konmuştur.
Prof. Dr. B. Gültekin Çetiner, Komodo platformunun Blockchain teknolojileri ile sık sık çeşitli sorunlara çözüm arayan, Komodo ve Komodo ekosistemindeki diğer projelerin önde gelenleriyle oldukça sıkı ilişkiler içerisindedir. Komodo platformunun da ülkemizdeki artan blockchain ve merkeziyetsiz teknolojilere karşı ilgiye karşılıksız kalmayıp ülkemizde ofis açması ayrıca olumlu bir gelişme olarak görülebilir.
Gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.